Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Klajā nāk aktiera Viļa Daudziņa grāmata Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs

Izdevniecībā Neputns klajā nāk aktiera Viļa Daudziņa pirmā zīmējumu grāmata Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs, kuras tekstu un zīmējumu autors Vilis Daudziņš. Literārā redaktore - Māra Ņikitina, dizains - Anta Pence.

Grāmatā Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs ir apkopoti zīmējumi, kas tapuši filmas Zeme, kas dzied uzņemšanas laukumā. Filmā Vilis Daudziņš attēlo Rīgas Latviešu biedrības nama biedru un vienu no svētku organizētājiem Bernhardu Dīriķi. Kamēr filma vēl top, tikmēr Neputns paspējis jau apkopot un izdot Viļa Daudziņa zīmējumus skaistā grāmatā ar nosaukumu Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs, piedāvājot ne tikai "bildes", bet arī Viļa Daudziņa asprātīgos attēloto mirkļu aprakstus.

Vilis Daudziņš grāmatas ievadā saka: "Viss sākās 2022. gada 17. februārī 5.10 no rīta Straupes pilī. Vienā no istabām, kur kādreiz padomju laikā bija mituši prominenti "kodēji", bija iekārtota grimētava filmai Zeme, kas dzied. Sēdēju friziera krēslā pretī saliekamam grima galdam un blenzu spogulī. Uz galda bija akurāti sarindotas pūdernīcas, lielas un mazas pindzeles un lērums visādu pudelīšu un grima trauciņu. Skaidri zināju, ka mani sagaida pusotras stundas pacietīgas sēdēšanas, jo grima māksliniece Beata Rjabovska manam tēlam bija radījusi ārkārtīgi komplicētu galvas rotu.

Vispirms ar plānām miesas krāsas lateksa "pankūciņām" tika panākts atkāpušos matu efekts, tad uz pieres rūpīgi tika nomaskēta pāreja no manas ādas uz šo mākslīgo plesi, un visbeidzot uz tā visa tika uzsēdināta parūka. Kad manipulācijas ar galvas virsu bija pabeigtas, grimētājas ķērās pie manas sejas apakšējās daļas, proti, tika pielāgota un līmēta bārda un ūsas.

Visa šī darbošanās likās tik interesanta, ka man pēkšņi sagribējās piefiksēt to, ko es redzu spogulī. Atvēru savā telefonā aplikāciju Notes un sāku zīmēt.

Tā radās pirmā bilde – Beata liek Bernharda Dīriķa parūku.

Teikšu jums godīgi, zīmēšana telefonā ar pirkstu ir diezgan piņķerīga padarīšana – ekrāns mazs, pirksts sasodīti resns. Varat paši pamēģināt... Tāpēc bildēs visiem maniem varoņiem ir lieli deguni – mazus šausmīgi grūti uzzīmēt. Kaut gan... tieši tādi ar raksturīgiem deguniem man viņi patīk vislabāk."

Grāmatas izdevēji aicina uz grāmatas atvēršanas svētkiem 26. aprīlī plkst. 18.00 Rakstniecības un mūzikas muzeja Dziesmu un deju svētku ekspozīcijā Dziesmusvētku telpa, Rīgā, Mežaparkā, Ostas prospektā 11.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja