Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Nepatikšanas dāņu stilā

Karību jūras pirātu jaunākajā filmā kapteinis Džeks Sperovs satiekas ar senu ienaidnieku.

Pēc sešu gadu pārtraukuma uz lielajiem ekrāniem ir atgriezies aktiera Džonija Depa spēlētais varonis kapteinis Džeks Sperovs jeb Zvirbulis, kuram jaunākajā Karību jūras pirātu franšīzes filmā Salazara atriebība pa pēdām dodas viņa senais ienaidnieks – varenais spāņu kapteinis Salazars, kurš savā ceļā ir notvēris un nonāvējis tūkstošiem vīru. "Nē, nē, nē! Pirātu!"

Grupas The Rolling Stones ģitārista Kīta Ričardsa un animācijas tēla skunksa Pepē iedvesmotais Džeks Sperovs pa šiem četrpadsmit gadiem ir kļuvis par fenomenu, pēc kura ilgojas daudzskaitlīgie fani un kuru pazīst pat tie, kuri nav redzējuši nevienu no iepriekšējām filmām – Melnās pērles lāsts (2003), Miroņa lāde (2006), Pasaules malā (2007) un Svešajos krastos (2011).

Pirms vairākiem gadiem Džeka Sperova slavas vilnis viņu aizskaloja tik tālu, ka dažādos popularitātes topos tādi kinovaroņi kā Dārts Veiders un Džeimss Bonds redzēja tikai viņa pakausi – ar drediem seniem kā pasaule. Karību jūras pirātu franšīze ir kļuvusi par kases grāvēju, kura ienākumi ir sasnieguši vairāk nekā trīs ar pusi miljardu dolāru.

 

Sievas pēdās

Titullomu Karību jūras pirātu franšīzes piektajā filmā Salazara atriebība atveido pazīstamais spāņu aktieris Havjers Bardems, kurš turpina savas sievas Penelopes Krusas iesākto ģimenes tradīciju. Viņa ir piedalījusies Svešajos krastos, kurā spēlēja Džeka Sperova pagātnes mīlestību – temperamentīgo Anželiku.

"Es nemeklēju nepatikšanas!" – tieši ar šiem Salazara atriebības varones – matemātiķes un astronomes Karīnas Smitas – vārdiem iesākas visas pasaules nepatikšanas. Filmā viņu atveido angļu aktrise Kaja Skodelario, kura savulaik ir piedalījusies populārajā jauniešu seriālā Skins par Bristoles pusaudžu dzīves līkločiem, kas izpelnījās nedalītu skatītāju un kritiķu ievērību.

Aktieru komandai ir pievienojies arī talantīgais austrālietis Brentons Tvaits – neticami veiksmīgā un ilglaicīgā Karību jūras pirātu franšīze ir piedzīvojusi laikus, kad viens no tās faniem ir izaudzis par lielu zēnu un kļuvis par tās aktieri. Viņš savus skolas gadus ir pavadījis Kvīnslendā, un tieši šeit uzfilmēta lielākā daļa Salazara atriebības.

 

No plosta uz kuģi

Karību jūras pirātu franšīzes piektās filmas veidošana ir tikusi uzticēta diviem norvēģu režisoriem un bērnības draugiem Espenam Sandbergam un Joahimam Renningam, kuri kopā ir īstenojuši vairākus projektus. Viens no pirmajiem viņu kinodarbiem bija filma Bandidas (2006), kurā galvenās lomas atveidoja Selma Haijeka un Penelope Krusa. Savukārt savus lielākos panākumus abi režisori ir guvuši pirms pieciem gadiem ar vēsturisko drāmu Kon-Tiki (2012) par sava tautieša ceļotāja un pētnieka Tūra Heijerdāla leģendāro 1947. gada ekspedīciju pa Klusā okeāna ūdeņiem ar pašbūvēto plostu. Tā tika nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai Oskars kā labākā ārvalstu filma.

"Karību jūras pirātu franšīze atgādina man par tāda veida kinolentēm, kuras iedvesmoja mani kļūt par filmu veidotāju, kad es biju bērns," atklāj Joahims Rennings, kurš kopā ar savu bērnības draugu un ilggadējo cīņubiedru vienmēr ir fanojuši par piedzīvojumu, asa sižeta un komēdijas elementu piepildītu kokteili uz lielajiem ekrāniem.

 

Evitas rūdījums 

Karību jūras pirātu franšīzes producents Džerijs Brukheimers vēlreiz ir plaši vēris savu maciņu, lai filmas veidotāji radītu tās unikālo pasauli, kurā ir padomāts par ikvienu detaļu un kurā ļoti nozīmīgu lomu spēlē grims un kostīmi. To māksliniece ir Penija Roze, kura ne pirmo reizi ar pīpi uz jum... kuģa, – viņa ir piedalījusies visās franšīzes filmās. Viņa ir bijusi kostīmu māksliniece arī sera Alana Pārkera drāmai Evita (1996) par Argentīnas pirmo lēdiju Evu Peronu, kas iezīmēja krasu pavērsiena punktu popmūzikas dīvas Madonnas imidža maiņā. Viņas garderobe ir sastāvējusi no 85 apģērba gabaliem, 45 kurpju pāriem un 39 cepurēm, pēc kurām nebaida ne pirāti, ne vētras.

"Penija Roze ir leģenda," Havjers Bardems noraksturo kostīmu mākslinieci, kura sava vārda dēļ tikpat labi varētu būt viena no filmas varonēm. Tieši viņa bija tā, kura Džonijam Depam iedeva cepuru kolekciju, no kuras viņš izvēlējās piemērotāko un kas jau kļuvusi par vienu no Džeka Sperova raksturlielumiem līdzās zelta zobam un acu zīmulim.

 

Kas, kur, kad: filma Karību jūras pirāti. Salazara atriebība no 26. maija kinoteātrī Kino Citadele.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja