Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdota čehu rakstnieces Alenas Mornštainovas grāmata Klusie gadi

Izdevniecībā Pētergailis izdota čehu rakstnieces Alenas Mornštainovas grāmata Klusie gadi.

Grāmatas galvenā varone Bohdana ir noslēgta meitene, kas dzīvo kopā ar nīgro tēvu un labsirdīgo, taču pakļāvīgo Belu. Viņu nomoka spriedze ģimenē un noslēpums, kas nemitīgi urda viņas domas: Kāpēc smagi slimā vecmāmiņa pēdējā ciemošanās reizē slimnīcā bija uzrunājusi viņu par Blanku? Līdzās tiek atklāts Svatopluka Žāka stāsts, viņš ir iesīkstējis komunists, kas visu savu dzīvi veltījis sociālisma celtniecībai, mīlestībai uz sievu un meitu, kuras nākotnei vajadzēja būt tikpat spožai kā zvaigznei sarkanajā karogā. Taču mēdz sacīt: Ja gribat sasmīdināt Dievu, izstāstiet viņam par saviem plāniem. Tā nu vienā brīdī abi stāsti saplūst vienā un izrādās, ka nekas nav tāds, kā līdz šim šķitis, un nepavisam ne tāds, kādam vajadzēja būt.

Šis Alenas Mornštainovas romāns atšķiras no  viņas iepriekšējiem darbiem. "Klusie gadi ir intīma ģimenes drāma, kur galvenā loma nav lielajai vēsturei, bet gan nejaušībām un cilvēku raksturiem. Klusuma gadi atklāj ģimenes noslēpumu, strīdu, kas izcēlās pagājušā gadsimta 70. gados. Alenai Mornštainovai ir spējas stāstīt stāstu tā, lai tā līkloči atklājas pakāpeniski. Tāpat kā romāns Hana, tas ir neiedomājami spēcīgi un aizraujoši uzrakstīts stāsts, kas pakļauj lasītāju no pirmās līdz pēdējai lappusei. Alena Mornštainova literatūrā debitējusi 2013. gadā ar romānu Aklā karte, kas ieguva balvas Čehu grāmata 2014 nomināciju. Līdz šim vispopulārāko romānu Hana, latviešu valodā izdevis Pētergailis 2019. gadā. Šobrīd Alena Mornštainova ir viena no visiecienītākajām čehu rakstniecēm, jo viņas grāmatu tirāžas pārsniegušas 500 000 eksemplāru Čehijā vien," raksta tulkotājs Jānis Krastiņš.

Autore apbrīnojami smalkā, bet vienlaikus lasītājam saprotamā valodā ved viņu pa stāsta līkumotajiem ceļiem, noturot un kāpinot auditorijas uzmanību, jo aiz katra līkuma atklājas kas jauns,  kas pilnīgi negaidīts. Tieši šī rakstnieces spēja izskaidro viņas stāstījuma pievilcību – tie nav tikai melnbalti attēli, bet gan krāsains audekls ar daudzveidīgiem, krāsainiem, dzīviem  filmas kadriem. Zdenko Pavelka rakstījis, ka "Mornštainovai piemīt spēja spēlēties ar visdažādākajām kombinācijām, pārlecot no pagātnes uz nākotni, taču vienmēr tā, lai lasītāji nezaudētu ceļu daudzajos pinumos." (Mezi řádky, Kosmas). 

Autore, pat rakstot par tūkstoškārt dzirdēto, veiksmīgi izvairījusies no klišejām, viņas valoda ir precīza, tajā neatrast nevajadzīgu sentimentu, rakstniece ar apbrīnojami asi nosmailinātu izjūtu zīmuli zīmē savus reālistiskos varoņus.

Jana Benešova par romānu Klusie gadi saka: "Dzīvot plecu pie pleca nav tas pats, kas dzīvot kopā. Par šīm un citām nelaimēm cilvēku attiecību pasaulē savā jaunākajā romānā raksta Alena Mornštainova. Rakstniece ir pierādījusi, ka autori var kļūt populāri (un līdz ar to plašas auditorijas lasīti) bez fantāzijas, šausmu un detektīvžanra eksperimentiem. Viņi var iztikt pat bez seksa vai neprātības no bagāto pasaules, var iztikt bez utopijām un distopijām. Viņiem nav vajadzīgas sirreālas spēles vai iekavās ietverti dokumentāli fragmenti, kas liek daiļliteratūrai saplūst ar reālo vēsturi."

Alenai Mornštainovai izdevies uzrunāt ne vien čehu, bet arī daudzu citu valstu lasītājus, tostarp latviešu lasītājus, kas beidzot sagaidījuši arī otra, īsā laikā plašu atzinību guvuša autores darba  tulkojumu (tulkotājs Jānis Krastiņš) – romānu Klusie gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja