Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdevniecībā Liels un mazs izdota bilžu grāmata Tīģera burts ir D

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs laidusi klajā Lēnes Askas (Lene Ask) un Māri Kanstas Junsenas (Mari Kanstad Johnsen) bilžu grāmatu Tīģera burts ir D, kuru no norvēģu valodas tulkojusi Jolanta Pētersone.

Grāmata vēsta par lasīšanas un rakstīšanas grūtībām, pacietību un dusmošanos, ar ko jātiek galā daudziem bērniem un vecākiem. Nav viegli izpildīt mājasdarbus, ja burti salīp kopā un negrib veidot vārdus. Arī mammas pacietība sāk izsīkt, un no viņas izlaužas dusmīgs tīģeris. 

Latviski izdotās bērnu grāmatās disleksija un lasīšanas grūtības ir līdz šim maz skarta tēma. Tīģera burts ir D – šī tīšā kļūda (tīģera burts taču ir T, tāpat kā mammas burts ir M utt.) norāda uz bērna grūtībām saistīt vārdus un tēlus ar rakstītu vai drukātu tekstu. Disleksijas galvenā iezīme ir fonemātiskās uztveres traucējumi, – tas nozīmē, ka cilvēka smadzenes pietiekami labi nenošķir valodas skaņas.

Grāmata pieder norvēģu bērnu grāmatu svaigākajam un mūsdienīgākajam atzaram, kura mākslinieciskais līmenis respektē bērna spēju intelektuāli un emocionāli uztvert mākslu un izmanto mākslas tēlus, lai runātu par svarīgām problēmām. Emocionālā spriedze, kas rodas grūtību rezultātā, grāmatā netiek apspiesta, no tās nav jābaidās, tā izlādējas un noslāpst vecāku un bērnu mīlošās savstarpējās attiecībās. 

Norvēģu autore Lēne Aska (1974), kas raksta, ilustrē un fotografē, šo  bilžu grāmatu radījusi kopā ar mākslinieci Māri Kanstu Junsenu (1981), un par šo grāmatu viņas saņēmušas Norvēģijas Gada skaistāko grāmatu balvas (Årets vakreste Bok) Sudraba diplomu.

Bilžu grāmatas Tīģera burts ir D tulkošana latviešu valodā un izdošana ir daļa no izdevniecības Liels un mazs projekta Bērnu Eiropa, kas saņēmis finansējumu ES programmā Radošā Eiropa, to atbalstījis arī Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja