Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Dizains bez lētiem kompromisiem

Latvijas dizaineri pilnā sastāvā iekļaujas starptautiskajā izstādē Citādāk nekā parasti

Līdz 14. jūnijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma Vācijas Ārējo sakaru institūta sagatavotā izstāde Citādāk nekā parasti. Laikmetīgais dizains un ieraduma spēks. Tā piedāvā īpaši atlasītus piemērus, kas spilgti raksturo mūsdienu dizaina fenomenu – spēju paskatīties uz ierastām lietām no citas perspektīvas. Izstādē eksponēti vairāk nekā simt darbu, kurus ir radījuši 47 Vācijā un 20 citās Eiropas valstīs strādājoši autori, kas atklās dažādu dizaina uzdevumu risinājumus.

Izstādes starptautiskās turnejas sadarbības partneri aicināti piedāvāt vietējo dizaineru un dizaineru grupu darbus, kas pievēršas izvirzītās tēmas problemātikai. Gētes institūts Rīgā un muzejs tās organizatorus iepazīstināja ar sešiem Latvijas dizaina pārstāvjiem. "Es ņemu visus!" atbildējis kurators Folkers Albuss no Vācijas.

KDi uzrunāja izvēlētos autorus, lai viņi vairāk pastāstītu par saviem darbiem un atbildētu uz jautājumu: ko unikālu Latvijas dizaineri var piedāvāt Eiropas pārpildītajā tirgū.

Roķīgas kāpnes, spoļu vāzes

Citviet Eiropā paiet vismaz divi četri gadi, līdz produkts no sākotnējās ieceres nokļūst veikala plauktos, bet Latvijā šis izstrādes laiks ir īsāks, jo ražošanai nepieciešamās iekārtas un speciālisti ir meklējami lokāli, akcentē Artūrs Analts un Rūdolfs Strēlis (dizaina studija Variant). Pats galvenais ir spēcīga ideja un pārliecinošs produkta nozīmīgums. "Tirgus ir pārpildīts, bet svarīgi ir radīt kvalitatīvus produktus, neejot uz lētiem kompromisiem un esot godīgam pret patērētāju," piebilst dizaineri.

Izstādē eksponēti divi dizaina studijas Variant radītie objekti – kāpnes Led Zeppelin un krēsls Tilts. Kāpnes tika radītas kā tēlniecisks un funkcionāls interjera objekts, kurš, kad to nelieto, nav jāslēpj skapī. "Savukārt krēsls tapa laikā, kad tuvāk studējām tiltu uzbūvi, kā ar tehnoloģiskiem risinājumiem var panākt maksimālu taupību, saglabājot galveno funkciju," viņi atklāj. Visi objekti ir pieejami ierobežotā daudzumā pēc speciāla pasūtījuma un var tikt piegādāti jebkurā valstī (www.variantstudio.com).

"Es domāju, ka nepastāv tīrs latviešu dizains. Jaunā paaudze pilnībā vai daļēji ir apguvusi zināšanas ārpus Latvijas – gan studējot, gan strādājot praksē," teic Māra Skujeniece. Viņa 90. gadu vidū devās uz Nīderlandi, kur dzīvo joprojām. Pēc Eindhovenas Dizaina akadēmijas beigšanas strādā par pasniedzēju un ir atvērusi savu produktu dizaina studiju Amsterdamā. "Iegūtās zināšanas un kontakti paver iespējas strādāt gan Latvijas, gan citiem tirgiem," viņa uzsver.

Māra Skujeniece uzskata, ka vienojošais un unikālais elements ir latviskās saknes. "Tiešāka saistība ar dabu, iemaņas amatniecībā," piemērus min dizainere, kura izstādē Citādāk nekā parasti pārstāvēta ar porcelāna vāžu sēriju Spoles. "Šīs sērijas iedvesmas avots ir mani pirmie soļi dizainā," viņa atceras Lietišķās mākslas vidusskolā pavadīto laiku, kad mācību procesā iepazīti visi auduma tapšanas posmi. Vāžu cena – no 55 līdz 275 eiro (www.skujeniece.com).

Mazi un cirsti koki

"Manuprāt, vajadzētu organizēt lielu Latvijas dizaina izstādi ar rūpīgi atlasītiem darbiem, pārdomātu iekārtojumu un spēcīgu mārketingu," piedāvā Jānis Straupe. Vienatnē piedaloties Eiropas dizaina izstādēs, mēs neesam pamanāmi. Dizainers jau vairāk nekā 30 gadu strādā mēbeļu dizaina jomā. "Tajā galvenokārt dominē tie autori, kuriem ir sava ražošana," stāsta Jānis Straupe. Viņš uzskata, ka ir jācenšas akli nesekot modes tendencēm, jo pretējā gadījumā mēs vienmēr būsim iedzinēju lomā.

"Sauklis "Citādāk nekā parasti" precīzi atbilst manam domāšanas virzienam,» uzsver dizainers, kurš izstādē pārstāvēts ar trim darbiem no kolekcijas Mazie koki, kas tikuši radīti Skandināvijas tirgum. To vidū ir abpusēji lietojams riekstu trauks, vīna pudeles turētājs Lauztā kastīte un augļu trauks Ciba. Optiskā ilūzija, funkcionalitāte, lakonisms un perfekcija izpildījumā – tiek raksturoti Jāņa Straupes darbi, ar kuru izplatīšanu nodarbojas Londonas galerija Decoratum (www.straupe.com).

Ieva Kalēja (dizaina zīmols Mammalampa) norāda, ka Latvijā ir visi priekšnoteikumi, lai rastos jauns un kreatīvs dizains: pieeja labai izglītībai, augsta līmeņa zinātnei, turklāt nav spēcīgu dizaina tradīciju, kas ierobežotu. Viņa stāsta, ka masu produkcija ir padarījusi priekšmetus pieejamākus plašākam cilvēku lokam, bet tie ir kļuvuši bezpersoniskāki, rodas neracionāla vajadzība pēc cilvēciskuma: "Šāda dizaina virziena attīstībai Latvijā ir laba augsne."

Izstādē skatāmas Ievas Kalējas stāvlampas Līgava un Viedā. "Mammalampa par vērtību uzskata nevis perfekto un ideālo, bet gan patieso un īsto," bilst dizainere, kura savā daiļradē liek akcentu uz materiālu sākotnējo skaistumu, kas tradicionāli mūsdienīgā ražošanas procesā tiek pazaudēts. Lampu radīšanā galvenokārt tiek izmantots roku darbs. Īpašā pieeja spilgti izpaužas Viedajā. "Skaldītajā kokā jaušams kaut kas spontāns," saka Ieva Kalēja. Stāvlampas cena – 559 eiro (www.mammalampa.com).

Pīles un citas taburetes

"Dizaineri ar savu darbu var ietekmēt apkārtējo vidi un veicināt pozitīvu procesu veidošanos sabiedrībā," uzskata Rihards Funts un uzskaita visas veselīga dzīvesveida sastāvdaļas: fiziskās aktivitātes, ēšanas ieradumi u. c. Viņš ir studējis dizainu Latvijas Mākslas akadēmijā un kopā ar Zani Homku vada dizaina studiju Rijada. Pagājušajā gadā viņi ir radījuši oriģinālu vingrošanas aprīkojumu un vides labiekārtojumu publiskajai telpai, ko atzinīgi novērtējuši Latvijas un ārvalstu kolēģi (www.garapastaiga.lv).

Izstādē eksponēta Riharda Funta veidotā rotaļlieta Pīle, ar kuru var spēlēties, uz kuras var jāt. To var izmantot kā tabureti, nelielu mantu glabātavu vai citiem mērķiem. "Radot dizainu bērniem, ir svarīgi saprast, ka tas nav pieaugušo mēbeļu mēroga samazinājums," paskaidro dizainers. Pīles cena ir 90 eiro. Riharda Funta kolēģes Zanes Homkas daiļrade pārstāvēta ar drēbju pakaramo Kocis. Tā augšējā daļa ir salikta no vairākiem ābeles zaru fragmentiem. Cena – 350 eiro (www.rijada.lv).

Izstādē redzami arī divi Alda Circeņa (Riga Chair) radītie objekti – šūpuļmanta Riga Roo un taburete Bloom. Rīgas Tehniskās universitātes absolvents 1999. gadā nodibināja Rīgas krēslu fabriku. Vairāk nekā pēc desmit gadiem viņš pievērsās krēslu dizainam un drīz vien guva panākumus ārvalstu izstādēs. Taburete Bloom ir pirmais Latvijas dizaina produkts, kurš ir ieguvis prestižo Red Dot dizaina balvu produktu dizaina kategorijā. Cena – 127 eiro (www.rigachair.com).

Projektu papildina vairāku pasākumu programma, ar kuru var iepazīties www.lnmm.lv.

Izstāde Citādāk nekā parasti. Laikmetīgais dizains un ieraduma spēks
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 11.IV–14.VI

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja