Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arhitektu savienība priekšlikumu par Nacionālās koncertzāles būvniecības novietni varētu sniegt janvārī

Latvijas Arhitektu savienības (LAS) sapulcinātā kopa priekšlikumu par Nacionālās akustiskās koncertzāles būvniecības novietni varētu sniegt pēc 5. janvāra, kad notiks plānotā padomes sēde, Kultūras ministrijas (KM) Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta attīstības darba grupas tiešsaistes sanāksmē pauda LAS prezidents Juris Poga.

Sanāksmē kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) atgādināja klātesošajiem, ka viņš aicinājis LAS paust vienotu viedokli par akustiskās koncertzāles atrašanās vietu. Viņš uzsvēra, ka dzirdējis neskaitāmus iemeslus, kāpēc koncertzāle nevarētu atrasties AB dambī, Elizabetes ielā 2 vai citviet, tāpēc ministrs vērsies pie arhitektus vienojošās institūcijas, lai tā vienotos par tādu koncertzāles novietni, kas būtu pieņemama visai arhitektu saimei vai vismaz vairākumam balsojot, un tad piedāvāt šo variantu Kultūras ministrijai.

Ministrs pauda pārliecību, ka, iepazīstoties ar visām esošajām un turpmākajām izpētēm, tiks panākta vienošanās par koncertzāles atrašanos Elizabetes ielā 2. Puntulis atzīmēja, ka līdz šim par koncertzāles atrašanos šajā vietā LAS nav devusi skaidru atbildi. Tāpat viņš norādīja, ka LAS prezidents šo izaicinājumu ir pieņēmis un, savukārt, ja tiks lemts, ka akustiskās koncertzāles būvniecība nevarēs atrasties Elizabetes ielā, Puntulim priekšā gaidāms politisks izaicinājums.

"Ja izvēlētā novietne nebūs Elizabetes ielā 2, man kā politiķim vajadzēs vērsties pie valdošās koalīcijas ar nebijušu gadījumu - trešo reizi divu gadu laikā piedāvāt citu koncertzāles novietni. Es ceru, ka tā nebūs un mēs spēsim vienoties. Ja LAS būs alternatīvs piedāvājums, domāju, ka tā no savas puses KM to piedāvās," sacīja Puntulis, apliecinot, ka attiecībā uz teritoriju un ēku Elizabetes ielā 2 turpinās un vēl turpināsies izpētes.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka līdz LAS lēmumam, kurss uz Nacionālās akustiskās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2 paliek nemainīgs. Ja LAS lēmums, kuru ministrs ir aicinājis sagatavot līdz 1. martam, krasi neatšķirsies, tad marta sākumā tiks izsludināts starptautisko metu konkurss.

Poga darba grupas locekļiem pavēstīja, ka ar kultūras ministra lūgumu ir iepazīstinājis LAS padomi un kopumā varot teikt, ka izaicinājums ir pieņemts. Ar konkrētiem plāniem LAS varētu iepazīstināt pēc 5. janvāra, kad par to spriedīs padomes sēdē.

"Neviens negribēs ticēt, ja no LAS puses tiks izplatīs papīrs vai papīri ar apgalvojumu, ka tā ir vieta, kur jābūvē. Tādā gadījumā šim pasākumam būs nulles vērtība. Pašlaik neko konkrētāku pateikt nevaru, bet darba grupa jeb kopa par šo jautājumu domā, pie tā strādā un, līdz ar jaunā gada iestāšanos, būs arī rīcības aprises," akcentēja LAS prezidents, uzsverot, ka šajā kopā "uzklausīs visus".

Jau ziņots, ka šodien notika KM Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta attīstības darba grupas tiešsaistes sanāksme, kuras locekļi tiks iepazīstināti ar aktuālo informāciju par izpēšu rezultātiem par Elizabetes ielā 2 - dendroloģisko izpēti un padziļinātu ēkas pamatu un pāļu tehnisko izpēti, ko realizēja VAS Valsts nekustamie īpašumi.

Valdība apstiprinājusi nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2, kur kādreiz atradās Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas Centrālkomiteja, vēlāk - Pasaules Tirdzniecības centrs.

Aptuveni 20 arhitektu grupa vērsās Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, aicinot piešķirt kultūras pieminekļa statusu ēkai Rīgā, Elizabetes ielā 2.

Savukārt Nacionālā arhitektūras padome rosinājusi Kultūras ministriju izveidot Nacionālās koncertzāles projekta darba grupu ar iesaistīto jomu profesionāļiem, kuras uzdevums, iesaistot sabiedrību, būtu veidot kvalitatīvu arhitektūras procesu un izstrādāt projekta īstenošanas ceļa karti.

Kopš valdības lēmuma ir izskanējuši ļoti atšķirīgi viedokļi par koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja