Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Par piecpadsmit gadiem vecāks. Laikmetīgās mākslas centrs Kim? svin jubileju

Laikmetīgās mākslas centrs Kim? svin jubileju ar festivālu Jauna adrese: Ēdene un savas topošās mājvietas iesildīšanu

Atzīmējot piecpadsmit gadu jubileju, Laikmetīgās mākslas centrs Kim? rīko starptautisku laikmetīgās mākslas festivālu Jauna adrese: Ēdene ar izstādi, performancēm un citiem pasākumiem un piesaka savas topošās jaunās telpas – vēsturisku ēku pirms iecerētās pārbūves un tai pieguļošo iekšpagalmu Hanzas ielā 22. Festivālā būs pārstāvēti trīspadsmit mākslinieku un mākslinieku apvienību no Latvijas un ārvalstīm. Festivāls tiks atklāts piektdien, 7. jūnijā, un turpināsies līdz 28. jūlijam.

"Mēs aicinājām māksliniekus radīt šai vietai piesaistītus darbus, kā arī izvēlējāmies jau gatavus darbus, kas sasauktos ar festivāla nosaukumu. Mēs domājām par Ēdeni kā par utopisku vai distopisku lokāciju un cilvēka iekšējo pasauli ar psiholoģiskām traumām vai, tieši pretēji, patīkamiem pieredzējumiem," stāsta viena no festivāla kuratorēm Zane Onckule, kura to īsteno kopā ar Kim? kolēģēm Evitu Gozi un Žaneti Liekīti.

Ar kuratorēm satiekamies jau pieminētajā iekšpagalmā, kas ir iztīrīts no atkritumiem un ko uz festivāla laiku iekārtos iniciatīvas Sporta pils dārzi idejas autore un vadītāja Renāte Lagzdiņa.

 

Dejas līdz trijiem

Jau vairāk nekā mēnesi Hanzas ielā 22 darbojas mākslinieki Evita Vasiļjeva un Jānis Dzirnieks, kurš veido šīs vietas iedvesmotu instalāciju: savā daiļradē viņš izmanto atrastas vai citviet par nevajadzīgām uzskatītas lietas, kuras jaunajā kontekstā izskatās kā radītas tieši šai ēkai. Kopā ar citiem kolēģiem viņi iedzīvinās šīs ilgstoši neviena neapdzīvotās telpas. "Jauna patvēruma meklējumi, neapdzīvotu telpu iedzīvināšana, citas pasaules kārtības definēšana ir kļuvusi par festivāla galveno vadmotīvu," piebilst Žanete Liekīte.

Festivālā piedalās Viktors Timofejevs, apvienība Tīrkultūra, Santa France, Saņa Kantarovskis, Agate Tūna, Laura Kaminskaite, Nikita Kadans, Sky Hopinka, Kaspars Groševs un vācu mākslinieks Jonass Vendelīns kopā ar grieķu mākslinieci Evitu Mandži, kura atklāšanas laikā radīs skaņu celiņu sava dueta partnera veidotajai instalācijai. 7. jūnijā ir gaidāma arī kolektīva Young Boy Dancing Group performance un pēc tās – DJ seti līdz trijiem naktī. Jautāju, vai šeit nav kaimiņu, kas varētu sūdzēties par troksni. "To mēs redzēsim!" atbild Zane Onckule.

Festivāla turpinājumā ir gaidāmi vairāki notikumi, arī divi izglītības pasākumi sadarbībā ar interneta vietni Arterritory. 12. jūnijā notiks saruna Radošā sektora izdegšana. "Mums tas ir ļoti aktuāli," smejas Žanete Liekīte. Jau vairākus gadus Kim? domā par savas komandas palielinājumu, kas īpaši aktuāls ir kļuvis līdz ar jauno mājvietu, bet ierobežotā finansējuma dēļ tas nav bijis iespējams, ja vien "nevēlies izkalpināt cilvēku par minimālo algu, bet darba ir ļoti daudz".

 

Paradīze bez apkures 

Festivāla Jauna adrese: Ēdene nosaukums atgādina par Kim? pirmsākumos, 2010. gadā, Spīķeru kvartālā notikušo hepeningu, kad pamestā, kokiem un krūmiem aizaugušā bijušajā preču noliktavā bez jumta mākslinieku un scenogrāfu grupa (Kaspars Groševs, Mareunrol’s un Rūdolfs Bekičs) iekārtoja improvizētu viesnīcu Ēdene, kurā varēja ienākt un iziet, bet nevarēja uzturēties ilgstoši. Šoreiz – uz palikšanu. "Jau vairākus gadus mums ir bijis sapnis par savu ēku, kurā varētu mitināties un attīstīties. Kā nomnieks tu nevari paredzēt savu nākotni un ievērojamu naudas summu no projektiem piesaistītās naudas samaksā par īri," akcentē Evita Goze.

Pirmo reizi plašāka publika ar Kim? jauno mājvietu varēja iepazīties pagājušā gada decembrī, kad vienā no ēkas telpām četras dienas bija skatāma tā rīkotā izstāde, mākslas tirgus akcija Black Market ’23, kurā piedalījās 26 mākslinieki no Latvijas. "Toreiz mums gāja grūti, jo bija uznācis ļoti auksts laiks. Strādnieki mēģināja piesildīt telpas un sūdzējās, ka neko nevar izdarīt, jo dažos grādos nevar ne nošpaktelēt, ne nokrāsot. Nekas nežūst. Zane ar salstošiem pirkstiem izlika darbus, bet es pēc tam tos pakoju, sildot rokas pie sildītāja," atminas Evita Goze. 

Pēc tam Hanzas ielā 22 ir notikusi aktiera un režisora Gerda Lapoškas monoizrāde Goodbye, February!, iesildot šīs telpas tiešā un pārnestā nozīmē. Pēdējos desmit gadus šī ēka ir stāvējusi tukša, apkures un ūdensapgādes sistēma ir bijusi atslēgta un gājusi bojā. "Pagaidām, kā var redzēt, ūdeni esam aizņēmušies no kaimiņiem," Evita Goze norāda uz baltas krāsas šļūteni, kas izvilkta pa logu.

 

Funkciju paplašinājums 

Laikmetīgā mākslas centra Kim? pārvaldījumā ēka Hanzas ielā 22 nonāca marta beigās ar vienošanos, ka tā tiks izmantota laikmetīgās mākslas jaunradei, pieejamībai un izglītības pasākumiem un tiks atjaunota. Festivāla laikā varēs iepazīties ar arhitektu biroja Vilnis Mičulis izveidoto gaidāmās rekonstruētās ēkas maketu un apskatīt visas telpas, kurās no 1948. gada līdz 2015. gadam atradās Rīgas Pārtikas rūpniecības tehnikums un Rīgas Uzņēmējdarbības koledža. "Telpās var redzēt dažāda veida interjera risinājumus, sākot no pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem ar koka panelējumu un metāla griestiem un beidzot ar eiroremontu, kas veikts šī gadsimta sākumā," saka Zane Onckule.

Šī būs jau trešā Kim? mājvieta. Pirms pārcelšanās no Spīķeru kvartāla uz Sporta ielu centra dibinātāja Zane Čulkstēna intervijā KDi sacīja, ka pārvākšanās un jaunu telpu atklāšana ir milzīgs darbs, laika un resursu ieguldījums, tomēr tā ir arī iespēja atgādināt par sevi, kā arī pārskatīt to, ar ko tu nodarbojies un kas tev ir svarīgi. "Jā, mēs esam domājuši par savas institūcijas funkciju paplašināšanu, jo viss otrais stāvs tiks veltīts mākslinieku darbnīcām un rezidenču centram, kurš būtu pielāgots dzīvošanai un kurā būtu iespēja uzņemt viesus uz ilgāku laiku," stāsta Zane Onckule un piemetina, ka otrais stāvs saglabās savu iepriekšējo struktūru, bet pirmais stāvs piedzīvos būtiskas pār ­ maiņas. Tas būs izvietots ielas līmenī, ar plašām izstāžu zālēm. Lai to īstenotu, ir nepieciešami četri miljoni eiro. "Mēs ceram uz Eiropas fondu atbalstu ēkas renovācijai," atzīst Evita Goze.

 

Brīža fiksācija

Ēka Hanzas ielā 22 atrodas desmit minūšu gājienā no pašreizējās Kim? mājvietas Sporta ielā 2. Tur nākamajā nedēļā, 11. jūnijā, tiks atklāta izstāde Padsmit minūtes. Ekspozīcijā būs pārstāvēti trīsdesmit seši Latvijas un ārvalstu mākslinieki, ar kuriem centrs ir sadarbojies piecpadsmit gadu pastāvēšanas laikā. Tajā izstādītos darbus varēs arī iegādāties, lai atbalstītu vietējos māksliniekus un vienlaikus arī jauno ēku, jo daļa no naudas tiks ieguldīta tās atlabšanas procesā. "Mēs gribētu, lai cilvēki nedzītos tikai pēc vecmeistaru gleznām, bet pirktu arī savu laikabiedru darbus," uzsver Evita Goze.

Izstādes nosaukums ir atsauce uz režisora Herca Franka dokumentālo īsfilmu Vecāks par desmit minūtēm (1978), kuras pamatā ir laika nogrieznī īsa dzīves brīža fiksācija bērnu sejās, virzoties cauri jauši nejaušai režisētai dramaturģijai un vizualizējot spēju tvert momentu, sajust, paredzēt, nojaust un uzspēt laikā, ko Kim? sauc arī par saviem raksturlielumiem. Kādi ir bijuši šie piecpadsmit gadi? "Mēs esam sarīkojuši vairāk nekā divsimt izstāžu un īstenojuši dažādus projektus. Man šķiet, ka Kim? spēks ir spējā strādāt plašā diapazonā – no nelielām personālizstā ­ dēm līdz Mihaila Barišņikova kolekcijas ekspozīcijai mākslas muzejā Rīgas birža un Latvijas paviljonam Venēcijas mākslas biennālē. Mūsu darbības līnija ir kā kar ­ diogramma," Kim? darbību raksturo Zane Onckule.

 

JAUNA ADRESE: ĒDENE
Hanzas ielā 22 8.VI–28.VII

PADSMIT MINŪTES
Sporta ielā 2 12.VI–7.VII

Informācija: kim.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja