Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sagaidot Jauno gadu, Latvijas Televīzijā – no Cilvēka bērna līdz Pilsētai pie upes

Sagaidot Jauno gadu, Latvijas Televīzija (LTV) saviem skatītājiem ir sagatavojusi svētku programmu ar Vecgada vakara šovu, mūziku un filmām, kuras piedzīvos savu televīzijas pirmizrādi, laikrakstu Diena informēja LTV pārstāve Krista Luīze Priedīte.

Pēc Latvijas Televīzijas žurnālistu veidotā aizejošā gada apskata ar spilgtākajām uzvarām un zaudējumiem 31. janvārī plkst. 19.30 LTV1 izskanēs raidījuma Latvijas sirdsdziesmas retro speciālizlaidums, pēc kura sekos jau piesauktais Vecgada vakara šovs Neiespējamā misija 2020. Kopā ar Andri Freidenfeldu, Kristīni Komarovsku un Māru Sleju skatītāji varēs piedzīvot Latvijas labāko mūziķu priekšnesumus un citas izklaides.

 

Nemainīga tradīcija

Uzreiz pēc gadumijas Latvijas Televīzijas svētku programma turpināsies ar diviem koncertierakstiem. No sākuma būs skatāms un klausāms īru leģendārās grupas U2 2018. gada turnejas Experience noslēguma koncerts, kas norisinājās Berlīnē. Pēc tam skatītājus sagaida britu klasiķu The Rolling Stones 2016. gada vēsturiski nozīmīgais koncerts ar nosaukumu Havana Moon, kas notika Kubas galvaspilsētā un ko paši grupas dalībnieki nosaukuši par Kubas muzikālo atbrīvošanu, jo politiskā režīma dēļ rokkoncerti tur ilgus gadus ir bijuši aizliegti.

Neskatoties uz esošo situāciju pasaulē, kā ik gadu norisināsies Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts (šoreiz bez skatītājiem), kurā pie diriģenta pults jau sesto reizi šīs tradīcijas vēsturē stāsies maestro Rikardo Muti. Tā programmā viņš iekļāvis Štrausu ģimenes un tās laikabiedru skaņdarbus. Vīnes Valsts baleta priekšnesumus iestudējis horeogrāfs Karloss Martiness. To kostīmus radījis pazīstamais modes mākslinieks Kristiāns Lakruā. Tiešraide no Austrijas būs vērojama Latvijas Televīzijas 1. kanālā 1. janvārī plkst. 12.15.

 

Kino un mēs

Jaunā gada pirmās dienas noslēgumā plkst. 21 televīzijas pirmizrādi piedzīvos režisora Viestura Kairiša veidotā  spēlfilma Pilsēta pie upes pēc trimdas rakstnieka Gunara Janovska daļēji autobiogrāfiskā romāna motīviem. Tās uzmanības centrā ir daiļkrāsotājs Ansis, kurš ir pieprasīts pie visām varām, kas nomainās īsā laika posmā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu beigās. Šī spēlfilma ieguvusi četras Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps, tajā skaitā kategorijā Labākais aktierdarbs pirmā plāna lomā. Jāatgādina, ka galvenā varoņa lomai režisors izraudzījās topošo ķīmiķi Dāvi Suharevski no Gaigalavas, kuru kinožurnāliste Kristīne Matīsa savā recenzijā Siltā vakara saules gaismā nodēvēja par sirsnīgi aizkustinošu.

Savukārt 3. janvārī plkst. 20.25 gaidāma vēl viena televīzijas pirmizrāde – režisora Matīsa Kažas un aktieru Egona Dombrovska, Andra Keiša un Jāņa Skuteļa kopīgi veidotā filmizrāde Kino un mēs, kas vēsta par Rīgas kinostudijas aizkulisēm. Savā pētījumā viņi ieskatās filmu Ezera sonāte (1976,) Mērnieku laiki (1968) un Dubultslazds (1985) radīšanas procesā un pauž savu mīlestību pret tā laika kino.

 

Atskats pagātnē

Savu mīlestību pret tā laika kino pauž arī Latvijas Televīzija, kura šīs nedēļas nogalē piedāvā noskatīties tādas spēlfilmas kā Klāvs – Mārtiņa dēls (1970), Vella kalpi (1970), Sprīdītis (1985), Vella kalpi vella dzirnavās (1972) un Tās dullās Paulīnes dēļ (1979) pēc rakstnieces Vizmas Belševicas stāsta motīviem ar Lilitu Bērziņu, Lidiju Freimani un Ēvaldu Valteru galvenajās lomās.

2. janvārī plkst. 21.40 būs vērojama režisora Jāņa Streiča spēlfilmas Cilvēka bērns (1991) atjaunotā versija, kas ienes vēl vienu latgalisku akcentu LTV1 programmā līdzās Viestura Kairiša Pilsētai pie upes. Pirms tās demonstrācijas savu pirmizrādi piedzīvos režisores Agitas Cānes un scenārija autores Dairas Āboliņas dokumentālais stāsts Cilvēka bērns. Filmas arheoloģija, kuras nosaukums atklāj tās būtību. Tas ir vēstījums par to, kā par filmas galveno varoni kļuva septiņgadnieks Andrejs Rudzinskis, kuru izvēlējās no 30 000 bērnu, kā laikmeta grieži ietekmēja filmas uzņemšanu un kā Jānim Streičam izdevās tik cilvēcīgs un dzīvi apliecinošs darbs.

Jaunākajiem kino cienītājiem līdzās Sprīdītim tiks izrādīti režisora Edmunda Jansona veidotie Lupatiņu piedzīvojumi, animācijas filma Bize un Neguļa un Vara Braslas spēlfilma Ūdensbumba resnajam runcim par divām māsām. Ar visu Latvijas Televīzijas svētku programmu var iepazīties interneta vietnē Ltv.lsm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja