Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Inga Žolude saņem Eiropas Savienības Literatūras balvu

Frankfurtes grāmatu gadatirgū otrdien, 11. oktobrī paziņoti 2011. gada Eiropas Savienības Literatūras balvas ieguvēji. Eiropas Savienības Literatūras balvu par stāstu krājumu Mierinājums Ādama kokam (Dienas Grāmata) saņēmusi Latvijas autore Inga Žolude.

Balvas mērķis ir paust atzinību labākajiem jaunajiem autoriem Eiropas Savienībā. Šogad balvu saņem Kalin Terziyski (Bulgārija), Tomaš Zmeškal (Čehija), Kostas Hatziantoniou (Grieķija), Ofeigur Sigurosson (Islande), Inga Žolude (Latvija) Iren Nigg (Lihtenšteina), Immanuel Mifsud (Malta), Andrej Nikolaidis (Melnkalne), Rodaan Al Galidi (Nīderlande), Jelena Lengold (Serbija), Ciler Ilhan (Turcija) un Adam Foulds (Apvienotā Karaliste).

Katrs uzvarētājs saņem 5000 eiro, un viņam tiek piedāvāta iespēja tulkot nominēto darbu citās valodās, lai grāmatu varētu lasīt arī citās valstīs.

Apsveicot šī gada Eiropas Savienības Literatūras balvas ieguvējus, Izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu norādīja: „Ceru, ka balvas ieguvēji izmantos mūsu atbalstu literatūras tulkošanai, lai šo autoru darbus varētu lasīt pēc iespējas vairāk lasītāju pēc iespējas vairāk valodās. Turklāt gribu pateikties arī apņēmīgajai Eiropas grāmatu izdevniecības nozarei, kas ir pasaules līdere šajā jomā un kas nodarbina 135 000 cilvēku un ik gadu pievieno 23 miljardus eiro Eiropas Savienības iekšzemes kopproduktam.”

Eiropas Savienības Literatūras balvu organizē Eiropas Komisija, Eiropas Grāmattirgotāju federācija, Eiropas Rakstnieku padome un Eiropas Izdevēju federācija. Konkursā var piedalīties autori no 36 valstīm, kuras piedalās Eiropas Savienības kultūras programmā (27 dalībvalstis, Bosnija un Hercegovina, Islande, Lihtenšteina, Norvēģija, Horvātija, Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika, Melnkalne, Serbija, Turcija). Katru gadu valstu žūrijas 12 programmas dalībvalstīs izvirza uzvarējušos autorus, lai trīs gadu periodā būtu pārstāvētas visas programmas dalībvalstis.

Šā gada uzvarētājus apbalvos 28. novembrī balvu pasniegšanas ceremonijā Briselē, kurā piedalīsies arī komisāre A. Vasiliu un ievērojami literatūras, kultūras un politikas jomas pārstāvji. To vidū būs Augsta līmeņa grupas rakstpratības jautājumos priekšsēdētāja Nīderlandes princese Laurentīna, Polijas Kultūras un kultūras mantojuma ministrs Bogdans Zdrojevskis un Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētāja Dorisa Paka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja