Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sākas Latvijā tapušo filmu pirmizrāžu maratons Ekrānam ir nozīme

Ar Nacionālā kino centra atbalstu šoruden sākas apjomīgs Latvijā tapušo filmu pirmizrāžu maratons Ekrānam ir nozīme, kurā 14 kinoteātros Rīgā un astoņās Latvijas pilsētās gada laikā būs iespēja uz lielajiem ekrāniem redzēt gandrīz 30 Latvijas jaunās filmas, kas tapušas pēdējos divos gados.

Nacionālā kino centra (NKC) iniciētā sabiedrības aptauja liecina, ka 39% Latvijas iedzīvotāju vislabprātāk dotos uz klātienes kinoseansu ne retāk kā reizi mēnesī. Aptaujā arī noskaidrots, ka 29% respondentu pietiktu ar reizi mēnesī, bet katrs desmitais izsaka vēlmi apmeklēt kinoteātri vismaz reizi nedēļā. Vienlaikus 21% Latvijas iedzīvotāju norāda, ka pašmāju filmas skatītos kinoteātrī tad, ja seansi notiktu pilsētā, kur viņi dzīvo.

Lai nacionālā filmu nozare kā Latvijas kultūras neatņemama sastāvdaļa pastāvētu arī nākotnē, ar Nacionālā kino centra atbalstu šoruden sākas skaita ziņā apjomīgs Latvijā tapušo filmu pirmizrāžu maratons Ekrānam ir nozīme. Kopumā 14 kinoteātros Rīgā un astoņās Latvijas pilsētās – Liepājā, Ventspilī, Tukumā, Talsos, Smiltenē, Krāslavā, Madonā un Rēzeknē – gada laikā būs iespēja uz lielajiem ekrāniem redzēt gandrīz 30 Latvijas jaunās filmas, kas tapušas pēdējos divos gados, turklāt daļai filmu pirmizrādes bija plānotas jau pērn.

"2020. gads un 2021. gada pirmā puse kinoteātriem bija ārkārtīgi smaga – pandēmijas ierobežojumu dēļ tie ilgstoši bija slēgti, tāpēc 2020. gadā Latvijā un arī visā pasaulē radikāli samazinājās kinoteātru apmeklējums. Latvijas filmām gan izdevās piesaistīt skatītāju interesi un noturēt ievērojamu tirgus daļu – gandrīz 20% no kopīgā kino apmeklējumu skaita, 178 963 skatītāji –, tomēr kopumā nacionālo filmu apmeklējums saruka, salīdzinot ar diviem iepriekšējiem gadiem, kad Latvijas filmas sasniedza kinoapmeklējuma rekordus – 2018. gadā Latvijas filmas kinoteātros noskatījās 556 832 skatītāju, arī 2019. gadā skatītāji apliecināja uzticību nacionālajam kino (548 938 skatītāju kinoteātros). Šī statistika nozīmē, ka kinoskatītāji gaida jaunās Latvijas filmas, vajadzīga tikai iespēja skatīties.

Šoruden kinoteātri ir atsākuši darboties un repertuārā ir arī jaunākās Latvijā tapušās filmas. Kinoteātra apmeklējumam ir vairākas funkcijas – tā ir nozīmīga kultūras sastāvdaļa un arī socializēšanās iespēja, kuras krīzes periodā būtiski pietrūka mums visiem. Līdz ar kinoteātru atvēršanu Latvijas sabiedrība var ne tikai skatīties daudzus pašmāju profesionāļu radītos kinodarbus vislabākajā kvalitātē, bet arī ar savu izvēli atbalstīt Latvijas filmu nozari un Latvijas kinoteātrus," stāsta Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Rīgā un katrā Latvijas reģionā no augusta ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja noskatīties jaunākās pašmāju kinofilmas, tādējādi ne tikai izvēloties brīvā laika pavadīšanas iespēju no pašreizējā kultūras norišu piedāvājuma, bet arī atbalstot vietējos profesionāļus un nākotnes filmu radīšanu. Kvalitatīva pašmāju kino tapšanā nozīmīga loma ir skatītāju izvēlei skatīties jaunākās filmas tieši kinoteātros, un nacionālais kino repertuārā arvien veiksmīgāk konkurē ar Holivudas produkciju, kas ilgstoši dominējusi Latvijas kinoteātros.

Plaša informācija par jaunākajām Latvijā uzņemtajām filmām un kinoteātriem, kur tās demonstrē, ir pieejama lapā Ekrānamirnozīme.lv.

1 Pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja tika veikta 2021. gada septembrī un tajā piedalījās 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja