Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Sākas kinofestivāls Baltijas pērle

Šodien tiek atklāts festivāls Baltijas pērle, kas norisināsies no 22. līdz 29. septembrim kinoteātrī Splendid Palace, kur astoņās apakšprogrammās tiks izrādītas 26 filmas, informēja festivāla rīkotāji.

Kinoklasiku festivālā šogad pārstāvēs trīs darbi, kas tiks izrādīti no oriģinālās 35 mm kinolentes.  95 gadu jubileja Merilinai Monro un 85 gadu jubileja aktiermeistarības grandam Alēnam Delonam tiks atzīmēta ar nozīmīgākajām filmām abu leģendu karjerā. 

Viena no pirmajām Alēna Delona lielajām lomām ir Renē Klemāna Spožajā saulē, kas apbur ar kadra skaistumu un notur emocionālajā spriedzē, savukārt Džentlmeņi izvēlas blondīnes bija pirmā filma, kurā Merilina Monro apliecināja sevi arī dziedātājas ampluā. Apburoša un vieglprātīga blondīne, tomēr vienlaikus arī jutekliska un ievainojama sieviete, kas sapņo par mīlestību un īsto vīrieti… Izcili aktieri, krāšņi kostīmi un dekorācijas, asprātīgi dialogi un tā visa apoteoze – grandiozais priekšnesums Briljanti ir meitenes labākie draugi!

Vēl viens apakšprogrammas Kino klasika pieteikums – režisora Deivida Linča Zilais samts, kas Latvijā tiks pirmo reizi izrādīta uz lielā ekrāna no 35 mm kinolentes, ko laipni atvēlējusi ASV Sinematēka. Filma tika restaurēta par godu tās 30 gadu jubilejai pēc Kventina Tarantino fonda iniciatīvas. Vienīgajā seansā, kas notiks 26. septembrī, skatītājus ar leģendāro filmu iepazīstinās Viktors Freibergs.Kinofestivālā tiks izrādīta arī Vudija Allena filma Rifkina festivāls, kurā rodama teju neizskaidrojama burvība, kā arī šķipsniņa huligānisma un romantikas. Ar šo smieklīgo, vaļsirdīgo, viegli skumjo un aizkustinošo filmu režisors ir pieņēmis lēmumu noslēgt savu kinokarjeru. 

Kannu kinofestivālu tradicionāli pārstāv krasi atšķirīgas un pārsteidzošas filmas. Žulijas Dikurno sensacionālā un ironiski draudīgā filma Titāns, kas ieguva Zelta palmas zaru, kļūs par negaidītu atradumu visdrosmīgākajiem.

Pilnīgs pretstats kaismīgi agresīvajam Titānam ir fenomenālā Taizemes režisora Apičatponga Vīrasetakula filma Atmiņa, kas saņēmusi Kannu žūrijas balvu. Režisors kopā ar Tildu Svintoni šo kinoeksperimentu gatavoja 17 gadus. Rezultāts – pārdroši skaista un emocionāli eksaltēta filma, kas pārsteidz gan ar vizuāli satriecošu formu, gan ar režijas risinājumu.

 

Filmu programmu papildina Rjusukes Hamaguti filma Drive My Car. Kannu kinofestivāla nesenajā vēsturē tik liela kinokritiķu vienprātība attiecībā uz labāko filmu nav pieredzēta – kinodarbs ir pārspējis savu literāro pirmavotu, Haruki Murakami stāstu krājumu Vīrieši bez sievietēm. Filma saņēmusi godalgu par labāko scenāriju, FIPRESCI balvu un Ekumēniskās žūrijas balvu. Dziļa, brīnišķīga un aizraujoša adaptācija, kas ķircina mūs ar The Beatles dziesmu tekstu dzirkstošajiem eifēmismiem, katru ekrāna laika sekundi liek izjust majestātiskas prozas elpu un sajūsmina ar stila tīrību. Gluži kā džins ar ledu – vēsa, dzidra un ar katru malku aizvien reibinošāka. 

Savukārt klasiskā britu kino tradīcijās uzņemtā režisores Evas Hasones filma Mātes svētdiena aicina izbaudīt Vecās Anglijas apbrīnojamo gaisotni. Katrs kadrs veidots kā mākslinieka gleznots audekls, atvēlot nozīmīgu lomu ēnām un gaismai līdztekus lieliskajiem aktieriem: Olīvijai Kolmanei, Kolinam Fērtam, Džošam O’Konoram un Odesai Jangai. 

 

Jaunākajā Fransuā Ozona filmā Viss noritēja labi, kas arī bija Kannu kinofestivāla favorīte, režisors smēlies iedvesmu no diviem oskarotiem šedevriem – Floriana Zellera Tēva un Mihaela Hanekes Mīlestības. Bez pārspīlējuma var apgalvot, ka šī ir F. Ozona spēcīgākā un virtuozākā filma. Graciozi austas kādas ģimenes likteņa mežģīnes ar eleganti ievītām pārdomām par mīlestību un piedošanu. 

 

Starptautisku viļņošanos izraisījusi ir provokatora Pola Verhovena filma Apmātība. Kļuvis vēl radikālāks, režisors turpina pētīt sievietes seksualitāti un kārtējo reizi akcentē, ka sociālo un kultūras tabu graušana viņam nav hobijs, bet gan mākslinieciskās metodes balsts. Piesātināta ar erotiku un neprāta saldkaisli, filma balansē uz delikātās pieļaujamā robežas, ietiecoties slēpto psihožu un seksuālo tieksmju tematikā.  

Festivālā tiks izrādītas arī Venēcijas kinofestivālā pirmizrādītās Pedro Almodovara filmas – Cilvēka balss un Paralēlās mātes, kurās spoži mirdz aktrises Tilda Svintone un Penelope Krusa. Divi elpu aizraujoši stāsti par sievietēm uz nervu sabrukuma sliekšņa – dramatiski, daudzslāņaini un nevainojami aktierdarbi. 

Berlīnes kinofestivālu pārstāv tā galvenās balvas ieguvēja – galējībās dzirkstoša, huligāniska un politiski radikāla filma ar mulsinoši daudzsološo nosaukumu Drāziens ar izgāšanos jeb dullais porno. Rumāņu režisors Radu Žude izvēlējies epatāžu, lai mestu estētisku izaicinājumu liekulībai, un iešifrējis filmā daudz kulturoloģisku vēstījumu.  

Festivālu atklās Kirila Serebreņņikova filma Petrovi ar gripu. Šis ir režisoram īpaši personisks darbs, kas liek pasmaidīt par cilvēka prātu afekta stāvokļos un ieslīgt šķelmīgās atmiņās par bērnību – ar egļu skuju un mandarīnu mizu smaržu, ar Jaungada sarīkojumiem, kuros ierodas reibuma gurdināts Salatēvs un spirgta, žirgta Sniegbaltīte... Fantasmogorija, kas brīžiem izsauc karsoni, brīžiem – aukstus drebuļus. Sirreāla absurda komēdija, kurā sakausēta realitāte un groteska, komiksi un ikdiena, farss un traģēdija, pagātne un tagadne. Filma uzņemta pēc Alekseja Saļņikova romāna; galvenajās lomās – Čulpana Hamatova, Jūlija Peresilda, Semjons Serzins, Jurijs Kolokoļņikovs un Ivans Drons. 

Festivāla apakšprogrammā Logs uz Krieviju varēs noskatīties vēl divas filmas – režisora Alekseja Germana Lieta un Aleksandra Mindadzes Parkets. 

Stilīgajiem un ekstravagantajiem festivāla programmā tradicionālā izlase Kino un mode. Koko Šanele, viena no dižākajām augstās modes pārstāvēm, apgalvoja: "Cilvēki aizraujas ne jau ar modi, bet ar tiem nedaudzajiem, kuri to rada." Filmās par Koko Šaneli, Īvu Senlorānu un Žanu Polu Gotjē, kuras veltītas izcilo Francijas kuturjē talantam, varēsiet ieskatīties modes namu aizkulisēs un šūšanas darbnīcās, saņemot prāvu devu iedvesmas. 

Festivāla programma: www.balticpearl.lv 

Biļetes var iegādāties kinoteātra Splendid Palace kasē un Biļešu servisa tirdzniecības vietās. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja