Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Noslēdzies šī gada pēdējais atbalsta konkurss Latvijas literatūras tulkošanai un izdošanai ārvalstīs

16. jūlijā noslēdzās šī gada otrais un arī pēdējais platformas Latvian Literature izsludinātais konkurss par atbalsta piešķiršanu Latvijas literatūras tulkošanai un izdošanai ārvalstīs. Konkursā tika lemts par atbalstu 23 darbu tulkošanai un 23 darbu izdošanai ārvalstīs, informēja platformas Latvian Literature pārstāve Anete Konste.

Kopumā konkursā tika iesniegti projekta pieteikumi no 42 ārvalstu izdevējiem un 32 tulkotājiem. Pieteikumus izvērtēja žūrijas ekspertu komisija: literatūrzinātniece un redaktore Sigita Kušnere, Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas starptautisko projektu koordinatore Ieva Balode, tulkotāja Dace Meiere, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš un literatūrzinātnieks un profestors Ojārs Lāms. Tulkotāju atbalstam kopumā piešķirti 51 360 eiro, dodot iespēju nākotnē lasīt Latvijas autoru darbus vēl 18 valodās, bet izdevēju atbalstam piešķirti 45 000 eiro, kas ļaus šogad izdot latviešu literatūru 15 dažādās valodās.

Šoreiz platforma Latvian Literature saņēmusi par aptuveni 30% vairāk pieteikumu nekā iepriekšējā konkursā, kas liecina, ka interese par Latvijas literatūras izdošanu ārvalstīs turpina pieaugt. "Lielākā daļa izdevēju plāno darbu izdošanu vairākus gadus uz priekšu. Tāpēc svarīgākais, lai mūsu esošie un jaunie sadarbības partneri var rēķināties, ka šāds atbalsts būs pieejams arī nākamajos gados," pastāstīja platformas Latvian Literature pārstāve Juta Pīrāga.

Ņemot vērā pasaulē esošo pandēmiju, platformas Latvian Literature budžetā izveidojies 45 000 eiro ietaupījums, kas nav ticis iztērēts autoru un nozares profesionāļu mobilitātei paredzētajiem mērķiem – lidmašīnu un viesnīcu biļetēm un citiem ar ceļošanu saistītiem izdevumiem. Veicot budžeta grozījumus, ietaupītie līdzekļi novirzīti literatūras izdošanas un tulkošanas atbalstam, tāpēc arī konkursā izdevies atbalstīt vairāk projektu nekā sākotnēji plānots. "Ir ļoti būtiski, ka šobrīd, kad nevaram fiziski satikties ar izdevējiem, festivāliem un citiem sadarbības partneriem, kuri arī pandēmijas dēļ cieš finansiālus zaudējumus, mēs varam darīt pašu galveno – turpināt atbalstīt mūsu darbu izdošanu ārvalstīs," atklāj Juta Pīrāga.

Šī gada pirmais konkurss Latvijas literatūras tulkošanai un izdošanai ārvalstīs norisinājās februārī, un tajā tika atbalstīta 13 ārvalstu izdevēju un 13 tulkotāju pieteikumi. Nākamais konkurss tiks izsludināts 2021. gada februārī.

Detalizētu informāciju ar atbalstīto darbu sarakstu, lūdzu, skatīt šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja