Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Johana Valtera izstāde Gleznojama esība

Skatāma latviešu mākslinieka, glezniecības vecmeistara Johana (Jāņa) Valtera izstāde Gleznojama esība, kurā pirmo reizi plašākai publikai būs unikāla iespēja skatīt viņa Berlīnes un Drēzdenes periodā tapušos vairāk nekā 90 darbus no Šmidru ģimenes kolekcijas.

Jāņa Valtera (1869–1932) mākslinieciskā karjera sākās Latvijā, taču tieši Vācijā viņš atrada savu īsto radošo balsi, padziļināti pētot dabas un eksistences būtību caur glezniecības prizmu. Viņa vēlme uztvert dabu kā «gleznojamu esību» – die Natur so ansehen als ob sie ein malbares Dasein wäre (vācu val.) –, kā viņš pats to raksturoja, kļuva par vadošo spēku viņa radošajā procesā. Valtera moto un izstādes nosaukumu ir iedvesmojusi Imanuela Kanta filozofija un viņa nerimstošā tieksme pēc dabas un krāsu sintēzes.

Izstādes kodolu veido Šmidres ģimenes kolekcija, kas ir viens no visaptverošākajiem Valtera darbu krājumiem no viņa Drēzdenes un Berlīnes periodiem, papildināta ar dažiem agrīnajiem darbiem, kas radīti Latvijā. Šī kolekcija ļauj izsekot Valtera glezniecības uzdevumu variācijām, sākot no 1910. gada postimpresionistiskā dekoratīvisma līdz 1930. gadu sākuma eksistenciālisma iespaidiem, kad Berlīnē izdotā grāmatā pirmoreiz tika reproducēti daži no izstādē skatāmajiem darbiem.

«Māksla ir unikāla valoda. Laimīgi ir tie cilvēki, kuri to saprot un spēj uztvert. Mākslinieki ir īpaši cilvēki, kuriem Dievs ir dāvājis iespēju tajā ienākt. Jāņa Valtera gleznu valoda, pat salīdzinot ar viņa laikmeta klasiķiem, ir izcili spilgta un daudzveidīga. Esmu pateicīgs liktenim par man doto iespēju saglabāt daļu no mākslinieka unikālā mantojuma viņa un mūsu Latvijā,» uzsver uzņēmējs Pēteris Šmidre.

Izstāde ļaus apmeklētājiem ieraudzīt, kā Jānis Valters soli pa solim veidoja skaidru un pilnīgu ideju pasauli, kuru vācu mākslas kritiķis Kurts Kūzenbergs raksturoja kā spēju katru jutīgo skatienu saviļņot ar krāsu kā izteiksmes līdzekli un ritmiski plūstošām kompozīcijām, kas ir neparastas vācu glezniecībā. Izstāde būs skatāma līdz 2025. gada 30. martam.

Izstādes komandu veido kuratore Katrīna Jaunupe ar mākslas vēsturnieces Kristiānas Ābeles atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Kultūrtelpa Ola Foundation, Ogļu iela 12a

Kad?

26. septembris – 30. marts, 2025

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja