Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Teicama tēla, stila un formas izjūta. Kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa saņems Lielo Kristapu par mūža ieguldījumu

Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps par mūža ieguldījumu filmu mākslā 27. februārī pasniegs kostīmu māksliniecei Ievai Kundziņai

Izcilā latviešu kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa dzimusi gleznotāja un scenogrāfa Pētera Kundziņa ģimenē. Pēc mācībām Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas tērpu modelēšanas nodaļā Ieva Kundziņa 1965. gadā absolvēja Valsts Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu (Mākslas humanitāro zinātņu maģistra grādu viņa ieguva 2003. gadā) un sāka strādāt Rīgas kinostudijā. 

Par viņas debiju kļuva filma Noktirne (1966), un līdz 1990. gadam Ieva Kundziņa apģērba ap četrdesmit filmu varoņus. Daudzas no tām pieder Latvijas kino zelta fondam: Četri balti krekli, Ceplis, Dāvana vientuļai sievietei, Agrā rūsa, Puika, Sprīdītis, Maija un Paija.

Ieva Kundziņa strādājusi arī operas un drāmas teātrī (Rīgā, Valmierā un Daugavpilī), kā arī apģērbusi daudzu rēviju, koncertuzvedumu un konkursu dalībniekus. Par savu darbu kostīmu māksliniece jau saņēmusi divas Lielā Kristapa balvas (filmas Puika un Saulessvece). Kostīmi izrādei Mēnesis uz laukiem (Jaunais Rīgas teātris, 2005) viņai sagādāja Spēlmaņu nakts balvu.

Kino māksliniece, Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes priekšsēdētāja Ieva Romanova uzsver: "Ievas Kundziņas radošo darbību raksturo teicama tēla, stila, formas, krāsu un faktūru izjūta, atraktīvs materiālu pielietojums, asprātība un radoša drosme. Tērpu ansambļi veidoti gleznieciskās un skulpturālās kvalitātēs. Viņai ir dziļas kostīmu vēstures zināšanas un asa mūsdienu modes izjūta. Viņas kostīmu skices vienmēr izcēlušās ar māksliniecisku kvalitāti, Ieva Kundziņa regulāri piedalījusies scenogrāfijas un grupu izstādēs. Sadarbība ar Ievu Kundziņu kopējā projektā vienmēr ir bijusi bagātinoša. Viņa ir brīnišķīga kolēģe: draudzīga, atsaucīga, delikāta, ar analītiski radošu pieeju katram dzīves gadījumam."

Lielā Kristapa norises laikā kinoteātrī Splendid Palace būs skatāma Ievas Kundziņas skiču izstāde, ko iekārto kostīmu māksliniece Evija Džonsone. Arī Ievas Kundziņas meitas Annas Romanovskas karjera ir saistīta ar kostīmiem – viņa ir pasniedzēja Raiersona Modes skolā Toronto, Kanādā.

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps festivāls kinoteātrī Splendid Palace notiks no 24. līdz 27. februārim. Balvas tiks pasniegtas noslēguma ceremonijā 27. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja