Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Frankfurtē notiks performances klasiķa Ulaja pirmā retrospekcija

13. oktobrī Frankfurtes muzejā Schirn Kunsthalle tiks atklāta ievērojamā Vācijas fotogrāfa un performances klasiķa Ulaja pirmā retrospekcija Ulay Life-Sized. Tā būs skatāma līdz 2017. gada 8. janvārim.

"Slavenākais nezināmais mākslinieks" – tā sevi raksturo Ulajs, īstajā vārdā Franks Ūve Laizīpens (dz. 1943). Gandrīz pusgadsimtu viņš nodarbojas ar mākslas un paša dzīves saplūdināšanu, kā arī jaunu identitāšu radīšanu. Ulaja galvenais izpētes objekts ir viņa ķermenis.

Izstādē Frankfurtē apkopots 150 darbu, kas tapuši 1970.–2016. gadā, – tās ir fotogrāfijas, filmas, video, projektu dokumentācija, objekti, skulptūras, darbi uz papīra. Daudzi no tiem publiski tiek eksponēti pirmo reizi.

60.–70. gados ar fotogrāfijas palīdzību Ulajs pētīja sevi un sabiedrību, viņš pievienojās anarhistu kustībai Amsterdamā, ar Polaroid kameru iemūžināja transseksuāļus, transvestītus un bezpajumtniekus. Tikpat intensīvi Ulajs pētīja savas identitātes vīrišķīgo un sievišķīgo pusi. 70. gadu vidū viņš pievērsās performancei.

No 1976. līdz 1988. gadam Ulajs strādāja duetā ar Marinu Abramoviču – tajā laika posmā viņi bija pāris gan dzīvē, gan mākslā. Kopā viņi ir radījuši radikālas performances, kas mainījušas laikmetīgās mākslas vēsturi.

Pašlaik Ulaja un Marinas Abramovičas attiecības ir vēsas – viņa ir kļuvusi par superzvaigzni, mūsdienu kultūras slavenību un aizēno savu bijušo partneri. Pērn Ulajs iesūdzēja bijušo dzīvesbiedri un darbu līdzautori tiesā – mākslinieks uzskata, ka Marina Abramoviča, izstādot kopīgi radītos darbus, pārkāpj viņa autortiesības un neizmaksā autoratlīdzību saskaņā ar vienošanos.

Iespaidīgā retrospekcija Frankfurtē noteikti palīdzēs Ulajam sasniegt jaunu auditoriju un atgādināt par viņa lomu mākslas attīstībā.

13. oktobrī Schirn Kunsthalle notiks Ulaja performance Kas es esmu?/Who Am I?, savukārt 14. oktobrī muzejā plānota mākslinieka saruna ar izstādes kuratoru Matiasu Ulrihu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja