Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Klajā nāk Margaritas Perveņeckas romāns Aspirantūra

Izdevniecībā Dienas grāmata klajā nācis Margaritas Perveņeckas romāns Aspirantūra, informēja izdevniecībā.

Kas ir cilvēks? Kas var būt cilvēks? Kur velkamas cilvēka un cilvēcības robežas? Ne tikai daiļliteratūrai ierastā filozofiskā un psiholoģiskā tvērumā, bet arī eksakti: matemātiski, fizikāli, ķīmiski, bioloģiski, ekoloģiski utt. Ja dzīvojat pārgalvīgā vīzijā, ka literatūrā visu esat jau piedzīvojuši, tad ko šādu tomēr vēl nebūsiet sastapuši un, ja pietiks uzcītības, pacietības un atvērtības izlasīt, nekad arī neaizmirsīsiet.

"Pēc pasaules gala, kas principā ir jebkas no šeit uzskaitītā: globāla kataklizma, dabas vai drīzāk jau cilvēku izraisīta, karš, pandēmija vai pat "tikai" viena bērna acupriekšā notikusi traģēdija, tomēr diemžēl nav apziņas gals, tu caur zināšanām, šai gadījumā: visu tev zināmo, proti, caur valodu un citām prāta radītām sistēmām un pieredzēto, meklē ceļu atpakaļ pie vai, gluži pretēji, prom no sevis. Viss, kas ir tavā rīcībā, ir šo zināšanu un pieredzes drumslas, haotiskas, šķietami (un tikai šķietami) nesaistītas, visi eksakto un humanitāro zinātņu meti ir krustu šķērsu sapinušies ... palaikam ... neatšķetināmi. Laipni lūgti Aspirantūrā - risināt eksistences vienādojumu!" raksta Dace Sparāne-Freimane.

"Radīt pasauli un sevi tajā. Vai - radīt sevi un pasauli sevī. Vai varbūt - pārradīt, salikt kopā no stihijām, no pirmelementiem, no dzīvības pirmformām un vēstures - kolektīvās un individuālās - lauskām. Šķiet, ka tas ir neizpildāms uzdevums gan apjoma, gan sarežģītības ziņā. Margarita Perveņecka savā otrajā romānā to apņēmīgi paveic, izmantojot gan visu cilvēcei pazīstamo zinātņu datus, gan valodu visā tās plašumā un dziļumā, gan vārdos neizsakāmo. Arī no lasītāja Aspirantūra prasa daudz - uzdrīkstēšanos, zinātkāri, pacietību -, bet balvā sola visu pasauli un unikālu lasīšanas pieredzi," -  tā Vents Zvaigzne.

Savukārt grāmatas autore Margarita Perveņecka raksta: "Savas esamības izzināšanas ekspedīcijas pierakstu kladē, dziedot poēmu par zināšanu un nezināšanu, kvēli tiecos pēc Skaidrā Pirmavota. Iegremdējoties tajā - perfekti līdzsvarojoties nullpunktā - visas laiktelpas atplaukst augstākās precīzijas sakārtojumā - daiļā puzurā.

Ikviens var piedzīvot tādu mirkli vai vairākus, kad fiziskā realitāte un nemanāmā iekšdaba sakniedējas vienotā veselumā. Taču, zaudējot nosvērtību, veselums sadrumstalojas, un cauri maldiem viss atkal jāsāk no jauna.

Aspirantam mūžīgā tiekšanās vienādoties ar Visumu kļūst par pastāvīgu procesorstāvokli, atspērienu ceļā uz atbrīvi un skaidrāku apzināšanos."

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis.

Cieto vāku sējums, 576 lpp., izdota 2023. gada 31. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja