Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Literāti aicina izvērtēt cenzūru skolu mācību saturā

Vēlamies paust stingru nostāju un protestu pret literatūras cenzēšanu, sagatavojot Latvijas skolu programmu literatūras mācību saturu, tā izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītājai Inai Druvietei adresētā vēstulē raksta sabiedrībā zināmi literāti, aicinot izvērtēt cenzūras un autortiesību pārkāpumu gadījumus atbildīgajā institūcijā – Izglītības un zinātnes ministrijai pakļautībā esošajā Valsts Izglītības satura centrā – un sniegt atbildi vēstules parakstītājiem.

Plašsaziņas līdzekļos plašu rezonansi izpelnījusies Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes izplatītā informācija par vairākiem satraucošiem cenzūras gadījumiem. Veidojot mācību līdzekļu komplektu sešgadniekiem – grāmatas Soli pa solim 4. daļu Ceļā uz vasaru (izdevniecība Pētergailis, 2012), Izglītības un zinātnes ministrija, atsaucoties uz īpatniem ētikas principiem, pieprasījusi no grāmatas izņemt vairākus izcilā latviešu dzejnieka Pētera Brūvera (1957-2011) dzejoļus, piemēram, Hakeru dziesma no krājuma Brīnumdzejoļi (2006) un Ko es daru, kad palieku viens? no krājuma Gliemezis un cīrulīte (1995). Tikmēr Valsts izglītības satura centrs uzsver, ka nav oficiāli izteicis lūgumu izdevniecībai Pētergailis mainīt mācību grāmatas Soli pa solim 4. daļas Ceļā uz vasaru saturu.

Līdzīga attieksme piemeklējusi arī citu mācību grāmatu, par kuru diskusija vēl turpinās, - Aijas Kalves un Ilzes Stikānes veidoto 9. klases literatūras mācību grāmatu, kurā pretenzijas izraisījuši citāti no latviešu klasikas: Aleksandra Čaka dzejolis Modernā idille aizstāts ar dzejoli Elēģija logā, darba burtnīcā Aleksandra Čaka dzejoļa Dzērāja dziesma vietā ievietots fragments no Poēmas par ormani, turklāt vairākos Čaka dzejoļos, Anšlava Eglīša lugās, maoru teikā, Gundegas Repšes romānā Alvas kliedziens, Paula Bankovska stāstā svītrotas rindkopas, teikumi, rindas vai atsevišķi vārdi.

"Mācību literatūras recenzēšanā vienmēr, un arī šajā gadījumā, tiek piesaistīti divi recenzenti - zinātniskais recenzents un praktizējošs attiecīgā mācību priekšmeta pedagogs. Šos recenzentus nodrošina izdevējs. Tā kā recenzentu viedokļi par mācību komplektu Literatūra 9. klasei bija pretrunīgi, tad Valsts izglītības satura centrs izmantoja iespēju pagarināt izvērtēšanas termiņu līdz 6. aprīlim," aģentūrai LETA skaidroja Valsts izglītības satura centra sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Bērziņa.

Vēstulē R. Ķīlim un I. Druvietei Latvijas literāti pauž sašutumu par cenzūras un autortiesību pārkāpumu gadījumiem, norādot: "Izglītības un zinātnes ministrija ir nostājusies šķietamā un bīstamā tikumības un ētikas sardzē. Šādā veidā subjektīvais tiek uzdots par vērtību mērauklu, bet literatūra zaudē iespēju pilnvērtīgi īstenot devumu, ko tā sniedz vispusīgā cilvēka garīgajā izaugsmē, gan mācot dzimtās valodas daudzslāņainību, gan vedinot bērnus un jauniešus iepazīt dzīvi. Izcilāko autoru un daiļdarbu atzīšana par neētiskiem ir maldīgs un tuvredzīgs skats uz literāro tekstu pasauli, kas iemieso cilvēka brīvību un veido personīgu sarunu ar pasauli, to mākslīgi neierāmējot un nevienkāršojot. Literatūra, kas neproponē mītus, nav maitājoša; tā gudri, redzīgi un godīgi rāda dzīvi. Tāpēc mācību satura kontekstā literatūra var būt labs iemesls runāt par sarežģītām tēmām, bailes un nedrošību neslēpjot aiz pazīstamu Latvijas autoru un pat klasiķu (A.Čaks) radīto tekstu cenzēšanas."

Vēstules autori uzsver, ka nav pieļaujama vēršanās pret autoriem un viņu literārajiem darbiem, velkot subjektīvas labs-slikts vai vēlams-nevēlams robežas, jo augstvērtīga literatūra un tās plašā tematika ir ne vien vēlama, bet arī nepieciešama gudru un spēcīgu personību veidošanā.

Izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītājai Inai Druvietei adresēto vēstuli parakstījuši daudzi sabiedrībā zināmi un augsti vērtēti literāti, tajā skaitā rakstnieki Māris Bērziņš, Dace Rukšāne, Gundega Repše, Kristīne Želve, Nora Ikstena un Inga Ābele, dzejnieki Liāna Langa, Jānis Elsbergs, Valts Ernštreits, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, kultūrkritiķis Normunds Naumanis un citi (kopumā ap 60 parakstu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja