Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Par Kim? Open Call 2024 laureātēm kļuvušas māksliniece Anna Malicka un kuratore Anna Laganovska

No gandrīz 40 konkursā Kim? Open Call 2024 iesniegtajiem projektiem, žūrija izvēlējās mākslinieces Annas Malickas un kuratores Annas Laganovskas izstādes pieteikumu Pūra lāde, informēja Kim? pārstāvji.

Topošās izstādes centrālais elements ir jaunradīta tekstila darbu sērija Pūra lāde, kas kopā ar videodarbu veidos telpisku instalāciju. Sērija turpina mākslinieces pētījumu tekstila materiālā un rokdarbu metodēs, tekstila un zīmējuma mediju slāņošanā, “sievietībā” un iedomu telpu konstruēšanā. Viens no būtiskiem atsauces punktiem izstādes veidošanā ir Aijas Jansones grāmata Rotātās telpu tekstilijas Latvijā (2004), kurā apkopota rokdarbu vēsture Latvijā, kā arī telpu iekārtas audumu un gultas klājumu veidošanas un rotāšanas tehnikas, kas tradicionāli piekoptas dažādos Latvijas reģionos.

Malickas tekstildarbos tiks izmantotas rokai un šujmašīnai paredzētas izšūšanas tehnikas, ļaujot tradicionālās iezīmes dekonstruēt un pielāgot autores mākslinieciskajam praksēm, kas tiek vilktas skricelētas abstrakcijas un asēmiskas rakstības virzienā. Tradicionāli viens no veidiem, kā zīmējums tiek ietverts tekstilā, ir caur plaknes rotāšanu dienasgrāmatas formā. Turklāt "rakstaudzis", caur ko rokdarbnieces mācās izšūšanas tehnikas, ir salīdzināms ar ābeci un burtu rakstības treniņu. Šīs un citas paralēles ir velkamas starp tradicionāliem izšūšanas rakstiem un rakstību, ko savos darbos attēlo Anna Malicka, tiem kļūstot par autores personīgo izšūšanas rakstu.

Santa Hirša: "Anna Malicka darbojas mākslas teritorijā, kas smalki izaicina dažādas sociālās un estētiskās normativitātes – saaužot masu kultūras, kempa un reprezentācijas stratēģijas, viņas darbi komentē plaisas starp pragmatisko un māksliniecisko, materiālo un iedomāto, atzīto un apsmieto. Tekstilšķiedru, šuvumu, vīļu montāžas Malickas darbos var pielīdzināt sarežģītajām attiecību trajektorijām starp cilvēku un vidi. Amatnieciskās struktūras un rokdarbība māksliniecei ir ne vien tehnoloģisks, bet arī konceptuāls šo attiecību pārrakstīšanas veids caur privāti autobiogrāfiskām un plašākām kultūras vēstures lappusēm. Tas viss saplūst dzirkstoši ironiskā un viegli uzjautrinošā polifonijā, kuras ļoti pietrūkst pārlieku nopietnajā Latvijas mākslas šodienā.”

Igors Gubenko: “Divu Annu – Malickas un Laganovskas – pieteikums pārliecinoši apvieno tekstilmākslas medija telpisko iespēju laikmetīgu izpēti ar interesi par sieviešu vēsturi (post)sociālismā, rokdarbu prakšu feministisku interpretāciju un filozofisku refleksiju par lokālu kultūrformu dzīvotspēju postnacionālā kapitālisma apstākļos."

Kim? Open Call 2024 pieteikumus izskatīja žūrija: Kim? izpilddirektore Evita Goze, mākslinieks, kurators, galerijas 427 vadītājs Kaspars Groševs, filozofs un kurators Igors Gubenko, mākslas kritiķe Santa Hirša, kuratore un Kim? programmas direktore Zane Onckule un kuratore un pētniece Maija Rudovska.

 

Anna Malicka (1995) ir multimediju māksliniece no Rīgas. Viņa rada tekstilijas, zīmējumus un audiovizuālu saturu. Autore konstruē iedomātas telpas, slāņojot interesi skricelētā abstrakcijā, asēmiskā rakstībā, rokdarbos un ikdienas estētikā. Malicka ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas starpdisciplināro nodaļu POST (2023). Pēdējo trīs gadu laikā piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs: Sardines, galerija Garage, Prāga (2023), Survival Kit 14, Rīga (2023), Decentralitāte izkliedēta vienā vietā, Padures muiža (2023), Flora Fantastic, apexart, Ņujorka (2022), Rebel Rebel, galerija LOW, Rīga (2022), Lagoon, Vagonu iela, Rīga (2021). Personālizstādes: sTiTcHeS of iTcHeS, TUR Telpa, Rīga (2023), Sodrēji, Bolderāja, Rīga (2022). Duo izstādes: Armours (kopā ar Rikke Diemers Collega, Kopenhāgena) un Stardoll Heaven (kopā ar Julie de Kezel Komplot, Brisele). Anna ir daļa no PR0_Bi$TR0, mākslinieču kolektīva/dīdžeju apvienības (kopā ar Karlīnu Martu Zvirbuli un Elīnu Mekšu), kas veido mūzikas, vizualitāšu un pārtikas mākslas pasākumu ķēdi. Viņa ir ieguvusi Helen Scott-Lidgett Award 2023/2024 un piedalās ACME Studios Early Career Award programmā Londonā.

Anna Laganovska (1996) ir neatkarīga kuratore un rakstniece no Latvijas, kas pašlaik dzīvo un strādā Antverpenē. Ieguvusi izglītību Latvijas Mākslas akadēmijā, Lēvenes Katoliskajā universitātē, Gentes Karaliskajā mākslas akadēmijā, kā arī HDK-Valand (Gēteborgas Universitātē). Strādājusi Antverpenes Laikmetīgās mākslas muzejā un Frans Masereel Centrum. Anna Laganovska ir viena no Publiek Park iniciatorēm un kuratorēm, kas ir nomadisks laikmetīgās mākslas projekts pilsētu parkos un dārzos. Publiek Park norisinājās 2021. gadā Gentē, 2023. gadā Antverpenē un 2025. gadā notiks Briselē. Laganovska ir projekta Border Buda kuratore, kā ietvaros 2024. gada pavasarī tika atklāti trīspadsmit jauni mākslas darbi publiskajā telpā Briselē. 2023. gadā viņa bija Antverpenes mākslas nedēļas centrālās izstādes Flowers at Room Temperature kuratore, un 2022. gadā kūrēja Jāņa Dzirnieka un Alises Annas Dzirnieces izstādi Kunsthal Extra City, Antverpenē.

 

Piecpadsmit publiskās darbības gadu laikā Kim? Laikmetīgās mākslas centrs ir saglabājis nemainīgu ieinteresētību jaunu mākslas parādību novērojumos un to dažādo izpausmju atbalstīšanā, sarunu un koprades formā integrējot tās institūcijas programmā. Kim? regulāri izsludinātais konkurss Open Call dod iespēju Latvijā bāzētiem vai no Latvijas nākošiem māksliniekiem, kuratoriem un radošām apvienībām īstenot izstādi ar pavadošo programmu Kim? Laikmetīgās mākslas centrā. Open Call iniciatīva radās 2016. gadā, lai veicinātu daudzsološu un talantīgu mākslinieku un kuratoru savlaicīgu atklāšanu, un nodrošinātu pēc iespējas labākus priekšnosacījumus un ietvaru viņu radošās ieceres veiksmīgai īstenošanai. 2023. gada konkursā pirmo reizi par laureātiem izvirzīja trīs izstāžu ieceres - Annemarijas Gulbes, Ievas Jakušas un Gundegas Straubergas, kā arī Karlīnas Mežeckas un Žanetes Liekītes. Iepriekšējie Kim? Open Call laureāti ir māksliniece Sabīne Šnē, Jānis Krauklis, Toms Harjo un Jānis Dzirnieks, kuratore Laura Brokāne.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja