Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Galerijā Istaba būs skatāma Ģertrūdes Zeiles personālizstāde Tie, kas mums apkārt

Pirmdien, 28. oktobrī, galerijā Istaba tiks atvērta gleznotājas Ģertrūdes Zeiles personālizstāde Tie, kas mums apkārt. Izstādē māksliniece eksponējusi pēdējos gados tapušos portretus, kas papildināti ar atsevišķiem senākiem darbiem

Kopš mākslinieces pēdējās personālizstādes Rēzeknē pasaulei pāri pārbrāzušies pieci trauksmaini gadi. Mūsu planēta šķiet zaudējusi līdzsvaru, un civilizācija gatavo sevi apokaliptiskām attiecībām. Bet Ģertrūde Zeile glezno. Galvenokārt portretus. “Tos, kas mums apkārt.” Un apkārt ir tie, kas TV ekrānā, draugu atsūtītās ziņās, kāda īpaši saistošas personības seja datora ekrānā. Viņas trāpīgais skatiens satver kādu īpašu vizuālu mirkli, ko, informatīvi papildinātu, ievieto atbilstoša izmēra audeklā, nevienu necenšoties glorificēt. Precīzi atrasti krāsas “šāviņi” iestartē ģīmetnes kompozīciju. Portretiskā līdzība nav mazsvarīga. Māksliniece izmanto arī personību plašāk raksturojošas detaļas, tās didaktiski uzsverot vai taktiski pietuvinot.

Mākslas zinātniece un izstādes kuratore  Baiba Magdalēna Eglīte: “Gleznotāja Ģertrūde Zeile ir savrupa mākslas ceļa gājēja. Ar mulsinošu satura dziļumu, kas atsedzas pakāpeniski, sekojot glezniecības stāstam. Plastiska un ritmiska daudzveidība raksturo viņas kompozīciju izcelsmi. Tās atnāk kā melodija pie mūziķa. Izkārto krāsu laukumus, vienus uzsver, citus pieklusina, vada un apvieno. Nevis intelektuāla vai estētiska rotaļa, bet patiess pārdzīvojums ir mākslas darba rašanās iemesls. Vārdos nenoformulēta sakrāla pietāte pret Pasauli, Dabu, Cilvēku, kuras pamatu pamats ir sakrāla pietāte pret Radītāju. Dzīves pieredze ir viņu padarījusi par filozofi glezniecībā, kaut vārdos viņa nefilozofē. Viņa filozofē ar krāsu, ar motīva lakonismu, faktūras daudzveidību, ar krāsu laukumu, triepienu ritmu, pat ar darba izmēriem un rāmja izvēli. Filozofē par cilvēka dzīves pamatvērtībām, par ceļu uz atziņu, par mīlestību un piederību, nonākot līdz simbolismam.”

 

Ģertrūde Zeile dzimusi Daugavpils rajona Naujienā. Pēc Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas dekoratoru nodaļas absolvēšanas Latvijas Mākslas akadēmijā studējusi Pedagoģijas nodaļā. Strādājusi kā zīmēšanas un gleznošanas pasniedzēja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā (1974–1978). Bijusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas direktore (1978–1986), māksliniece Dekoratīvās mākslas kombinātā (1978–1993). Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1975. gada. Piedalījusies izstādēs kopš 1965. gada. Piedzīvojusi vienpadsmit personālizstādes. Darbi atrodas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē, Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā, Latvijas Medicīnas vēstures muzejā, privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Izstāde galerijā Istaba būs skatāma līdz 29. novembrim. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja