Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izstāde Pasaule manos sapņos

Izstāde veltīta tēlniekam Robertam Dineram, no akadēmiskas ievirzes figurālisma neatkarīga tīrradņa mākslai. Pērn pāragri aprāvās Roberta Dinera (1977-2023) dzīve. Mākslinieks dzīvoja Jūrmalā un kļuva pazīstams ar skulptūru izstādēm pludmalē. Roberta Dinera piemiņas izstāde Pasaule manos sapņos Mākslas stacijā Dubulti piedāvā hronoloģiski plašu darbu klāstu. Te būs gan košās un krāsainās deviņdesmito gadu vaska skulptūras, gan divtūkstošo gadu miniatūrās bronzas un fotogrāfijas, gan episka karam veltīta instalācija, kā arī kopā ar Liliju Dineri veidotās seno literāro pieminekļu ilustrācijas. Izstādi papildina videohronikas.

Roberts Diners veidoja tēlus, kuros cilvēks, dzīvnieks, senie arhetipi un mūsdienu asociācijas saplūst vienotā mistērijā. Tie ietver laikmetīgo ekoloģisko vēlmi līdzsvarot cilvēku un citu pasaules iemītnieku dzīves. Darbi ir kritiski pret cilvēka egocentrisko dominanci. Formas ziņā Roberts Diners izkopa miniatūru, kurā saskatīja monumentālismu. Tāpēc nereti skulptūras papildina autora fotografēti attēli ar tēlu fotopalielinājumiem. Roberts Diners saka: «Radot mākslas darbu, iedvesmu gūstu senajā mākslā, kurā atspoguļojas mitoloģiskā domāšana. Apvienojot mītus ar manu personisko dzīves pieredzi, izveidojas jauns mīts». Izstādes kuratore ir Mākslas stacijas Dubulti vadītāja Inga Šteimane. Viņa veidojusi arī Roberta Dinera pirmo personālizstādi Latvijā Cilvēkzvēru noslēpumainā dzīve 1998. gadā.

Mākslas zinātniece un Roberta Dinera kursabiedre Agnese Sofija Kusmane raksta: «Robert, paldies par Taviem sapņiem! Pasaule būtu daudz mierpilnāka, ja katrs no mums apzinātos nesteidzīgas apceres vērtību. Nē, tas neatceltu visus pasaules strīdus, un kas gan būtu mūsu civilzācija bez disputiem?! Tomēr, ja katrs no mums ik pa laikam nodotos tam, kas atrodas aiz katra personīgās acmredzamās robežas un tam, kas vēl nav noskaidrots, mūs nebūtu tik vienkērši ievilināt sistēmu barojošās cīņās.»

Divas ekskursijas izstādē tiek piedāvātas Jūrmalas pavasara ekskursiju nedēļā  - 16. martā plkst. 14.00 un 17. martā plkst. 14.00. Turpmākās ekskursijas 14. aprīlī plkst. 14.00 un 12. maijā plkst. 14.00.

Izstāde aplūkojama katru dienu no plkst. 9.00 līdz 17.30. Ieeja izstādē un ekskursijās brīva. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas stacija Dubulti, Zigfrīda Meierovica prospekts 3, Jūrmala

Kad?

15. marts – 12. maijs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja