Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ar plašu programmu un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra dalību atklāta Kijevas biennāle

Ar plašu performanču un diskusiju programmu atklāta Kijevas biennāle ar devīzi Sabiedrotie, kuras kuratoru komandā kopā ar partneriem no Austrumeiropas Biennāļu alianses darbojas arī Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs. Izstāde Kijevā būs aplūkojama līdz 14. novembrim, un tās galvenā norises vieta ir padomju modernisma stilā celtais Kino nams.

Kijevas biennālē aplūkotas dažādas kultūras un politisko alianšu vēsturiskās formas, kā arī mūsdienu piemēri Austrumeiropā un ārpus tās, un to spēja radīt jaunus sadarbības modeļus nākotnē. Starp vēsturiskām aliansēm minami tādi piemēri kā Nepievienošanās kustība (Non-Aligned Movement), kas bija starptautiska organizācija Aukstā kara laikā, veselai virknei valstu norādot uz to neitralitāti Padomju savienības un ASV cīņā, taču izstādē aplūkoti arī citi mazāk zināmi starptautiskās solidaritātes vai migrācijas piemēri, īpaši starp Austrumeiropas un Globālo dienvidu valstu starpā.

Biennāli atklāja Kvīnsija un Jorgena Gario (Quinsy Gario, Jörgen Gario) performance, kas, turpinot viņu Latvijā sākto izpēti projekta Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules ietvaros, aplūkoja iespējamās saistības starp vergu sacelšanos, darba streikiem un neatkarības kustībām, meklējot iespējamās paralēles starp Karību reģionu, no kurienes nāk mākslinieki, mūsdienu Ukrainu un postsociālisma valstīm.

Biennālē piedalās arī latviešu māksliniece Diāna Tamane ar fotogrāfiju sēriju un instalāciju Ziedu kontrabandiste (2016–2019), kas ir stāsts par Tamanes vecmāmiņu, kura savulaik apsūdzēta par kontrabandu, kad šķērsojusi Latvijas un Krievijas robežu ar diviem puķu podiem. Mākslinieces vecmāmiņa bija plānojusi aizvest ziedus uz sava vectēva kapiem Abrenē, kas mūsdienās iekļauta Krievijas Federācijā. Atsedzot viena cilvēka personisko pieredzi, projekts spilgti parāda, kā vēstures notikumi un varas maiņas atstāj paliekošas sekas mūsdienu sabiedrībā.

Austrumeiropas Biennāļu aliansi veido Biennale Matter of Art Prāgā, Biennale Warszawa, Varšavā, Kijevas Biennāle, OFF-Biennale Budapeštā un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra rīkotais festivāls Survival Kit.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) kopš 1993. gada pēta, veido un virza laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai kritiski pārjautātu un atspoguļotu mūsdienu sabiedrības norises. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit, pētniecībā balstītas laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas pārstāvniecība Venēcijas mākslas biennālē. LLMC arhīvs ir nozīmīgs resurss laikmetīgās mākslas vēstures pētniecībā. LLMC izglītības un mākslas vēstnešu programmas paplašina apmeklētāja mākslas pieredzi un pasaules uztveri.

Plašāka informācija par Kijevas biennāli: kyivbiennial.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja