Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Fotomākslinieks Māris Maskalāns pārstāv Latviju festivālā PHotoEspaña 2016

No 1. jūnija līdz 28. augustam Spānijā notiek viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem fotogrāfijas un vizuālās mākslas festivāliem pasaulē PHotoEspaña. Latviju tajā pārstāv fotomākslinieks Māris Maskalāns ar projektu Nagļi LV–4631.

Māra Maskalāna darbi no 2. jūnija līdz 17. jūlijam ir skatāmi Sanfernando Karaliskajā Mākslas akadēmijā Madridē. 2013. gadā projekts Nagļi LV–4631 tika izstādīts Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā.

Šogad foruma galvenā tēma ir Eiropa, tās daudzveidīgā identitāte un nākotnes vīzijas. PHotoEspaña direktore Marija Garsija Jelo pamato izvēli iekļaut Māra Maskalāna darbus festivāla programmā: "Šī fotosērija atbilst 2016. gada festivāla kontekstam. Mākslinieks ir attīstījis neparastu vizuālo un lingvistisko ceļojumu Latvijas vēsturē un šodienā."

Izstādes Nagļi LV–4631 kuratore, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska informē, ka fotoportretu Dairis Rutuls (2006) no Māra Maskalāna sērijas festivāla komiteja ir izvēlējusies PHotoEspaña publicitātes un reklāmas kampaņai.

Maijā Madridē notikušajā preses konferencē latviešu mākslinieka izstāde tika izcelta ar vārdiem: "Tās ir fotogrāfijas, kurās ir apstājies laiks un kuras parāda vienojošo Eiropas cilvēcisko identitāti."

2008. gadā kopā ar režisori Lailu Pakalniņu Māris Maskalāns filmēja dokumentālo filmu Par dzimtenīti, veltītu Nagļu ciemam un tā iedzīvotājiem. Šis Latgales pagasts, tālu no lielpilsētas greznības, burzmas un kņadas, apbūra viņu ar pašpietiekamu un nesamākslotu esību. Tad arī dzima ideja izveidot melnbaltu fotogrāfiju sēriju. Māris Maskalāns no 2009. līdz 2012. gadam devās ekspedīcijās, lai dokumentētu Nagļu iedzīvotājus – no veciem vīriem un sievām līdz pusaudžiem un bērniem.

Projektā izmantota analogā fotokamera, attēlu attīstīšanu veica pats autors, kopējot melnbaltās fotogrāfijas tradicionālajā veidā – pašrocīgi uz sudraba želatīna papīra. Fotogrāfijas ir uzņemtas autentiskā vidē uz neitrāla fona. Bezkaislīgais fons it kā ierobežo, bet reizē arī rada ļoti personisku, privātu attieksmi – šajos attēlos nav ikdienas rutīnas un lieku vizuālo uzslāņojumu.

Skarbo, sirsnīgo un patieso stāstu par šiem cilvēkiem skatītājs var veidot pats savā iztēlē. Viena ciemata iedzīvotāju portretu kolekcija ir unikāls kultūrvēsturiski antropoloģisks pētījums, paliekošs dokuments un vizuāli spēcīgs vēstījums par Latvijas lauku identitāti XXI gadsimta sākumā, kas spēj uzrunāt skatītājus ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē.

Festivāls PHotoEspaña šogad piedāvā 94 izstādes, kurās piedalās 330 mākslinieku. Darbu skates notiek 52 muzejos, mākslas centros un citās telpās, kā arī 32 galerijās. Ekspozīcijas aplūkojamas Madridē, Alkalā de Enaresā, Alkovendasā, Lansarotē, Saragosā, Mursijā un Segovijā.

Informācija par festivālu: www.phe.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja