Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Rudens balvu raža Latvijas kino

Tik daudz prestižu un nozīmīgu atzinību tik īsā laika sprīdī Latvijas kino nav saņēmis vēl nekad – akcentē Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Pēc Ņujorkā dzīvojošās latviešu režisores pilnmetrāžas animācijas filmas Mans laulību projekts nominēšanas Eiropas Kinoakadēmijas balvai ir pienākušas ziņas par vēl trīs latviešu kinoprofesionāļu veidoto darbu panākumiem. Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris starptautiskajā Romas kinofestivālā Festa del Cinema di Roma atzīta par šī gada labāko konkursa darbu.

«Tas ir personisks pieaugšanas stāsts uz nemierīga laikmeta fona. Aktieru sniegums ir lielisks, viņu atveidoto varoņu trauslums, neraugoties uz situācijas brutalitāti, mūs visus aizkustināja. Filma ir skaists veltījums kino un brīvībai. Diemžēl stāsts joprojām ir aktuāls, jo redzam līdzīgus notikumus arī šā brīža pasaulē,» raksturoja žūrija. Tas ir stāsts par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos.

Kopumā šis darbs Romas kinofestivālā ieguva trīs balvas – par labāko filmu, labāko režiju un labāko aktierdarbu. Vitorio Gasmana vārdā nosaukto balvu saņēma galvenās lomas atveidotājs aktieris Kārlis Arnolds Avots. Viesturs Kairišs šajā nedēļas izskaņā izpelnījās vēl vienu atzinību – Varšavas Starptautiskā filmu festivāla balvu par labāko režiju.

Šī darba pārstāvji atzīmē, ka filmas Janvāris nacionālā pirmizrāde plānota 11. novembrī, kad tā nonāks uz kinoekrāniem visā Latvijā. 18. novembrī šo darbu demonstrēs Tallinas kinofestivālā Black Nights un 19. novembrī – Lietuvas kinofestivālā Scanorama, kā arī Baltijas filmu dienās Oslo, Ankaras kinofestivālā un Ziemeļvalstu filmu dienās Lībekā.

Savukārt Varšavas Starptautiskā kinofestivāla konkursā Competition 1–2, kurā izvērtē režisoru pirmās un otrās filmas, par labāko nosaukta Lindas Oltes sociālā ģimenes drāma Māsas par bērnunamā uzaugušām māsām Anastasiju un Diānu, kurām paveras iespēja tikt adoptētām amerikāņu ģimenē. Tā saņēma arī starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu kā labākā Austrumeiropas debija.

«Es ticu, ka starptautiskais panākums Varšavas kinofestivālā manam darbam atvērs vēl vairāk durvju un visur, kur Māsas ceļos, filma izgaismos tik ļoti būtisko «sistēmas bērnu» tēmu,» komentē režisore. Gan viņas veidotais darbs, gan arī Signes Baumanes Mans laulību projekts šobrīd ir skatāmi Latvijas kinoteātros.

Nacionālā kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa atklāj, ka trešais darbs, kas šajā nedēļas nogalē izpelnījies atzinību Eiropā, ir Latvijas un Polijas kopražojuma īsfilma Sakritības (režisore Marta Magnuška), kas atzīta par labāko animācijas filmu festivālā DOK Leipzig. Vairāk informācijas par balvām un filmām var lasīt www.nkc.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja