Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sākas ceturtais starptautiskais performances mākslas festivāls Starptelpa

Šodien, 15. jūnijā, sākas ceturtais starptautiskais performances mākslas festivāls Starptelpa, tas notiks no 15. līdz 19. jūnijam. Šoreiz tā norises vieta ir Latvijas Mākslas akadēmija. Jau ceturto gadu festivālu organizē Latvijas Performances mākslas centrs, katru reizi akcentējot citu tēmu. Šogad tā ir Citādība.

"Šī gada festivāla tēma Citādība ļauj pievērsties identitātes aspektu analīzei, jo sevišķi tikko pārdzīvotās pandēmijas kontekstā, kad novērojām sabiedrības polarizēšanos un populisma uzplaukumu," stāsta Latvijas Performances mākslas vadītāja Laine Kristberga.

Šodien, 15. jūnijā, notiks Lielbritānijas profesora Dominika Džonsona lasīšanas meistarklase, kurā tiks pētīta radikālā estētikai performances mākslā. No 16. līdz 17. jūnijam - starptautiska konference, kuru rīko Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūras nodaļa un kurā būs atsevišķa sekcija, veltīta ķermeņa un performativitātes tēmai.

Mākslinieku individuālās un grupas performances notiks no 17. līdz 19. jūnijam. Skatītājiem būs iespēja iepazīties ar dažādiem performances mākslas izpausmes veidiem – pieredzēt gan performances, kas noskaņas un struktūras ziņā līdzinās izrādei (piemēram, SonoR (SE/FR) vai Simona Orinska’s Butoh Studio (LV) 9), gan iespēju pabūt vienatnē ar mākslinieku (piemēram, Anna Maskava (LV) Animacy), gan gūt ieskatu videoperformancēs (piemēram, Mathilde Rohr (FR/CA) eMERGEncy mOTHER).

Vairāki no māksliniekiem savos darbos pauž sociāli aktīvu pozīciju, kā piemēram, šobrīd Rīgā dzīvojošā ukraiņu māksliniece Daria Kalashnikova (UKR) How Long This Can Last?, kura savā performancē reflektēs par Krievijas izraisīto karu Ukrainā.

Festivālā piedalīsies ārvalstu mākslinieki no Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Nīderlandes, Vācijas, Lietuvas, Serbijas, Meksikas un Itālijas. Savukārt Latviju tajā pārstāvēs gan vietējie mākslinieki, piemēram, Anna Maskava, Arvis Kantiševs, Laura Šterna, gan Latvijas Mākslas akadēmijas performances mākslas studenti un Latvijas performances mākslas centra performances kursa absolventi. 

2018. gadā notika pirmais performances mākslas festivāls Starptelpa, toreiz mākslinieki no 17 valstīm pētīja robežstāvokļa situācijas. Festivāla ietvaros ikvienam bija iespēja paplašināt savu redzesloku meistarklasēs, skatīties performances, piedalīties tajās, kā arī apmeklēt izglītojošas lekcijas. Mākslinieces Andas Lāces darbs Daudz laimes! tika nominēts Purvīša balvai.

Otrais performances mākslas festivāls Starptelpa notika 2019. gadā, tajā piedalījās mākslinieki no 20 valstīm un pētīja kontroles fenomenu. Festivāls piedāvāja bagātīgu programmu – gan izstādes, meistarklases un performances, gan izrādes un diskusijas. Festivāla laikā pirmizrādi piedzīvoja Intervija ar Fransisu Bēkonu (idejas un scenogrāfijas autore – Laura Dišlere, režija – Madara Dišlere, horeogrāfija – Liene Grava, butō horeogrāfija – Simona Orinska, mūzikas autors – Mārcis Auziņš), kā arī norisinājās pasaules slavu ieguvušās Morīnas Flemingas (ASV) izrāde B Madonna. Festivāla ietvaros notika arī vairākas izstādes.

2020. gadā festivāls nenotika globālās pandēmijas dēļ, savukārt 2021. gadā – pielāgojoties situācijai – organizatori festivālu īstenoja tiešsaistes formātā, straumējot festivāla saturu Latvijas performances mākslas centra Facebook profilā. Trešā performances mākslas festivāla tēma bija Rituāls un mīts. Togad festivālā piedalījās mākslinieki no 18 valstīm; tā laikā notika arī diskusijas ar ārvalstu partneriem, piemēram, par pedagoģiskajiem izaicinājumiem performances mākslā.

Latvijas Performances mākslas centrs ir dibināts 2018. gadā un jau vairākus gadus organizē starptautisko performances mākslas festivālu Starptelpa. Katru gadu centrs sadarbībā ar vietējiem un ārvalstu māksliniekiem īsteno performances mākslas kursu, kā arī rīko dažādas publiskās meistarklases, lekcijas un seminārus. Centrs ir veicinājis mākslas un kultūrvides attīstību Latvijā, tostarp uzņemot filmu Homo Ludens par tēlnieku un performatīvo instrumentu cienītāju Ojāru Feldbergu.

 

Festivālu atbalsta Latvijas Mākslas akadēmija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, VV Foundation, Latvijas Kultūras koledža, MĀ Telpa, mūzikas klubs Depo, Zviedrijas-Latvijas sadarbības fonds, Nordic Culture Point, Somijas Kultūras fonds, Mākslas promocijas centrs Somijā (Taike), Dānijas Mākslas fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja