Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pieskāriens melnbaltajai fotogrāfijai 2022. gada kalendārā

Latvijas melnbaltajai fotogrāfijai veltītajā projektā jau kopš 2004. gada tiek veidota nekustamā īpašuma uzņēmuma Latio kalendāru kolekcija. 2022. gada kalendāra tēma ir Pieskarties. Šis izdevums tapis sadarbībā ar ISSP Skolu, iesaistot pārsvarā jaunās paaudzes fotogrāfus

Izvērtēšanai tika iesūtītas 207 fotogrāfijas, no kurām žūrija izvēlējās trīspadsmit, kas iekļautas 2022. gada kalendārā. 

Kalendārā ir redzami divpadsmit autoru darbi – Baibas Tarzieras, Montas Kurmes, Silvijas Danelsones, Elvīras Blumfeldes, Eduarda Kapšas, Anitas Sakas, Elīnes Bukas, Jāņa Spurdziņa, Sarmītes Bogdanovičas, Daces Umblijas, Jāņa Kļaviņa un Ulda Balgas fotogrāfijas.

Pēdējie divi gadi pasaulē veicinājuši izmaiņas, kas būtiski ietekmējušas mūsu ikdienas paradumus. Sociālā un fiziskā distancēšanās veicinājusi noslēgtību, vientulību, pat atsvešinātību. Šajos apstākļos mēs no jauna novērtējam to, kas pēkšņi mums vairs nav sasniedzams, arī pieskāriena nozīmi, norāda kalendāra izdevēji.  

"Šogad, izvēloties kalendāra vadmotīvu, vēlējāmies dot iespēju Latvijas jaunās paaudzes fotogrāfiem. Šķita, ka fotogrāfi, kas šo laiku paši piedzīvo, spēs radīt spēcīgus, emocionālus un atmiņā paliekošus stāstus. Izvēlēties labākos darbus bija sarežģīti, jo katrs mēs fotogrāfijā saredzam, sajūtam ko citu. Tā, manuprāt, ir viena no svarīgākajām melnbaltās fotogrāfijas īpašībām – uzrunāt ikkatru, neatstāt vienaldzīgu," saka Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns. 

"Pieskāriens ir pamatvajadzība. Ja mēs cilvēkam atņemam iespēju sajust, tas ir līdzīgi kā atņemt cilvēkam spēju redzēt, dzirdēt, kustēties. Tā ir ļoti būtiska mūsu augšanas, labsajūtas, veselības un cilvēciskās pieredzes daļa. Šo vajadzību pēc pieskāriena, kontakta, siltuma, kopā būšanas mēs nesam sev līdzi visas dzīves garumā. Tas nav stāsts tikai par to, kā pārdzīvot pandēmijas laiku, tās ir rūpes par savu labsajūtu un līdzsvaru visu mūžu," piebilst psihoterapeite Indra Majore-Dūšele. 

ISSP Skolas vadītāja Jūlija Berkoviča uzsver: "Pieskāriena dziļākā jēga, manuprāt, ir mums katram pieskarties pašam sev. Esam ne tikai garīgas, bet arī fiziskas būtnes, un pieskārieni mums ir nepieciešami visos sajūtu līmeņos – gan saskarsmē ar citiem cilvēkiem, citām būtnēm, ar dabu, gan, pamatu pamatos, nepieciešams iekšējais kontakts pašiem ar sevi. Tāpēc arī lielākais darbs, ko paveic kāds mākslas darbs, tostarp fotogrāfija, notiek skatītāja galvā. Tas, kas padara kādu mākslas darbu unikālu un personisku, ir gan tā autora darbs, gan skatītāja personiskā reakcija, sajūta, pārdzīvojums. Mums bija prieks līdzdarboties šī kalendāra tapšanā."

Melnbaltās fotogrāfijas kalendārs izdots jau 18. reizi. Šajā ikgadējā projektā iemūžinātas gan izcilu latviešu fotogrāfu individuālās kolekcijas, gan vairāku meistaru fotogrāfijas, kas apvienotas vienotā radošā koncepcijā. Kalendārs nav paredzēts pārdošanai, tas nokļūst ierobežota loka melnbaltās fotogrāfijas žanra cienītāju kolekcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja