Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Notiks Artdocfest/Riga iesildošās dienas

Kinoteātrī Splendid Palace no 3. līdz 5. decembrim notiks 4. Starptautiskā dokumentālā kinofestivāla Artdocfest/Riga iesildošās dienas - Warm-Up Days. Tās notiks trīs mēnešus pirms festivāla, kura norise plānota no 1. līdz 8.martam, informēja festivāla rīkotāji.

Programmai izvēlētas trīs izcilas filmas, kas iepriekš nav izrādītas Latvijā un aizskars visā pasaulē aktuālas problēmas, gan katra ikdienas dzīvi. Visi filmu seansi notiks ar filmu autoru piedalīšanos.

Krievijas nežēlīgais karš Ukrainā ir izmainījis ģeopolitisko situāciju visā Eiropā un pasaulē, un īpaši bijušajās austruma bloka valstīs, kurās vēl svaigā atmiņā ir okupācijas laiki, dzīve aiz dzelzs priekškara. Un dažkārt ir sajūta, ka vēsture atkārtojas un cilvēce ir maz mācījusies no pagātnes. Dokumentālais kino ir viens no veidiem, kā rosināt diskusijas par šiem ārkārtīgi būtiskajiem jautājumiem un Artdocfest/Riga ar Warm-Up Days programmu cenšas sniegt nozīmīgu ieguldījumu sabiedriskās domas attīstībā Latvijā.

Pirmajā, atklāšanas dienā, 3. decembrī tiks izrādīta Latvijā dzīvojošā dokumentālista Vitālija Manska, kurš decembrī svinēs 60 gadu jubileju, filma Tēvzeme vai nāve (2011.gads). Jau vairāk nekā 50 gadus Kuba dzīvo ar uzvarējušās revolūcijas saukli: "Patria o Muerte" (Tēvzeme vai nāve). Filma stāsta par paaudzi, kas dzimusi pirms revolūcijas un šodien tuvojas savas dzīves beigām. Kad kļūs arvien skaidrāks, ka starp “dzimteni” un “nāvi” var likt identitātes zīmi. Lai arī Kuba no Latvijas relatīvi tālu, tomēr arī mēs esam pieredzējuši laikus, kad bijām izolēti no pasaules, bez iespējas izrauties no tās un zinām kā tas ir - dzīvot melos un neīstā patriotismā.

4.decembrī, tiks izrādīta Antona Želnova un Annas Narinskajas (2023) filma Akmens. Šķēres. Papīrītis. Tā stāsta par nelielu izdevniecību ASV Ardis un diviem amerikāņiem, kuri mainīja krievu literatūras vēsturi, panākot, ka aizliegtās literārās balsis tika sadzirdētas pāri robežām, kā, piemēram, Brodskis, Nabokovs u.c. Filma izcili parāda šī procesa dažādos griezumus, kā arī daudzu slavenu mākslinieku emigrāciju uz ASV dzelzs priekškara laikos. Viens no tiem filmā ir arī izcilais baletdejotājs, Rīgā dzimušais Mihails Barišņikovs. Vēsture atgriežas.

5. decembrī, dokumentālo dienu noslēgumā, notiks Latvijas pirmizrāde Aleksandra Hāna 2023. gada filmai Tauriņš seniors, kas ir Latvijas un Apvienotās Karalistes kopražojums. Režisors filmas veidošanā veiksmīgi izmantojis divus žanrus – gan dokumentālo kino, gan spēlfilmu, kā arī tā ir gan komēdija, gan drāma. Filma ir ļoti personiska, dziļi humāna, silta un pašironiska, kur filmas režisors attēlojis posmu savā dzīvē, kad tēvam, pirms viņa aiziešanas mūžībā, ir nepieciešams dēla atbalsts un kopšana. Filmas vērtību paaugstina izcilais aktieru ansamblis ar Gundaru Āboliņu un Tālivaldi Margēviču priekšgalā, kā arī dokumentālie kadri, kas filmēti no dzīvokļa loga – kas ataino dzīvi un sabiedrību visā tās dažādībā.

Biļetes var iegādāties Splenid Palace kasēs.

Sīkāk par programmu šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja