Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Visā Latvijā norisinās Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma seansi

No 5. līdz 10. septembrim Rīgā, kinoteātrī K.Suns, kā arī vairākos seansos Cēsīs, Talsos, Rēzeknē un Limbažos tiks izrādīta 27. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma starptautiskā filmu programma, ko papildinās tikšanās ar režisoriem un diskusija. Dažas filmas būs pieejamas arī tiešsaistē portālā www.filmas.lv, informēja foruma pārstāvji.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums šogad notiek 27. reizi, un jau no 3. septembra Liepupē pulcējušies dokumentālo filmu veidotāji no Baltijas valstīm, Polijas, Ukrainas, Somijas, Gruzijas un citām, lai piedalītos apmācībās un gatavotos savu topošo filmu projektu prezentācijām starptautisku TV kanālu, filmu izplatītāju un festivālu pārstāvjiem, kas notiks 7. un 8. septembrī Rīgā. 4. septembrī turpat Liepupes muižas parkā foruma filmu programmas ieskaņās izrādīta filma Dārza savaldīšana (Taming the Garden, 2021), režisorei Salomei Džaši klātesot.

5. septembrī kinoteātrī K.Suns Rīgā Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu skati atklās ar ukraiņu režisora Romāna Ļubija filmu Dzelzs tauriņi (Iron Butterflies, 2023), kurā šķetināta 2014. gada Malaysia Airlines pasažieru lidmašīnas notriekšana Austrumukrainā. Izmantojot plašus vizuālo materiālu avotus un individuālas liecības, režisors Romāns Ļubijs veidojis daudzslāņainu, vienlaikus māksliniecisku un pierādījumos balstītu pētījumu par šo nesenās pasaules vēstures pagrieziena punktu. Pēc filmas seansa plānota saruna ar režisoru Romānu Ļubiju, kurš skatītājiem pievienosies tiešsaistē no Ukrainas.

Nedēļas turpinājumā no 5. līdz 10. septembrim Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu programma pamatā būs skatāma Rīgā, kinoteātrī K.Suns, divas no filmām arī Cēsīs, Talsos un Rēzeknē. Kino Cēsis (7. un 8. septembrī), kinoteātrī Auseklis Talsos (8. un 9. septembrī) un GORS Kino Rēzeknē (6. un 7. septembrī) tiks izrādīta dokumentālā kino meistara Ērika Gandīni (Itālija, Zviedrija) jaunākā filma Pēc darba, kurā, iepazīstot varoņus un viņu stāstus četros kontinentos, filmas veidotāji meklē atbildes uz jautājumiem - ko darbs nozīmē mūsdienās, kas automatizācijas un mākslīgā intelekta attīstības jūtīs gaidāms nākotnē, un kas ar mums notiks, ja nestrādāsim; kā arī filma Ložu simfonija (Children of Las Brisas, 2022), kurā desmit gadu garumā sekots trīs jauniešu gaitām bērnu un jauniešu akadēmiskās mūzikas organizācijas El Sistema (Sistēma) rindās Venecuēlā laikā, kad valsti satricina vispārēja sociālekonomiska krīze.

Līdztekus filmu skates atklāšanas seansam Rīgā brīvdabas seansā Limbažos 5. septembrī pl. 20.30 Burtnieku kvartālā tiks izrādīta ukraiņu režisores Alisas Kovaļenko filma Mēs neizgaisīsim (We Will Not Fade Away, 2023) ar režisores piedalīšanos. Filmā portretēti pieci drosmīgi Donbasa jaunieši, kuriem tiek sniegta iespēja doties ekspedīcijā uz Himalajiem. 6. septembrī režisore tiksies ar skatītājiem arī seansā Rīgā kinoteātrī K.Suns.

6. un 7. septembrī Rīgā viesosies arī režisors Vlads Petri (Rumānija), kura poētiskajā, arhīvu materiālos balstītajā filmā Starp revolūcijām (Between Revolutions, 2023) divas sievietes 20.gs. 70. un 80. gados apmainās vēstulēm un dalās domās un dzīves notikumos Irānas un Rumānijas represīvajos režīmos. Augusta beigās izziņots, ka filmas Mēs neizgaisīsim un Starp revolūcijām iekļautas Eiropas Kinoakadēmijas 14 atzītāko pagājušā gada dokumentālo filmu sarakstā ceļā uz Kinoakadēmijas gada balvas nominācijām.

Ceturtdien, 7. septembrī, foruma filmu programmas norises kinoteātrī K.Suns papildinās diskusija par sabiedrības attieksmi un toleranci pret vardarbību Latvijā. To rosinājusi filma Pārāk tuvu (Too Close, 2022), kuras darbība pamatā risinās nelielā Transilvānijas ciematā, divu bērnu mātei Andreai stājoties pretī līdzcilvēku neticīgajai attieksmei pret viņas ģimenē piedzīvoto vardarbību. Neskatoties uz to, ka Andreas dzīvesbiedrs, ciemā cienīta mācītāja dēls, tiesā atzinis savu vainu, vairums apkārtējo iedzīvotāju tik un tā ir nostājušies viņa pusē un vaino Andreu un viņas meitu viltus apsūdzībā. Diskusiju vadīs žurnāliste Inese Braže, un tajā piedalīsies sociālantropoloģe Zane Linde-Ozola, krimināltiesību eksperte Ilona Kronberga, psihoterapeits Artūrs Utināns un krīžu un konsultāciju centra Skalbes direktors Raivo Vilcāns.

Foruma filmu programmu papildinās arī Vācijas kinofestivāla DOK Leipzig laureāte "kvīru panku melanholijas sprādziens" Anhell69, kurā, sapludinot žanru robežas, portretēti jaunieši Kolumbijas pilsētā Medeljinā, kā arī dāņu režisora Kristiana Einshoja autobiogrāfiskā filma par savu ģimeni Kalni (The Mountains, 2023), kurā režisors, izmantojot ģimenes video arhīvu materiālus, atskatās uz traģiskiem pagātnes notikumiem, lai pēc ilgstošas atsvešināšanās mēģinātu atkal satuvināties ar brāļiem un tēvu.

7. septembrī plkst. 16.00 kinoteātrī K.Suns notiks īsfilmu seanss, kas veltīts izglītības nozīmei ārkārtas situācijās. Seansā plānots ieskats Eiropas Komisijas kampaņā Izglītība par spīti visam, kas veidota ar Eiropas Civilās aizsardzības un humānās palīdzības ģenerāldirektorāta (ECHO GD) starpniecību, un tiks izrādīta kampaņas ietvaros Ukrainā veidotā filma Kad es pieaugšu (režisori Klēra Bijē, Olivjē Žobārs), kā arī VICE World News īsfilmu konkursa laureāte Zosja (rež. Varvara Možajeva).

Trīs filmas foruma laikā no 5. līdz 10. septembrim būs skatāmas tiešsaistē portālā www.filmas.lv. Tās citus gadus prezentētas Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma kopprodukciju tirgū vēl tapšanas stadijā: lietuviešu dokumentālistes Marijas Stonītes debija pilnmetrāžā Trauslās karotājas (Gentle Warriors, 2019) par jaunām sievietēm Lietuvas militārajā dienestā, Martas Smerečinskas (Ukraina) Kristus līgavas dienasgrāmata (Diary of a Bride of Christ, 2022), kurā režisore portretē savu māsu, jaunu mūķeni Rietumukrainas klosterī, un Ivara Zviedra Uz neredzīti, Brasa! (2022), kurā parādīta Brasas cietuma vide pirms tā slēgšanas 2019. gadā.

Paralēli filmu programmai Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā piedalās aptuveni 150 kino profesionāļu: filmu režisori un producenti, filmu izplatītāji, starptautisku TV kanālu un kino fondu pārstāvji, kā arī filmu veidošanas konsultanti. Forumā šogad tiks prezentēti 24 topošu filmu projekti, kas tiek veidoti 11 valstu studijās, tostarp trīs Latvijas projekti: Ievas Ozoliņas režisētā Tiesas diena (producente Madara Melberga, Fa Filma), kuras centrā ir parādu piedziņas uzņēmuma Arvik darbinieki; filma Mākslas darbi rodas mokās, kas pieteikta kā “Jura Kulakova dzīve ar pavadījumu” (režisores Elizabete Mežule-Gricmane, Ramune Rakauskaite, producenti Uldis Cekulis, Paula Jansone (VFS Films) un Arūns Matelis (Studio Nominum)), un arhīvu materiālos balstītā filma Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks (režisores Antra Cilinska, Anna Viduleja, producente Antra Cilinska, Jura Podnieka studija).

Foruma dalībniekiem tiks pasniegtas vērtīgas balvas. Televīzijas Current Time TV balva 2000 eiro apmērā, uzņēmuma BB Post House balva – pēcapstrādes pakalpojumi 3000 eiro vērtībā, kā arī Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma balvas, kas sniegs iespēju vienam režisoram un producentam piedalīties kādā no nākamajiem forumiem bez konkursa. Pirmo gadu forums sadarbosies ar Amsterdamas starptautisko dokumentālo filmu festivālu IDFA, kas nākamos divus gadus kādam no foruma dalībniekiem piešķirs Spotlight balvu – apmaksātu dalību festivālā, īpaši pielāgotā industrijas pasākumu un apmācību programmā. Tāpat kāda projekta veidotājiem pirmo gadu tiks pasniegta Helsinku Cilvēktiesību fonda 2500 eiro balva, lai segtu filmas projekta izdevumus tā attīstības sākumposmā. Balvu ieguvēji tiks noskaidroti 8. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja