Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pētera Jansena izstāde Gaismas klusumā

Izstāde Gaismas klusumā aicina skatītāju doties radošā ceļojumā, kas ved cauri gadalaiku un nokrāsu, tumsas un gaismas, saules un mēness cikliem. Debesu spīdekļu vadītiem, iespējams nonākt gan mākslinieka Pētera Jansena iztēlē izauklētajā Maču Pikču, gan pie mums Ērgļu pusē, saklausot putnu čalas pie Lojas.

Izstāde atklāj mākslinieka radošā rokraksta un tehniku daudzveidību, iepazīstinot ar Nīderlandē un Latvijā tapušajiem darbiem. Gaisma, klusums un daba ir izstādes vadmotīvi. Kopš 2016. gada Pēters Jansens (Peter Jansen) ir nopietni pievērsies glezniecībai savā jaunajā darbnīcā - ainaviskām dabas studijām, aktiem un iztēles ainavām. Darbos manāma viņa interese par simbolismu un jūgendstilu, un Jansens stāsta, ka romantisma ainavās viņu interesē spēcīgā emocionalitāte - dabas attēlojuma subjektīvais faktors. Šo emocionalitāti viņš saskata arī seno ķīniešu un japāņu glezniecībā. «To redzu koku zaru, viļņu un mākoņu partapšanā par izteiksmīgām emocionāli uzlādētām formām, tām vienlaikus saglabājot meditatīvu mieru.»

Mākslinieks Miķelis Fišers: «Izstādē un Pētera Jansena glezniecībā nozīmīga loma atvēlēta dabai, taču tās nav parastas dabas studijas, plenērs, vai gaismas spēles tvērums. Šiem darbiem drīzāk raksturīga padziļināta interese par pasaules iekšējo organizētību, par tās neredzamo struktūru. Dabas elementu ritmi, to ņirboņa un klusinātā krāsu gamma rosina domāt par fraktāļu ģeometriju un enerģijas plūsmu, šamaniskām pieredzēm un realitātes trauslo dabu. Kā apliecinājums tam ir autora fantāzijas iedvesmotie darbi, kuri skatītāju ved citās pasaulēs un dimensijās, apliecinot, ka simbolisma tradīcija tēlotājā mākslā ir joprojām aktuāla un dzīva.»

Māksliniece Linda Zīvere: «Pētera dvēsele jūtas harmonijā, ja viņu aptver daba. Viņš izturas ar lielu pietāti pret to. Daba viņu priecē un iedvesmo. Arī Pētera mākslinieciskās izpausmes gan tēlniecībā, gan glezniecībā ir cieši saistītas ar norisēm dabā.»

Izstādes kuratore Laima Daberte par Nīderlandes periodā radītajiem darbiem: «Tie izceļ daiļrades posmā redzamos mākslinieka filozofiskos meklējumus un nojauc robežšķirtni starp laicīgo un iedomāto. Ainavas, kas gleznotas, balstoties uz mākslinieka iztēli, iemieso vietas būtību. Pārņem nepieredzētu sajūtu atblāzmas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Jūrmalas muzejs, Tirgoņu iela 29, Majori

Kad?

24. aprīlis – 26. maijs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja