Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ar kameru uz divriteņa. Videomākslinieka Edgara Trankaļa ceļojums no Rucavas uz Romu

Mani sauc Edgars Trankalis. Es vēlos aizbraukt ar riteni no Rucavas līdz Romai – ar šādu apņemšanos iesākas latviešu videomākslinieka Edgara Trankaļa veidotā dokumentālā filma Rucava–Rīga–Roma, kas pagājušās nedēļas nogalē kinoteātrī Splendid Palace piedzīvoja pirmizrādi.

Filmā ir skatāms šī kinodarba autora ceļš pretim savam nospraustajam galamērķim. 39 dienās viņš vienatnē ar velosipēdu veica 3222 kilometrus garu, psiholoģiski un fiziski izaicinošu braucienu no Dienvidkurzemes ciema līdz Itālijas galvaspilsētai.

 

Iedvesma citiem

"Filmas mērķis ir iedvesmot, aizraut un motivēt ikvienu kļūt par aktīvākiem un domājošākiem cilvēkiem, kas ir gatavi izvirzīt sev augstus mērķus un cīnīties par to sasniegšanu. Parādīt, ka jebkurš cilvēks ir spējīgs sasniegt neticamas un izaicinošas virsotnes, ja vien ir gatavs tām pilnībā nodoties un nepadoties pie pirmām neveiksmēm vai šķēršļiem. Nav svarīgi izvēlētā mērķa forma vai veids. Tas var būt kā sportā un biznesā, tā mākslā un zinātnē. Iespējams ir viss – galvenais ir nebaidīties, gribēt un darīt," akcentē videomākslinieks un pauž cerību, ka arī citi noticēs saviem spēkiem.

Ceļu uz Mūžīgo pilsētu Edgars Trankalis uzsāka no savu vecāku mājām 2021. gada 1. jūnijā. Viņa maršruts bijis apzināti veidots tā, lai vienlaikus spētu gan pārbaudīt savus spēkus, gan baudīt neaizmirstamus mirkļus un skatus, minoties cauri Lietuvai, Polijai, Čehijai, Austrijai un Itālijai. "Braucu gan pa sniegu un krusu, gan dubļiem un lietu. Saule un svelme. Vējš un auksts laiks. Labi un ne tik labi ceļi. Bezceļi un smilšaini meža ceļi. Dažāda veida takas un taciņas," savā Instagram kontā raksta kinodarba autors, kurš pirms došanās ceļā veltījis sešus mēnešus fiziskās formas sagatavošanai.

 

Viss vienā personā

Edgars ne tikai vienatnē mērojis ceļu no Rucavas līdz Romai, bet arī vienatnē iemūžinājis to video un foto kadros, lai pēc tam izveidotu savu pirmo dokumentālo filmu. "Lai saglabātu manevrētspējīgu un pēc iespējas vieglāku velosipēdu, apbruņojos tikai ar dažām vienkāršām maza izmēra kamerām un dronu. Šis process prasīja zināmas pūles, enerģiju un papildus laika plānošanu kameru bateriju lādēšanai un safilmēto materiālu saglabāšanai," stāsta videomākslinieks, kurš ir šīs dokumentālās filmas režisors, producents, scenogrāfs, operators, fotogrāfs, videomontāžists, animators, grafiskais un skaņas dizaineris, kā arī aizkadra balss teicējs.

Kopumā kinodarba veidošana aizņēmusi vairāk nekā divus gadus. "Esmu dzīvs piemērs tam, ka ar ticību saviem spēkiem var paveikt lietas, kuras sākotnēji šķiet nereālas. Par spīti tam, ka praktiski neviens pirms šī izaicinājuma man neticēja, es tomēr aizbraucu ar velo līdz Romai, kā arī izveidoju šo filmu, kas patiesībā bija vēl piecreiz grūtāk nekā mīties ar riteni. Tas prasīja daudz laika un pacietības, bet beigās ir milzīgs gandarījums par paveikto," uzsver Edgars.

Viņa veidoto dokumentālo filmu var noskatīties Replay.lsm.lv un LMT straumē. Pēc tam to varēs redzēt arī YouTube ar subtitriem angļu valodā.

Vairāk informācijas par kinodarbu Rucava–Rīga–Roma var lasīt internetvietnē Edgarstrankalis.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja