Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Filma Janvāris sasniedz šī gada rudens filmu maratona rekordus

Filmu “Janvāris” pirmajās trīs nedēļās visā Latvijā noskatījušies vairāk nekā 23 000 skatītāju, un kopš pirmizrādes 11. novembrī tā ir visskatītākā Latvijas kino rudens maratona filma, informēja filmas veidotāju pārstāvji.

Filma demonstrēta jau vairāk nekā 100 dažādās vietās Latvijā, un to izplata gan filmu studija Mistrus Media, gan izplatītāji KinoPunkts, savukārt pasaulē – starptautiskā kinokompānija Yellow Afaires.

Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris ir stāsts par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti barikāžu laika notikumos.

1991. gada janvāris. Pēc skolas beigšanas Jazis nevar izlemt, kā dzīvot tālāk. Draud iesaukšana Padomju armijā, veidojas pirmās nopietnās attiecības. 90. gadu sākuma bohēma, paaudzes protests. Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, padomju milicijas speciālo uzdevumu vienības OMON draud apstādināt baltiešu brīvības cīņu, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas varoņi – jaunie kinematogrāfisti – ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņus ierauj laikmeta notikumu epicentrā un liek izdarīt izvēli.

"Filma Janvāris ir kā sava veida ceļojums laikā, iespējams, vienā no visinteresantākajiem un būtiskākajiem periodiem Latvijas jaunāko laiku vēsturē. Mēs esam pateicīgi dažādo paaudžu skatītājiem visā Latvijā, kuri pēc filmas noskatīšanās dalījušies savās pārdomās un atmiņās par filmu un laiku ar filmas veidotājiem. Tas, ka skatītāji atgriežas kinoteātros, ir iepriecinošs notikums, kas, cerams, atjaunos to Latvijas kino skatīšanās tradīciju, kāda tā bija pavisam nesen," pauž viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

"Es jau esmu teicis, ka tā ir mana personiskākā filma, un esmu pateicīgs par visām atsauksmēm, ko šajā mēnesī par filmu un tajā rādīto laiku esmu dzirdējis no skatītājiem. Lai arī filmas sižets stāsta par laikiem, kad pasaules kino skatījāmies VHS kasetēs, jo citādu iespēju gluži vienkārši nebija, man liekas, nekas neatsver kino skatīšanos kinoteātros. Man ir milzīgs prieks, ka filmas vēstījums ir ļāvis atgriezties laikā, kad sapratām, kas ir brīvība un kāpēc to ir vērts gribēt," - tā filmas režisors Viesturs Kairišs.

Tuvākajā laikā filmu varēs noskatīties arī ārpus Latvijas – gan Francijas kinofestivālā Les Arcs, kas notiks no 10. līdz 17. decembrim, gan īpašā Los Angeles Times seansā 13. decembrī Losandželosā, ASV, un 9. decembrī kinoteātrī Scandinavian House Ņujorkā, kur būs skatāmas filmas, kas pretendē uz labāko ārvalstu filmas statusu ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars konkursā. Seansus ASV atbalsta LIAA un Nacionālais kino centrs, uz tiem aicināti gan ASV Kinoakadēmijas locekļi, gan arī citi interesenti. Janvāra sākumā filmu demonstrēs arī Trumses Starptautiskajā filmu festivālā Norvēģijā.

Filma Latvijā un pasaulē uzrunājusi dažādas paaudzes – gan tos, kuri pieredzējuši 1991. gada notikumus, gan tos, kas dzimuši pēc šiem notikumiem, un raisījusi atsauksmes un diskusijas gan kritiķu, gan arī skatītāju vidū sociālajos medijos.

"Filma par to grūto, haotisko, mokošo un skaisto vētru un dziņu laiku – gan jaunam cilvēkam, gan jaunai valstij. Daudz līdz galam nepateiktā, kas jānojauš," savā sociālo mediju kontā raksta dzejniece Anna Rancāne.

"Tāpat kā katrai paaudzei ir cits janvāris. To sapratu, skatoties filmu. Jazi un mani šķir paaudze, tāpēc mans barikāžu laiks bija citāds. Tā bija pārliecība, ka taisnība ir mūsu pusē. Taču esmu pateicīga Viesturam Kairišam, ka viņš man deva iespēju ieskatīties mana dēla paaudzes pārdzīvojumos," tā sociālo mediju kontā raksta politiķe Sandra Kalniete.

"Īsumā raksturotu kā nedaudz psihodēlisku kino, kas tajā pašā laikā labi uzbur 80. un 90. gadu mijas sajūtas. Laikmeta smeķis panākts ar autentiskiem interjeriem, bohēmisko vidi mājas ballītēs, modi, tā laika mūziku, cilvēku uzvedību . Kopumā – lieliski," raksta vēsturnieks un populārais skolotājs Valdis Klišāns.

Filmas režisors ir Viesturs Kairišs, operators – Vojcehs Starons, māksliniece – Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece – Rūta Lečaite, komponiste – Juste Janulīte, grima māksliniece – Ilze Trumpe, producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe. Filmas producents un izpaltītājs Latvijā – Mistrus Media.

Lomās – Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Baiba Broka, Sandis Runge, Artūrs Skrastiņš Imants Strads, Lauris Dzelzītis, Kaspars Dumburs, Juhans Ulfsaks, Alekss Kazanavičs. Filma ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopprodukcija.

Janvāris pasaules pirmizrādi piedzīvoja šī gada jūnijā prestižajā ASV Traibekas filmu festivālā, kur ieguva žūrijas balvu kā labākā ārzemju filmu. Nacionālais kino centrs filmu izvirzījis arī kā Latvijas pieteikumu ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars Labākās ārvalstu filmas kategorijā. Šī gada rudenī Starptautiskajā Romas filmu festivālā Festa del cinema di Roma filma ieguva balvu kā labākā konkursa filma, Viesturs Kairišs saņēma balvu par labāko režiju, bet Kārlis Arnolds Avots – Vitorio Gasmana vārdā nosaukto balvu kā labākais aktieris. Varšavas Starptautiskā filmu festivāla galvenajā konkursa programmā Viesturs Kairišs saņēma balvu kā labākais režisors.

Latvijā filmas demonstrēšana kinoteātros daudzviet turpināsies arī decembrī un janvārī, savukārt 2023. gada sākumā plānotas vairākas filmas veidotāju tikšanās ar skatītājiem Latvijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja