Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Akcijā Dūmoj ar komatim! popularizē latgaliešu literatūru

Latgaliešu kultūras aktīvisti sākuši latgaliešu literatūras un valodas popularizēšanas akcija Dūmoj ar komatim!, kurā ar video un pastkaršu palīdzību pievērš uzmanību latgaliski radītiem literāriem darbiem un latgaliski rakstītiem tekstiem, aģentūru LETA informēja projekta vadītāja Edīte Husare.

Lai veicinātu latgaliešu literatūras popularitāti, atpazīstamību un arī lasīšanu latgaliski, biedrība Latgolys Producentu Grupa sadarbībā ar biedrību Kukuži īsteno projektu-akciju Dūmoj ar komatim!, kura mērķi plānots sasniegt ar 15 literāro darbu video vizualizācijām, kurās skanēs Latgales kultūrā zināmu cilvēku ierunātie dažādu laiku un dažādu latgaliešu autoru literārie darbi, un divu pastkaršu palīdzību, kuras būs pieejamas bez maksas Rīgā un Latgalē.

"Vistrauslākā latgaliešu mūsdienu kultūras daļa šobrīd diemžēl ir literatūra. To statistiski apliecina gan nelielais katru gadu latgaliski izdoto grāmatu skaits, gan arī Latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks nominācijas - balvas norises desmit gadu laikā literatūras nomināciju skaits pretendentu trūkuma dēļ no sešām pirmajā gadā ir samazinājies līdz divām. Jaunu augstvērtīgu darbu ir ļoti maz, tāpat literatūra latgaliski nav izplatīta lasāmviela tās lietotāju - lasītāju - vidū," pauda Husare.

Akcijai atlasīti dažādu laiku un dažādu latgaliešu literātu darbi, un video vizualizācijas piedzīvos Ontona Slišāna, Annas Rancānes, Antona Kūkoja, Raiņa, Valentīna Lukaševiča, Naaizmierstules, Franča Trasuna, Anitas Mileikas, Karonhisakes, Jāņa Klīdzēja, Aleksandra Garanča un citu autoru darbi. Autoru vidū akcijas rīkotāji vēlējās aptvert vismaz 100 gadu ilgu un dažādu latgaliešu literatūras periodu.

Literāros darbus ierunās dziesminieks Kārlis Kazāks, uzņēmējs un grupas Bez PVN mūziķis Juris Vucāns, Ausmeņa Kebabs saimnieks Valters Murāns, apvienības Ausmeņa Records repere Ūga, žurnāliste un literāte Evika Muizniece, horeogrāfs Ilmārs Dreļs, Rēzeknes Tautas teātra aktieris un mūziķis Oskars Lustiks, Latgales vēstniecības Gors vadītāja Diāna Zirniņa, grupas Galaktika mūziķis Normunds Zušs, skolotājs, režisors un multimākslinieks Māris Susējs, aktieris, pasākumu vadītājs un grupas Bez PVN mūziķis Kristaps Rasims, vieglatlēte Gunta Vaičule, žurnāliste un Rēzeknes Tautas teātra aktrise Anita Graudiņa, dziedātājs Dainis Skutelis un filmas Piļsāta pi upis galvenās lomas tēlotājs Dāvis Suharevskis.

Latgaliešu literatūras popularizēšana video formā izvēlēta, ņemot vērā medija veida mūsdienu aktualitāti, kā arī vieglāko un ērtāko ceļu auditorijas sasniegšanai, bet pastkartes ir pirmais aicinājums latgaliešu literatūras darbu "paņemt līdzi", cerot, ka nākamreiz "līdzņemšanai" kāds jau pats varētu izvēlēties latgaliski rakstītu grāmatu, skaidroja Husare.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja