Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latviešu valodā izdoti divi Arto Pāsilinnas romāni

Apgādā Zvaigzne ABC šovasar iznākuši veseli divi pasaulslavenā somu rakstnieka Arto Pāsilinnas darbi – atkārtotu izdevumu piedzīvojis leģendārais romāns Zaķa gads, un no jauna iztulkots romāns Apburošās masu pašnāvības, informēja izdevniecībā.

Par Zaķa gadu īsumā var sacīt: starptautisks bestsellers, ironisks romāns par vīru, kurš – ar zaķa palīdzību – saprot, kas dzīvē ir svarīgākais, savukārt Apburošās masu pašnāvības, kā latviešu valodā jauniznācis darbs, ir pelnījīs garāku aprakstu.

Romāna Apburošās masu pašnāvības galvenie varoņi ir divi vīri – bankrotējis uzņēmējs Onni Rellonens un atvaļināts pulkvedis Hermanis Kempainens. Viņi sastopas pavisam nejauši – kad abi devušies uz svešu šķūni, lai izdarītu pašnāvību. Iztraucējuši viens otru, vīri saprot, ka viņiem ir daudz kopīga, un apņemas turpmāk viens otru atbalstīt. Viņi ievieto arī sludinājumu vietējā avīzē, aicinot atsaukties citus depresijas nomāktos ļautiņus. Saprotot, ka daudzumā ir spēks, Rellonens un Kempainens nolemj dibināt pašnāvnieku biedrību, lai ikvienam palīdzētu sasniegt iecerēto mērķi. Aktīvākie biedri uzsāk ceļojumu pāri visai Eiropai, lūkojot pēc labākās vietas masu pašnāvībai...

Ceļojuma laikā tiek izstāstīti gan depresīvi, gan jautri stāsti, tiek atklāti iemesli, kādēļ cilvēki lemj atvadīties no dzīves, un kopā ar neparasti līksmu un dzīvespriecīgu (jo lēmums ir pieņemts un nekas viņus vairs neaizkavēs!) kompāniju lasītājs dodas cauri Somijai uz ziemeļiem, bet pēcāk arī uz Šveici un Portugāli. Galu galā, mirsim tikai vienu reizi, tāpēc tas jāpaveic tik skaisti, lai par Anonīmajiem Mirstīgajiem, kā viņi sevi dēvē, sacerētu leģendas. Pa ceļam gadās dažs labs piedzīvojums: ir biedri, kas lemj atvadīties no dzīves individuāli, Vācijā Anonīmos Mirstīgos mēģina pāraudzināt skinhedi, Šveicē trīs apburošas meičas lemj par labu dzīvei, bet tad tomēr atgriežas, bet Portugālē… "Apburošās masu pašnāvības liek skaļi smieties un vienlaikus izraisa dziļu līdzjūtību; tas ir kā filma par ceļojumu, kurā pašnāvību tēma tiek apspriesta izklaidējošā veidā," raksta spāņu izdevums Deia.

Arto Pāsilinna (1942–2018) ir viens no slavenākajiem somu rakstniekiem. Viņš sarakstījis trīsdesmit piecus romānus. Viņa grāmatas ir tulkotas vairāk nekā 40 valodās un pārdotas vairāk nekā 8 miljonos eksemplāru, pēc to motīviem ir uzņemtas filmas un iestudētas lugas. Zaķa gads Somijā pirmoreiz publicēts 1975. gadā, bet “Apburošās masu pašnāvības” pirmoreiz publicēts 1990. gadā.

Abiem romāniem pieejamas arī e-grāmatas.

Romānu Apburošās masu pašnāvības no somu valodas tulkojusi Gunta Pāvola.

Romānu Zaķa gads no somu valodas tulkojis Matīss Treimanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja