Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināts (13:18) - Mūžībā aizgājusi bērnu pasaku grāmatu autore un ilustratore Margarita Stāraste

Mūžībā aizgājusi bērnu pasaku grāmatu autore un ilustratore Margarita Stāraste (1914-2014), kura šī gada 2. februārī nosvinējusi savu 100 gadu jubileju, informēja Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

No 1933. līdz 1941. gadam Margarita Stāraste mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijas Purvīša dabasskatu glezniecības meistardarbnīcā pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. 1952. gadā absolvējusi akadēmijas Grafikas nodaļu. 1942. gadā māksliniece sākusi rakstīt un ilustrēt savas bērnu grāmatas.

M.Stārastes izvēlētā ilustrāciju stilistika – apaļās formas, dabas tematika, košo un silto krāsu palete ir atpazīstama uzreiz, un bērniem tā ir tuva un saprotama jau vairākās paaudzēs. Autores darbos sava seja un personība ir ne vien cilvēkiem un dzīvniekiem, bet arī kokiem, augiem un pat dabas parādībām. Stārastes ilustrācijām un tekstiem ir raksturīga pozitīva un sirsnīga emocionālā intonācija, izvēlētie tēli ir labestīgi un zinātkāri.

Viņas populārākās grāmatas ir Balti tīri sniega vīri (1942), Ziemassvētku pasakas (1943), Zīļuks (1961), Pasaku ābece (1969) un Lācīša Rūcīša raibā diena (1977). Stārastes grāmatas tikušas tulkotas vairākās citās valodās, tai skaitā poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu. Nozīmīga vieta latviešu bērnu literatūrā ir autores radītajiem pasaku tēliem – Zīļukam, piparkūku vīriņam Kraukšķītim un zinātkārajām meitenēm – Tincei un Ieviņai (no rakstnieces Zentas Ērgles stāsta Ieviņa Āfrikā).

Savas mākslinieciskās darbības 66 gados Margarita Stāraste ir sarakstījusi un ilustrējusi ap 100 grāmatu. Ilustrācijas tapušas arī vairāk nekā 40 citu autoru darbiem. Māksliniece ir veidojusi dekorācijas savu darbu iestudējumiem Latvijas Leļļu teātrī un Jaunatnes teātrī.

1982. gadā M.Stāraste saņēmusi literāro balvu Pastariņa prēmija, savukārt 1999. gadā viņas devums bērnu daiļliteratūrā un nopelni valsts labā novērtēti ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Pēc vairāku gadu prombūtnes Nīderlandē (1992. līdz 2000. gadam) māksliniece bija atgriezusies uz dzīvi Latvijā.

Valsts prezidents Andris Bērziņš izsaka visdziļāko līdzjūtību leģendārās latviešu bērnu grāmatu autores Margaritas Stārastes-Bordevikas ģimenei un talanta cienītājiem. Vēl pirms pāris nedēļām, sveicot rakstnieci 100 gadu jubilejā, Valsts prezidents teica: "Pateicos par Jūsu nesavtīgo radošā mūža devumu, kas ir kļuvis par vairāku paaudžu lasītāju bērnības neatņemamu, krāsainu un iedvesmojošu daļu!" Prezidents uzsver, ka patiesi apbrīnojams ir bijis Margaritas Stārastes-Bordevikas mūžs, kas mērāms gadsimta garumā, bagāts ar dažādiem notikumiem, līdzīgi kā Latvijas valsts vēsture, kuras literatūras un mākslas lappusēs viņas vārds ierakstīts zelta burtiem.

(Papildināts ar prezidenta līdzjūtību.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja