Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

The Sound Poets mājas ballīte Siguldā

Grupa The Sound Poets sestdien, 16. augustā, spēlēs vērienīgu koncertu Siguldas pilsdrupās

Tas būs trekns komats – par 16. augusta vakarā Siguldas pilsdrupās gaidāmo koncertu grupas The Sound Poets attīstībā teic solists Jānis Aišpurs. "Atskatīsimies uz vienu noietu etapu, kas iesākās 2012. gadā, kad iesildījām Prāta vētras turneju un ierakstījām albumu Tavs stāsts." Rudenī grupa atgriezīsies studijā un sāks darbu pie jauna ieraksta. Jānis sola, ka svaigas muzikālas vēsmas būs dzirdāmas jau sestdien Siguldā.

Mūsu mājas ballīte

Līdz šim grupa lielākoties koncertējusi festivālos un citos saviesīgos notikumos, pagaidām vienīgie koncerti, kuros "saimnieki" bijuši paši The Sound Poets, notikuši pagājušā gada rudenī koncertzālē Palladium. Uz tiem biļetes izķertas kā svaigi ceptas smalkmaizītes, tikpat labi apmeklētas ir arī citas grupas uzstāšanās, festivālos The Sound Poets vienmēr pulcē pie skatuves ievērības cienīgu grupas mīļotāju pūli. Jānis norāda, ka šoreiz Siguldā nozīmīga ir iespēja "pašiem radīt skatuves noformējumu un noskaņu".

"Stadioni ir nākamais plauktiņš," koncerta vietas izvēli komentē grupas solists. "Siguldas pilsdrupas nav vieta, kas izlutināta ar laicīgas popkultūras koncertiem." Koncertā grupai pievienosies Siguldas jauniešu koris Atvars, pūtēju duets un stīgu kvartets. "Divus gadus spēlēt viena albuma materiālu nav nekas smags un nepatīkams," par programmu, kuras neatņemama daļa ir superhits Kalniem pāri, teic Jānis Aišpurs. "Tomēr tas arī ir viens no šī koncerta iemesliem – gribas dot cilvēkiem jaunās dziesmas. Tāpēc, pirms ķeramies pie jaunā materiāla, rīkojam mājas ballīti, lai nosvinētu došanos uz studiju."

"Mums ir daudz mūzikas, taču maz vārdu," topošā ieraksta iestrādnes atklāj mūziķis. Jaunā albuma noskaņa būšot atkarīga no noskaņojuma lirikas tapšanas laikā. Lēmums, vai ieraksts būs bilingvāls vai taps atsevišķa latviskā un angliskā versija, gan pagaidām esot pārāk smags, un tā pieņemšana tiekot novilcināta.

Drusciņ šizofrēnijas

Šī gada pavasarī pie klausītājiem nonāca grupas pirmā albuma Tavs stāsts angliskā versija Reaching for the Light. "Tas drusciņ velk uz šizofrēniju," joko Jānis Aišpurs par nepieciešamību radīt parafrāzi latviskajam ierakstam. Tomēr tas esot atbilstoši "spēles Mēģini izkļūt ārpus Latvijas noteikumiem". "Patīk vai ne, ja spēlē popmūziku, ir jādzied angliski, lai varētu uzrunāt plašāku auditoriju," uzsver Jānis, liekot saprast, ka grupa mērķtiecīgi cenšas ielauzties ārzemju mūzikas tirgū. "Katra mākslinieka sapnis ir dzīvot, tikai spēlējot savu mūziku un koncertējot. Latvija ir ļoti skaista un krāšņa vieta, taču iespēju sarīkot koncertus ir tik, cik ir," reālistiski norāda solists.

"Tas, ko sauc par The Sound Poets, jau kādu laiku nav vienkārša aizraušanās, bet nopietns darbs, sava veida bizness," saka Jānis. Taču izvērtēt šī biznesa vājās un stiprās puses gan neesot jēgas, jo tas nepiedienoties "mūzikai, kas nav izmērāma ar lineālu vai nosverama kilogramos". Runājot par plāniem iekarot ārvalstu klausītāju sirdis, The Sound Poets līderis atzīst, ka "prožektoru gaismas uz Latviju šajā žanrā nekad nav bijušas vērstas", tomēr viņš saskata vairākus signālus, kas varētu liecināt par pārmaiņām. "Instrumenti, Carnival Youth… Ir vēl dažas grupas, kas motivē pakāpties augstāk mūzikas tirgū, pievērst uzmanību."

Atskatoties uz grupas straujajiem panākumiem vietējā mūzikas vidē pirms diviem gadiem, Jānis secina: "Laikam mēs kā kolektīvs un mūzika, kuru radījām, beidzot sasniedzām kaut kādu kritisko masu, lai nonāktu pie klausītāja. Līdz tam brīdim tika krāta pieredze un rakstītas dziesmas." Pirms The Sound Poets uznāciena 2012. gadā Jānis Aišpurs kopā ar grupas ģitāristu Normundu Lukšu darbojās apvienībā S.P.B.

"Mēs izbaudām muzikālo ceļojumu no koncerta uz koncertu. Mūzika vienmēr ir bijusi mūsu vadmotīvs," saka Jānis. Panākumi, kurus mēra koncertos un pārdotajos diskos, ir tikai blakusprodukts. Lielākais gandarījums esot tas, ka The Sound Poets mūzika runā pati par sevi un tā nav jāizpušķo ar mārketinga trikiem.

"Uzstāšanās šī gada festivālā Positivus bija mūsu muzikālais highlight, virsotne," atklāj Jānis. Piedzīvotais raksturo tās sajūtas, kādas gribas izbaudīt koncertā un pēc tā. "Jau pusstundu pirms koncerta Palladium telts bija pārpildīta. Tie, kas ieradās uz koncertu vēlāk, atdūrās pret 30 metru platu cilvēku barjeru apkārt teltij un vairs netika iekšā. Aizkulisēs varēja dzirdēt, kā mūs sauc un gaida. Atmosfēra bija tik nokaitēta, ka, tiklīdz pirmie akordi piešķīla dzirksteli, viss aizgāja pa gaisu, un tāds lidojums, eksplozija turpinājās līdz koncerta beigām. Tad tevi sauc atpakaļ vienu reizi, otru reizi, un beigās jāizslēdz gaisma, lai visi varētu doties mājās."

To, ka The Sound Poets mūziku klausītāji ir iemīļojuši un gatavi baudīt pat sešas stundas, klausoties vienas un tās pašas dziesmas versijas, pierādīja pagājušajā rudenī notikusī kompozīcijas Nāc līdzās "maratonēšana" Latvijas Radio 1. studijā. "Beigās piefiksēju cilvēkus, kuri tur sēdēja un klausījās vairākas stundas no vietas un negāja projām,"atceras Jānis. Nākamajādienā mūziķi secināja, ka visi esot gatavi šādu avantūru atkārtot. "Taču nevar otru reizi iekāpt tajā pašā upē. Var sanākt sešu stundu vilšanās," ar prātīgu skepsi bilst grupas solists.

Nekādu kompromisu

"Vārds "popmūzika" ir kļuvis par lamuvārdu, jo kaut kādā brīdī šīs nozares pārstāvji, kuri vairāk tendēti uz ekonomisko aspektu, mūziku nolika otrajā plānā," spriež Jānis Aišpurs. The Sound Poets neiesaistoties muzikālos kompromisos, piemēram, cenšoties saīsināt dziesmas līdz radio ērtajam triju minūšu formātam.

"Mūsu stiprā puse ir tā, ka katram ir citāda muzikālā pieredze. Normundam Lukšam patīk alternatīvā un eksperimentālā mūzika, Pēteris Lunde nāk ar rokmūzikas pieredzi, Undīnei Balodei, kura grupā spēlē čellu, ir tuva klasiskā mūzika," grupas biedru pienesumu The Sound Poets jaunradē komentē Jānis. Viņš pats paralēli darbībai grupā paspējis gan radīt mūziku izrādei Satisfakcija Latvijas Nacionālajā teātrī, gan dažas kora dziesmas. Viņa rakstītie dziesmu teksti topot caur personīgo pieredzi. "Šajā dzīves posmā vēlos dalīties pieredzē ar klausītājiem. Saikne starp mākslinieku un klausītāju, manuprāt, veidojas tajā brīdī, kad esi atvērts un patiess, nevis noslēpies aiz trejdeviņām sienām un augstiem žogiem, aiz kuriem rādi tikai mazu karodziņu – kripatiņu no sevis."

The Sound Poets
Siguldas pilsdrupu estrādē
16.VIII plkst. 20.30
Biļetes eKase.lv EUR 16–20 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja