Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Dabas piepildīta naba

Festivāls _Laba daba _mūzikas cienītāju vidū ir ne mazāk un varbūt pat vairāk gaidīts nekā aizpagājušajā nedēļā notikušais Positivus. Tiekamies Ratniekos no 1. līdz 3. augustam

Lielākais festivāls Positivus nu ir pagājis, un pienācis laiks otram, kuru tāpat ar nepacietību ik gadu gaida uzticamie fani. Tas ir festivāls Laba daba, kas notiek Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā Ratnieki Līgatnes pagastā netālu no Siguldas, kur dzīvojošais Juris Kaukulis uz festivālu varot aizbraukt ar riteni. Šogad gan tik laiska mīšanās uz festivālu nesanāks – jābrauc ar aparatūru un grupas biedriem, jo Labā dabā viņš uzstāsies ar savu Dzelzs vilka jauno Jāņu orķestri.

Dzīvnieku pasaulē

Positivus apmeklētājus festivālam tieši vai netieši gatavo nesen atklātais Radio Pieci, savukārt Labas dabas cilvēku radio jau gadiem ilgi ir Radio Naba. Tas lielā mērā nosaka arī programmu, jo daļu festivālā dzirdamās mūzikas atskaņo tikai Naba – tā ir vienīgā radiostacija, kas paredzēta tieši visdažādākās mūzikas cienītājiem, nevis tiem, kas grib pieslieties vienai vai otrai cilvēku grupai.

Mūsdienās, kad katra pašsaprotams pienākums ir rūpes par dabu, to nepostot un nepiesārņojot, ir lieki uzsvērt, ka Laba daba atbilstoši nosaukumam ir dabai izteikti draudzīgs festivāls. Pat skatuvju nosaukumi nes biežāk vai retāk mūsu mežos, laukos vai pilsētās sastopamo iemītnieku vārdus – galvenajai ir Latvijas zvēru karaļa Lāča vārds. Šķūnī, kur visi sabēg, kad sāk līt, "saimnieko" Suns. Folkmūzika, regejs un pasaules mūzika skanēs uz Eža skatuves (Nepieradinātā folka orķestris, Zari, koris Juventus), savukārt elektroniskās mūzikas un dīdžeju priekšnesumi notiks Kraukļa ligzdā.

Plašas aktivitātes – koncertus (Rīta stienis, Cacophonics, Zaķis, PND, Band Mango u. c.) un Radio Naba raidījumu vadītāju DJ priekšnesumus (Skaņu mežs, Mūzu muzejs, Re!Covers, Skazka u. c.) – piedāvās pankmūzikai veltītā raidījuma Ej apskrieties telts.

Spainis pašmāju labumu

Festivāls Laba daba piedāvā visplašāko dažādu žanru latviešu grupu priekšnesumus. Vienu no retajiem šīgada koncertiem spēlēs Skyforger – viena no vadošajām pagan metal stila grupām pasaulē, un šis apgalvojums nav pārspīlēts atšķirībā no daudziem citiem gadījumiem, kad mūsu mūziķi ziņo par saviem panākumiem ārzemēs. Būs ansamblis Baložu pilni pagalmi, kura līdera Māra Šverna skaistās dziesmas šogad ieskaņojušas vairākas citas grupas albumā Brāļi un māsas.

Atgriešanās koncertu spēlēs grupa F[ei]K, kas 90. gados Latvijā sekoja nu metal popularitātes vilnim pasaulē, turklāt darīja to skaļi un pārliecinoši. Pēc īsāka pārtraukuma atkal uz skatuves būs Gundars Rullis ar grupu Alis P., Dzelzs vilka bundzinieks Mārcis Judzis izveidojis jaunu grupu Ryga, kurā pieaicinājis arī veco cīņu biedru – kādreizējo Dzelzs vilka basistu Armandu Butkeviču. Andris Indāns jeb Andžons ar savu projektu Gas of Latvia, kas spēlējis ambient un industriālo mūziku, šoreiz piedāvāšot deju mūzikas priekšnesumu. Grupas Bērnības milicija, Gaujarts, Laika suns, Starmetis, Das Sonntags Legion, Suņa stunda ir tās, bez kurām vienā vai citā gadā neiztiek neviens sevi cienošs mūzikas forums.

Atgriešanās pie klasikas

Mūziķiem ir tendence gadiem ilgi izturēties visai rezervēti pret saviem pagātnes darbiem, pat ja klausītāji ierakstos tos iemīļojuši, dziesmas reizēm skan radio, un YouTube skatāmi veci klipi un koncertieraksti. Iemesli ir dažādi – agrāko laiku sastāva dalībnieki savā starpā vairs nekontaktējas, pašiem šķiet, ka tolaik viss bijis ne tik augstā profesionālā līmenī kā tagad, savukārt tā jaunības degsme, kas bijusi tolaik, ir pagājusi. Tomēr ar laiku viņi saprot – ja savu mantojumu neatcerēsies šodien, rīt būs vēl mazāka iespēja, jo tad tas viss būs pārklājies ar vēstures putekļu kārtu vēl vairāk nekā tagad. Lūk, grupa Jumprava savā jaunākajā albumā Laiks runā ir restaurējusi vecās dziesmas ar Ritvara Dižkača vārdiem – vismaz kaut kas, jo visu tik gaidītā Ritvara grupas Aurora apvienošanās uz dažiem koncertiem tomēr nenotiks. Dzeltenie pastnieki laiku pa laikam uzkoncertē, taču šogad pauzē.

Savus iepriekš nepublicētos 80. gadu ierakstus pirmo reizi ir izdevusi grupa Zig Zag, un Labā dabā mūziķi tos gatavi arī nospēlēt koncertā tā laika sastāvā – ar dziedātāju Gvido Lingu un taustiņinstrumentu virtuozu Arni Zundi. Savus šīgada atdzimšanas koncertus Labā dabā turpinās arī viena no 80. gadu neaizmirstamākajām grupām – Jura Riekstiņa vadītais K.Remonts ar Ievas Akurateres brīnišķīgo balsi. Positivus neplānoti izskanēja arī otrā grupas solista Viļņa Linuža reiz dziedātā Iela, jo tuvumā gadījās Jānis Žilde, un noteikti arī Labā dabā gaidāms viens otrs pārsteigums. To noteikti nedrīkst laist garām, jo citus koncertus ne Zig Zag ar Gvido, ne K.Remonts pagaidām vairs nesola.

Maģiskais rituāls

Galvenais ārzemju viesis festivālā būs Lī Skrečs Perijs – regeja veterāns, kuram šogad palikuši 78 gadi. 2003. gadā viņš saņēmis Grammy balvu par savu regeja albumu Jamaican E.T. Viņa inovatīvais producenta darbs atstājis ietekmi uz visu turpmāko regeja un ne tikai regeja mūzikas attīstību – ne velti žurnāls Rolling Stone viņu iekļāvis visu laiku ietekmīgāko mūziķu simtniekā.

Lī Skrečs Perijs jau reiz ir uzstājies Latvijā – 2008. gadā Radio Naba sešu gadu jubilejas svinībās. Viņš spēja apburt ar savu gaišumu, kāda pietrūkst Eiropas baltajiem mūziķiem, un vienkāršību – ar nozīmītēm un citiem spīguļiem nokarinātajā apģērbā un cepurē viņš savā nodabā klejoja pa koncerta halli bez jebkādiem pavadoņiem, labprāt paspiežot roku vai pārmijot kādu vārdu ar apmeklētājiem. To, ko viņš teica savā nepieradinātajā angļu valodā ar pamatīgo jamaikieša akcentu, saprast gan varēja ar grūtībām.

"Regejam ir laba garīga vibrācija, tas nav ticis radīts, lai pelnītu naudu. Fakts, ka tas iecienīts Amerikā, Anglijā un citās pasaules daļās, jau ir cits stāsts. Regeja radītāji vienmēr jutušies brīvi, lietojot alkoholu, jokojot, smēķējot un domājot par vislielāko no baudām – seksu. Jo ar citādu pieeju mūzikas radīšanai, ja uztver to kā darbu un kaut kādu iepriekš noteiktu pienākumu pildīšanu, tā iznāks mākslīga, un es uzreiz jutīšu, ka tā nedarbojas. Nav svarīgi, vai mūzika radīta pirms 30 gadiem vai šodien, ja šī piešķirtā vibrācija ir bijusi īsta, tā skan joprojām," mūziķis teica intervijā Dienai pirms 2008. gada koncerta, kas bija lielisks – kā maģisks rituāls, kurā regeju varēja iemīlēt arī tie, kuriem agrāk tas bija svešs.

Laba daba
LU atpūtas kompleksā Ratnieki Līgatnes pagastā 1.–3.VIII
Biļetes Biļešu servisa tīklā un Nabaklab EUR 25–30 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja