Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Atbalstīsim Latviju – pārējais ir otršķirīgs!

Šodien mūsu partija apliecināja Valsts prezidentam, ka tā atbalstīs ekonomikas stabilizācijas plānu, jo tā šobrīd ir vienīgā iespēja novērst Latvijas maksātnespēju, lata devalvāciju un ilgstošu krīzi, kas varētu apdraudēt valsts politisko un ekonomisko neatkarību. Mēs uzsvērām, ka pēc savas vēsturiskās nozīmes šī izvēle ir salīdzināma ar lēmumu pievienoties Eiropas Savienībai.

Šādās situācijās dalījums "pozīcija – opozīcija" ir otršķirīgs. Mūsu balsojums parlamentā, atbalstot stabilizācijas plānu, būs par Latviju, nevis par valdību. Protams, ka valdība savā pašreizējā sastāvā nespēs īstenot stabilizācijas plānu. Valdības sastāvs ir būtiski jāatjauno un jānostiprina ar profesionāliem cilvēkiem. Valdībai ir arī nepieciešams plašāks atbalsts Saeimā. Patlaban tiek strādāts pie stabilizācijas plāna, un mēs šodien aicinājām, to veidojot, ievērot vairākus principus – pirmkārt, valsts pārvaldes sistēmā strādājošo skaita un algu samazinājums jādiferencē atkarībā no nozares īpatnībām; otrkārt īpatsvara ziņā nedrīkstētu pieļaut līdzekļu samazināšanu izglītībai, infrastruktūras attīstībai, valsts drošībai un sabiedriskās kārtības uzturēšanai. Treškārt, jānosaka, ka valsts un pašvaldību budžetos turpmāk jānovirza lielāka valsts un pašvaldību uzņēmumu peļņas daļa, nekā līdz šim. Ceturtais ļoti svarīgais princips ir tas, ka valdībai jānodrošina sistemātiska un pilnīga sabiedrības informēšana par stabilizācijas plāna saturu, noteikumiem un izpildi.Vienlaikus šajā dziļās krīzes laikā ir jāieliek stingri pamati valsts finanšu ilgtspējai un atbildīgumam – lai šāda situācija vairs neatkārtotos. Ar likumu jānosaka, ka valsts budžeta izdevumi nedrīkst būt lielāki par ienākumiem. Ir jāizveido likumīgs un efektīvs uzraudzības mehānisms, ar kura palīdzību tiek noteiktas tautsaimniecības attīstības un budžeta ieņēmumu prognozes turpmākajiem trim gadiem. Saprotams, ka līdzsvarots budžets nevar tikt izveidots jau nākošgad, taču ar likumu jānosaka konkrēts termiņš, kad Latvija pāries uz eirozonas kritērijiem atbilstošu (2010.g.) un pilnībā sabalansētu budžetu (2012.g.).Svarīgs instruments, kas, iespējams, ļautu sabiedrībai ar lielāku uzticību raudzīties uz ekonomikas stabilizācijas plānu, ir šī plāna izpildes uzraudzībai izveidota Finanšu atbildības padome, ar kuru valdībai būtu jāsaskaņo tautsaimniecības attīstības un budžeta ieņēmumu prognozes turpmākajiem trim gadiem. Šādu padomi var izveidot no Latvijas Bankas, Valsts kontroles, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvjiem, pieaicinot neatkarīgus ekspertus no Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja