Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Terra incognita simbolismā

Baltijas mākslas pavasaris Sēnas upes krastā ar simts piecdesmit darbiem.

Nākamgad no 9. aprīļa līdz 15. jūlijam Orsē muzejā Parīzē būs aplūkojama Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālo mākslas muzeju kopīgi īstenotā izstāde Simbolisms Baltijas valstu mākslā, kurā tiks eksponēti Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla, Mikaloja Konstantina Čurļoņa, Ferdinanda Ruščica, Kristjana Rauda, Konrāda Megi un citu mākslinieku darbi.

Sēnas upes krastā esošais Orsē muzejs ir viens no apmeklētākajiem mākslas muzejiem pasaulē, kurš ik gadu pulcē vairāk nekā trīs miljonus apmeklētāju. Tā krājumā galvenokārt ir franču mākslinieku darbi, kuri tapuši laikā no 1848. līdz 1914. gadam, taču viena no muzeja misijām ir arī plašākas publikas iepazīstināšana ar maz zināmiem vārdiem.

Pirms septiņpadsmit gadiem Orsē muzejā notika lietuviešu gleznotāja Mikaloja Konstantīna Čurļoņa izstāde, bet vairākums no topošajā ekspozīcijā pārstāvētajiem māksliniekiem kļūs par atklājumu muzeja apmeklētājiem. "Tā ir terra incognita simbolisma kā starptautiska mākslas virziena vēsturē," uzsver muzeja pārstāve Beatrise Avanzi.

Šīs vienotās izstādes mērķis ir iepazīstināt ar latviešu, lietuviešu un igauņu mākslinieku darbiem, kuri radīti XIX un XX gadsimta mijā līdz valstiskās neatkarības iegūšanai 1918. gadā, izmantojot simbolisma tēmu loku un iekļaujoties kopējā Eiropas mākslas ainā – demonstrējot profesionāli augstu līmeni un atklājot katras tautas radošo savdabību.

"Baltijas simbolistu māksla ir ļoti pārliecinoša, spēcīga un oriģināla," raksturo pavasarī gaidāmās izstādes virskurators un tās koncepcijas autors Rodolfs Rapeti no Francijas. Viņš ir plaši pazīstams Eiropas simbolisma pētnieks un 2005. gadā izdotās monogrāfijas Simbolisms/ Le Symbolisme autors, kurš ilgstoši interesējies par Baltijas mākslu.

Topošās izstādes virskurators atklāj, ka ekspozīcija sastāvēs no trim sadaļām. Pirmā no tām sauksies Mīti un leģendas, parādot, kā Baltijas simbolisti ir izmantojuši šīs tēmas savu māksliniecisko centienu izpaušanai. Viņš piesauc latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla darbu Arkādija (1910), kurā caur mitoloģijas tēliem tiek atainotas tā laika rīdzinieces.

Otrajai sadaļai ir dots nosaukums Dvēsele, kurā tiks eksponēti vairāki portreti, atgādinot par XIX un XX gadsimta mijai raksturīgo aizraušanos ar cilvēka iekšējās pasaules pētīšanu. Savukārt trešā sadaļa būs Daba, kuras uzmanības centrā dabas attēlojums Baltijas simbolistu mākslas darbos.

Topošajai izstādei kopumā ir izvēlēti apmēram simts piecdesmit Baltijas valstu simbolistu darbi – glezniecība, grafika, pasteļi, zīmējumi un tēlniecība. Tie tiks eksponēti restaurētajās Orsē muzeja zālēs, kuras apmeklētājiem tiks atvērtas līdz ar izstādes atklāšanu nākamajā pavasarī (pēc tam šī ekspozīcija būs apskatāma visās trijās valstīs – I. A.).

Izstādes organizatori akcentē, ka tik vērienīga Baltijas valstu kultūras reprezentācija ir notikusi pirms astoņdesmit gadiem – 1937. gadā Starptautiskajā mākslas un tehnikas izstādē Parīzē. Ekspozīcija Orsē muzejā kļūs par vienu no nozīmīgākajiem visu triju valstu kopīgi realizētajiem simtgades projektiem ārvalstīs.

Vairāk lasiet: www.lnmm.lv, www.lv100.lv un www.musee- orsay.fr.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja