Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Rīgā plaši atzīmēs kinorežisores Ilonas Brūveres jubileju

Šogad vasarā savu 70 gadu jubileju svinēs zināmā latviešu kinorežisore, scenāriste, producente un publiciste Ilona Brūvere, kurai par godu Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu un mākslas telpu Aminori aicinās uz režisorei veltītām kino skatēm un grāmatas Citādā dzīve atklāšanu.

Patlaban norisinās jaunākās grāmatas Citādā dzīve pabeigšana, bet tās atklāšana ir gaidāma šī gada jūnijā. Grāmatā autore pirmoreiz atklāj būtiskas detaļas no savas personīgās dzīves, kas līdz šim nekad nav publiskotas. Tā iepazīstina ar Rīgas kinostudijas radošā darba aizkulisēm Latvijā un stāsta par autorkino attīstību Vācijas Federatīvajā Republikā astoņdesmitajos. Brūveres grāmatā apkopoti arī sarunu fragmenti ar Eiropas vadošajiem autorkino režisoriem.

Citādā dzīve ir bilžu, kino un dzīves grāmata. Tā nekad nebūs filma, jo tajā pirmoreiz stāstu par sevi, ko vēl nekad iepriekš neesmu darījusi, līdz šim vienmēr pakļaujoties mediju interpretācijām un to interesēm,” saka režisore.

Grāmatas atvēršanas svētkos viesiem Smiļģa dārzā izrādīs brīvdabas īsmetrāžas filmu izlasi, raksturojot kinorežisores kinematogrāfisko rokrakstu un kadra estētiku, kas noteikti atšķiras no ierastā.

Kinorežisores Brūveres unikālo ekrāna rokrakstu akcentē prof. Dāvis Sīmanis: “Brūveres filmas atšķiras ar autorkino pamatuzstādījumu, kas vienmēr ļauj atpazīt viņas filmas. Iespējams, režisores laikmets, dzīves vieta varētu būt Belle Époque Parīzē vai piedzīvotā Der Neue Deutsche Film perioda brīvība Vācijā, tomēr viņas pagātne un tagadne nesaraujami saistīta ar Latviju, uz kuru viņa ar izdomas vērienu pārcēlusi daļiņu rietumnieciskās domas, kas nav tikai filigrāni formas ornamenti, bet slēpj sevī kādu agrāka laika mākslas noslēpumu, ietverot eiropeiskās domāšanas plašumu."

Savukārt Latvijas Televīzija, lai atzīmētu kinorežisores 50 gadu radošā darba jubileju, 9. jūnijā pulksten 21.10 izrādīs Brūveres pilnmetrāžas dokumentālo spēlfilmu Ievainotais jātnieks. Tā vēsta par latviešu tēlnieku Kārli Zāli, viņa valsts vīziju un Brīvības pieminekļa celtniecības procesu. Kārli Zāli atveido Dailes teātra aktieris Imants Strads. Tāpat kinorežisorei veltīta tematisko filmu kolekcija būs skatāma arī mājaslapā www.redzidzirdilatviju.lv.

Jubilejas gads noslēgsies rudenī kinoteātrī K Suns ar Ilonas Brūveres pilnmetrāžas filmu izlasi, tajā skaitā Nacionālā kino centra un Hamburgas Filmu fonda atbalstītām filmām. Tās ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu būs skatāmas ar subtitriem latviešu valodā. Režisores vācu filmas plašai publikai Latvijā vēl nav izrādītas.

Ilona Brūvere sabiedrībā pazīstama arī kā žurnāliste, pirmā izklaides izdevuma Nakts dibinātāja (sadarbībā ar Ilmāru Latkovski) un avīzes galvenā redaktora vietniece, vēlāk Brūvere vadījusi kultūra nodaļu Neatkarīgajā Rīta Avīzē, kā arī desmit gadus bijusi redaktore un režisore Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijā.

Brūvere ir vairākkārtēja nacionālās kino balvas Lielais Kristaps nominante un laureāte. Kinorežisores pilnmetrāžas spēlfilma Mana pasaule Parīze, Berlīne, Londona, Roma par dzīvi Latvijas laukos 2002. gadā atzīta par labāko gada videofilmu televīzijā, bet Lielo Kristapu režijā viņa saņem par filmu Versija Vera 2012. gadā.

Brūvere ievērojamu dzīves un radošās darbības posmu aizvadījusi Vācijas Federatīvajā Republikā, kļūstot par pirmo latviešu režisori, kura ar saviem darbiem piedalījusies Oberhauzenes, Hamburgas, Frankfurtes pie Mainas, Lībekas, Duisburgas un Berlīnes kino festivālu oficiālajās programmās. Latvijā kā autore, režisore un producente veidojusi arī krāšņas Rīgas svētku ceremonijas – Brīnišķīgais balagāns, Rīgai 800, Sapnis vasaras naktī, kā arī Dāmu paradīze 1900-2000 Rīgas Eiropas Kultūras galvaspilsētas ietvaros.

Uz režisores radošā darba svētkiem ielūdz Latvijas Kinematogrāfistu savienība, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja