Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

AB dambī atklās vērienīgu skaņas mākslas instalāciju Sirēnu sala

No otrdienas, 20. jūlija, mākslinieka Andra Indāna veidotais papildinātās realitātes skaņdarbs Sirēnu sala līdz pat gada beigām AB dambi pārvērtīs par neredzamu un skaņas piepildītu koncertzāli. Instalācija, veidota no 135 virtuāliem "skaņas mākoņiem", ar mobilās lietotnes palīdzību ikvienam ļaus pārvietoties skaņdarbā un veidot unikālu kompozīcijas attīstības scenāriju, informēja mākslas centra Noass pārstāve Gita Jankovska.

Sirēnu sala ir interaktīva, ar lokatīvo mediju tehnoloģijām realizēta skaņas mākslas instalācija, kura, izmantojot īpaši radītu mobilo lietotni, ļaus nodoties audiāliem jaunatklājumiem jebkurā diennakts laikā. Instalāciju veido 135 virtuāli "skaņas mākoņi" ar dažādiem rādiusiem, kuri savstarpēji pārklājas un ir telpiski organizēti kopīgā skaņdarbā.

Katrā skaņas mākonī atrodas atsevišķs skaņas elements, kas aktivizējas, klausītajam sasniedzot tā darbības ģeogrāfiskās koordinātas (GPS).

Šī skaņas instalācija ir kā sirēnu ansamblis, kura atsevišķās balsis var samiksēt, tām pietuvojoties vai attālinoties. Pārvietojoties starp šiem mākoņiem, katrs mobilās lietotnes lietotājs veidos unikālu kompozīcijas attīstības scenāriju, vienlaikus kļūstot gan par skaņas mākslas instalācijas klausītāju, gan līdzautoru.

Instalācijas pamatā esošais audio materiāls, kas šogad ierakstīts ar Latvijas sintezatoru ražotāja Erica Synths modulāro sintezatoru Black System III, atspoguļo pandēmijas laika transformatīvās sajūtas, kad dzirdamu un nedzirdamu sirēnu pavadījumā trauksmes stāvoklis bija konstanta parādība. Sirēnu tēls ir ne tikai kā burtiska atsauce uz brīdinājuma un trauksmes signālu ierīcēm, bet arī tēlaina atsauce uz Homēra Odisejā aprakstītajām mitoloģiskajām sirēnām, kuras ar savām skaistajām balsīm vilināja ceļotājus nāvē.

Skaņdarba Sirēnu sala autors Andris Indāns ar mūziku un skaņu eksperimentiem nodarbojas kopš 80. gadu beigām, viņa pazīstamākais elektroniskās mūzikas projekts ir Gas Of Latvia. Mākslinieks darbojies arī grupās First Latvians On Mars, Antarktīda, Kartāga u.c. Andris Indāns ir mūzikas autors vairākām teātra izrādēm, filmām, video mākslas projektiem, performancēm, skaņas instalācijām. Šī nav pirmā reize, kad viņš pievērsies sirēnu salas tēmai – 1996. gadā grupa Kartāga ar šādu nosaukumu izdevusi arī kaseti.

Svinīgā instalācijas atklāšana notiks 20. jūlijā plkst.19, to papildinās īpaša tūre kopā ar mākslinieku Andri Indānu.

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja