Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pastāvīgi mainīga mākslas ainava. Rīgas mākslas telpā uzplaukst Braiena Īno 77 miljoni gleznu

"Es sāku rotaļāties ar gaismu kā mākslinieciskās izteiksmes līdzekli pusaudža vecumā – aptuveni tajā pašā laikā, kad sāku spēlēties ar skaņu," saka leģendārais britu multimākslinieks Braiens Īno, kura skaņas un gaismas instalācija 77 miljoni gleznu ir aplūkojama izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa.

Savā darbā viņš ir centies palēnināt mūziku, lai tā kļūtu līdzīga gleznai, un atdzīvināt gleznas, lai tās vairāk līdzinātos mūzikai.

Šī ģeneratīvās mākslas instalācija ir viens no šīgada gaismas festivāla Staro Rīga īpašajiem notikumiem jeb, koncertdzīves valodā runājot, iesildītājs pirms četras dienas ilgās pamatprogrammas un tās turpinājums. (Gaismas festivāls norisināsies no 15. līdz 18. novembrim un būs veltīts četrām dimensijām – laikam, telpai, cilvēkam un gaismai – dažādu mākslinieku interpretācijā. Tajā būs apskatāmi vairāk nekā trīsdesmit gaismas mākslas objektu.)

Vinčesteras Mākslas skolas absolventu Braienu Īno visā pasaulē visupirms pazīst kā elektroniskās ambientās mūzikas aizsācēju, kurš ļoti veiksmīgi ir darbojies arī populārās mūzikas laukā gan kā mūziķis (grupas Roxy Music taustiņinstrumentālists), gan kā producents (sadarbojies ar tādām grupām kā U2, Coldplay, James un citām). Paralēli tam viņa interešu lokā ir bijusi tehnoloģiju iespēju izpēte mākslas jomās.

"Viens no tās galvenajiem rezultātiem ir šī trīspadsmit gadu dzīvojošā instalācija, kura ir radīta sadarbībā ar programmētāju Džeiku Douviju," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta gaismas festivāla Staro Rīga pārstāvis, mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis. Pa šo laiku instalācija ir apceļojusi dažādas pasaules valstis – no Venēcijas biennāles līdz Sidnejas opernamam.

77 miljoni gleznu ir pastāvīgi mainīga skaņas un attēla ainava, kura attīstās pēc autora izdomāta algoritma un kura ik pa laikam pārsteidz arī pašu radītāju. Braiens Īno ģeneratīvās mākslas rašanos ir salīdzinājis ar procesiem dabā: mākslinieks iedēsta sēklu un nekad līdz galam nezina, kas no tās izaugs, – var tikai vērot un brīnīties. "Ikviens apmeklējums ir unikāla pieredze, jo pēc minūtes viss ir pagātne," uzsver Kaspars Zaviļeiskis.

Šī instalācija turpina ģenerēties tālāk, turklāt Braiens Īno to turpina pārskatīt un papildināt tās pamatelementus ar arvien jaunām idejām. Jāatzīmē, kā šajā procesā izmantotos vizuālos pamatelementus viņš savulaik ir zīmējis ar roku uz stikla plāksnēm, lai radītu organiskāku mākslas darba sajūtu. 77 miljoni gleznu būs apskatāma līdz 30. novembrim.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnēs www.staroriga.lv un www. makslastelpa.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja