Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Laikmetīgās mākslas centrā norisināsies diskusija par feminismu Viss taču ir kārtībā

Piektdien, 8.martā, plkst. 18:30 Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) aicina uz sarunu vakaru Viss taču ir kārtībā par feminisma ideju (ne)aktualitāti Latvijā, informē LMC pārstāve Elza Zīda.

Diskusijā, kuru vadīs Zane Zajančkauska, savās domās dalīsies mākslinieces Rasa Jansone un Ingrīda Pičukāne, žurnāliste Ieva Adamss, kino zinātniece Inga Pērkone, filosofs Artis Svece, Delna direktors Kristaps Petermanis, kas ieguvis maģistra grādu dzimtes studijās, rakstniece Ilze Jansone, kultūras pētniece un pasniedzēja Maija Veide, kā arī mākslas zinātniece Ieva Astahovska. Sarunu vakarā aicināti piedalīties visi interesenti, dalība – bezmaksas. Diskusija norisinās starptautiskās mākslinieču apvienības FemLink video darbu skates ietvaros.

8.marts ir Starptautiskā sieviešu diena, kuras vēsturiskās saknes meklējamas nevis sieviešu lutināšanā ar ziediem un komplimentiem, bet strādājošo sieviešu solidaritātē cīņā par līdzvērtīgām tiesībām (vēlēt, strādāt, tikt atalgotai, būt novērtētai utt.). Latvijā vairums no sarunām par dzimumu lomām, sievietes un vīrieša lomu sabiedrībā noslēdzas ar pozitīvu secinājumu "viss taču ir kārtībā".

Šobrīd, kad feminisma "lielās cīņas" – tiesības vēlēt, apgūt profesiju, strādāt algotu darbu vismaz attīstīto Rietumu sabiedrībās, šķiet, galā, feminisma idejas it kā zaudējušas aktualitāti. Nereti tās pat uztver kā apdraudējumus personīgai laimei un labsajūtai. Feminisma idejas – tā jau tādu niknu, dusmīgu, vientuļu, šķirtu un homoseksuālu sieviešu izdomāta problēma, jo citādi – viss taču kārtībā. No feminisma idejām norobežojas pat tie un tās, kuru dzīvesveidu vai mākslas darbus caurstrāvo idejas un iespējas, par kurām jāpateicas tieši feminisma aktīvistēm un teorētiķēm.

Vai Latvijas sabiedrībai raksturīgs īpašs, "Latvijas latentais feminisms"? Tāds, kurš eksistē sabiedrībā, atspoguļojas mākslā, bet nevar tikt pieminēts?

Purvīša balvai šogad nominēti tikai vīrieši, tajā pašā laikā Laikmetīgās mākslas centrā pēdējā desmitgadē strādājušas tikai sievietes. Uz Rīgas Laika vāka sievietes nokļūst trīs reizes retāk nekā vīrieši, turklāt lielākas iespējas uz vāka nokļūt sievietei, kas ir atkailinājusies vai ir vīrieša radīts mākslas darbs. Savukārt citkārt ir gluži otrādi – Rietumeiropas muzeju kolekcijās lielāka iespēja nokļūt sievietes radītam darbam, lai izlīdzinātu vēsturiski dabisko, bet no mūsdienu redzes viedokļa politnekorekto sieviešu un vīriešu darbu proporciju muzeju krājumos. Ja kādreiz sieviešu žurnāliem pārmeta padevīgas un pasīvas sievietes identitātes veidošanu, tad tagad glancētie žurnāli māca būt gudrām un izspēlēt sievišķību tad, kad pašai tas ir izdevīgi. Tikmēr vīriešu žurnāli turpina plēst jokus, runāt par politiku un hobijiem.

Sarunu vakars Viss taču ir kārtībā mēģinās noskaidrot – kādas sekas feminisma viļņi ir atstājuši Latvijā?

Sarunu vakars norisināsies Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā, kur no 4. līdz 8.martam ir apskatāma starptautiskās mākslinieču apvienības FemLink video darbu izlase Agresija. Trauslums. Rūpes. Vitāls. Brīnums. Vīrietis. Protests.

Vairāk informācijas par FemLink šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja