Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Baltijas Grāmtu svētki tiem, kas lasa un medī autogrāfus

No 28. februāra līdz 2. martam - Baltijas Grāmtu svētki 2014

Grāmata pēdējā laikā tiek celta īpašā godā. "Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta sevi ir apliecinājusi ar cieņu pret Grāmatu! To pierādīja 14 000 cilvēku Grāmatu draugu ķēdē, TV šovs Lielā lasīšana, kurā noskaidros 100 iecienītākās grāmatas, Valsts prezidenta Andra Bērziņa aktivitātes, turpinot akcijas Draudzīgais aicinājums grāmatu dāvināšanu skolām. Labās tradīcijas turpināsim arī izstādē,» tā saka Baltijas Grāmatu svētku projekta vadītājs Valts Jirgensons.

Izstāde, tirgus, rakstnieku, tulkotāju, izdevēju un lasītāju tikšanās vieta. Tas viss trīs dienās Ķīpsalas izstāžu hallē. Atliek tikai noorientēties, ko gribas redzēt, dzirdēt un arī nopirkt - vai bērnu grāmatas, vai dzeju, vai izdevumu par peonijām un satikt selekcionāru Aldoni Vēriņu. Es iekrītu uz "krimiķiem". 28. februārī plkst. 16 izstādes ietvaros notiks Zvaigznes detektīvu kluba sanākšana un Daces Judinas romāna Mēnesis pie jūras atvēršanas svētki. Grāmatas autore pirms izstādes arī ir pie jūras - Ventspils Rakstnieku namā, jo drīz tiks pielikts trekns punkts viņas nākamajam - sestajam - romānam Siers otrajai pelītei, kas varētu pie lasītājiem nonākt rudenī.

Bet Zvaigznes detektīvu kluba pamati tika likti pirms dažiem gadiem, kad četras detektīvromānu rakstnieces satikās publiskajā diskusijā par to, vai detektīvromāns ir tikai izklaide vai mūsdienu sabiedrības spogulis? Dace Judina ir pārliecināta, ka šis žanrs sāk atdzimt. Viņas skatījumā detektīvs tomēr ir nopietna lieta.

Ja ar "krimiķu" lasīšanu vienmēr iet raiti, jo gribas zināt atrisinājumu, tad Dacei Judinai ar romānu rakstīšanu gadās visādi. Pērn par visvairāk lasīto grāmatu kļuva viņas Dīvainais Līgovakars, kuru autore uzrakstīja pāris nedēļās, bet pēdējais romāns top lēnāk. Dace Judina sevi neasociē ne ar vienu no tēliem, varoņi viņas grāmatās darbojas patstāvīgi, viņai atliekot tikai pierakstīt. "Es jau varu izdomāt vienu shēmu, bet viņi iedzīvojas un darbojas paši," tā saka Dace. Ja atliek brīvs brīdis no rakstīšanas, tad viņa, protams, lasa citu autoru detektīvromānus. "Palasot labu detektīvu, domas sakārtojas," rakstniece uzskata.

Bet kura grāmata papildinās jūsu bibliotēku? Izstādes laikā Ķīpsalas hallē būs ne tikai jaunumu prezentācijas, izdevīgākas cenas daudziem izdevumiem, bet arī grāmatu maiņas punkts. Grāmatu svētki ir arī vieta, kur literāti, zinātnieki un grāmatizdevēji noskaidro bērnu, kā arī pusaudžu iemīļotākos rakstniekus, grāmatas, to ilustratorus un veiksmīgākās skolu un novadu bibliotēkas. Latvijas Grāmatizdevēju asociācija rezumē gada devumu grāmatu dizaina jomā, salīdzina Latvijas grāmatu izdevēju un mākslinieku sniegumu ar igauņu un lietuviešu kolēģu veikumu.

Baltijas Grāmatu svētku programma šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja