Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Esošs Visuma tīklā

Gleznotājs Ritums Ivanovs pievēršas saules un meditācijas tēmai

"Būt. Just. Tuvoties. Atrast. Novērot," šajos piecos vārdos pazīstamais latviešu mākslinieks Ritums Ivanovs ir izklāstījis savas personālizstādes Savienot koncepciju. Tajā ir eksponēti dažādu formātu darbi, kuros viņš pēta globālās apziņas būtību caur personīgo pieredzi. "Man ir svarīgi vērot un pamanīt, nevis mācīt un tiesāt," uzsver Ritums Ivanovs, kurš pēc triju gadu pārtraukuma ir atgriezies mākslas galerijā Bastejs ar jaunu ekspozīciju.

 

Pasaules apjēgsme

Ritums Ivanovs atklāj, ka gleznu sērijas Savienot iedvesmas avots ir meklējams viņa piedzīvotajā rezidencē un ceļojumā uz Abu Dabī, Apvienotajiem Arābu Emirātiem pagājušā gada martā, kad vietējais mākslas centrs Art Hub uzaicināja vairākus latviešu māksliniekus – Andri Vītoliņu, Ivaru Drulli, Reini Hofmani, Sandru Krastiņu un citus –, lai viņi varētu iepazīties ar vietējām tradīcijām un kultūru un gūtos iespaidus izmantotu savos topošajos darbos. 
Savās gleznās Ritums Ivanovs attēlo cilvēkus, kuri ir pavērsušies pret sauli un iegrimuši meditatīvā stāvoklī. "Pat eksistē tāda saules meditācijas prakse, ko piekopj saulrietu un saullēktu laikā, kad saules stari iziet cauri tavam ķermenim un uzlādē tevi kā bateriju," stāsta mākslinieks, kurš meditāciju uzskata par vienu no ceļiem uz sevis un pasaules apjēgsmi un izpratni par sevi kā esošu Visuma tīklā, nevis kā nošķirtu vienību, kas ir neatkarīga no visa pārējā. 

 

Spogulis pret sevi

Līdzās citiem darbiem Rituma Ivanova personālizstādē ir redzams viņa pašportrets, kurš ir radīts šī gada vasarā. Ar aizvērtām acīm. Mākslinieks atklāj, ka pašportretus glezno kopš deviņdesmito gadu sākuma. Šī darbu sērija ļauj izsekot viņa daiļrades attīstībai un uzrāda konkrētā brīža stilistiskās un idejiskās intereses. Galerijā Bastejs eksponētais pašportrets ir radīts uz neliela koka dēlīša senā holandiešu glezniecības tehnikā, tāpat kā viņa mammas attēlojums. 
Lielākajā daļā no izstādes darbiem ir redzami Rituma Ivanova ģimenes locekļi. "Ļoti daudz mākslinieku glezno tikai sevi. Katram ir savs refleksijas lauks, pret ko tiek pagriezts spogulis: vienam – tuvāks, otram – tālāks," sarunā ar laikrakstu Diena saka Ritums Ivanovs, kurš ir radījis vairākas gleznu sērijas, kas ir bijušas saistītas ar popkultūru un tās varoņiem. "Savukārt šī pagriežas intīmāk pret mani pašu, kas ir sevis un līdzcilvēku izprašana," piebilst mākslinieks.

 

Vidusjūras karstumā 

Viens no Rituma Ivanova darbiem ir radīts enkaustikā, kurā kā krāsu pigmentu saistvielu izmanto karstu kausētu vasku. "Triepiens ir cits," norāda mākslinieks. Šo glezniecības tehniku viņš ir izmēģinājis Cēsīs notiekošajā mākslinieku plenērā. "Pirms trijiem gadiem sākām ar olu temperu, bet pagājušajā gadā turpinājām ar enkaustiku, kura savulaik ir bijusi ļoti iecienīta Vidusjūras zemēs, bet nekad nav tikusi plaši praktizēta ziemeļos.»"
Blakus šai gleznai izstādē var noskatīties video, tajā ir iemūžināta Rituma Ivanova trīsdimensiju gleznojuma Saulē raugoties tapšana, kurā viņš ar krāsu rullīti uz asfalta glezno anamorfisku sievietes portretu, ko var ieraudzīt tikai tad, ja vērotājs ir nostājies vienā konkrētā punktā. Tas bija viens no darbiem, kas tika radīts pirmajā starptautiskajā 3D ielu mākslas festivālā Rīgas ilūzijas, kurš jūnija sākumā tika sarīkots Kultūras un atpūtas centrā Mežaparks

 

Maiami pludmalē 

Novembra beigās vairākas no Rituma Ivanova gleznām dosies uz ASV, kur piedalīsies starptautiskajā laikmetīgās mākslas mesē Scope Miami Beach 2016, kas norisināsies no 29. novembrim līdz 4. decembrim (scope-art.com). Tas ir viens no Maiami mākslas nedēļas notikumiem, kuri pulcē lielu skaitu mākslas kolekcionāru, kuratoru, žurnālistu, mākslinieku un citu mākslas baudītāju. To vidū var pieminēt Art Basel, New Art Dealers Alliance (NADA) rīkotos pasākumus un daudzus citus.
Ritumam Ivanovam ir notikušas 25 personālizstādes visā pasaulē. Nākamajā gadā viņa darbi būs skatāmi galerijā Feld+Haus Frankfurtē Vācijā. Gleznotājs regulāri piedalās starptautiskās mākslas mesēs, un viņa darbi ir atrodami 19 publiskās un privātās mākslas kolekcijās gan Latvijā, gan ārvalstīs. Pirms septiņiem gadiem Rituma Ivanova glezna Frame 05 (2002) tika pārdota prestižajā Sotheby’s izsolē Londonā, kas bija nebijis gadījums Latvijas mākslas vēsturē.

Kas: izstāde Savienot 
Kur, kad: galerijā Bastejs līdz 17. decembrim
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja