Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rundāles pils muzejā atklāts hercoga otrais darba kabinets

24. maijā, Rundāles pils 277. dzimšanas dienā, pils muzejā atklāts pilnībā restaurētais hercoga otrais darba kabinets. Darba kabineta restaurācija notikusi Borisa un Ināras Teterevu fonda Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010 - 2014 programmas ietvaros.

Hercoga otrais darba kabinets Rundāles pils interjeru vidū ieņem īpašu vietu, jo tā ir vienīgā apartamentu telpa, kuras sienas ir apgleznotas. Tas nav raksturīgi 18. gadsimta dzīvojamām telpām, kuru sienas parasti tika apvilktas ar auduma tapetēm.

Darbu veicējs, restaurācijas uzņēmuma Rokajs vadītājs Gunārs Grīnfelds stāsta: "Hercoga kabineta restaurācija bija ilgstoša un sarežģīta, jo kopš 1864. gada tā sienas pakāpeniski bija noklātas ar četrām eļļas krāsas kārtām. Piecu gadu laikā mēs strādājām pie sienas attīrīšanas no pārkrāsojumu kārtām, konservācijas un zudušo vietu retušas."

Hercoga kabineta kamīns tapis pils celtniecības pirmajā periodā 18. gs. 30. gados, jau 19. gadsimtā ticis nomainīts pret krāsni. Kamīnu atjaunoja pēc nosegplāksnes kontūras, kas iezīmējās uz to ietverošā gleznojuma, kā arī pēc analoģiskiem tā laika kamīniem Eiropā. Saglabājusies sākotnējā dēļu grīda, telpas stūrī aiz stiklotām druvīm redzama vēsturiskā trīs blakus telpu kurināšanas sistēma.

"Kabinetu izdevies iekārtot ar augstvērtīgiem mākslas priekšmetiem, kuru vidū izceļas Parīzes meistara Antuāna Matjē Kriāra 18. gadsimta vidū darināts rakstāmgalds, uz kā redzams ap 1775. gadu izgatavots Romas juveliera Antonio Fornari sudraba rakstāmlietu komplekts un franču rokoko zeltītas bronzas svečturi. Savukārt masīvie, zeltītie itāļu vēlīnā baroka krēsli un monumentālais kamīna spogulis sasaucas ar mākslinieku Frančesko Martini un Karlo Cuki sienas gleznojuma dinamiskajiem ornamenta motīviem, piešķirot telpai greznību un svinīgumu," atzīmē muzeja direktors I. Lancmanis.

Rundāles pils 277. dzimšanas dienas pasākumā apskatei tiks atvērtas divas jaunas telpas dekoratīvās mākslas ekspozīcijā No gotikas līdz jūgendstilam. Tajās būs apskatāmas muzeja krāšņu un sakrālās mākslas kolekcijas.
Apmeklētāju apskatei restaurētais Hercoga otrais darba kabinets būs pieejams no 25. maija.

1736. gada 24. maijā tika ielikts pils pamatakmens un šis svinīgais brīdis tiek uzskatīts par Rundāles pils dzimšanas dienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja