Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Patriotiskā mode

Vai šīs zemenītes ir no Latvijas? Un tie tomātiņi? – aptuveni šādi jautājumi par produktu izcelsmi tirgus pārdevējiem ir jādzird katru dienu neskaitāmas reizes.

Lai kā mums reizēm nagi niezētu pagānīties par dzimteni, tomēr patīkamāk, ja ēdiens tepat vien izaudzis, nevis ar sazin ko appūsts un dienām ilgi gulējis svešās kravas kastēs. Turklāt skaidrs, ka tas ir sirsnīgs un tiešs atbalsts latviešu uzņēmējiem. Pēdējā laikā līdz ar pārtiku arvien aktuālāk kļuvis izvēlēties arī tepat ražotu kosmētiku, rotas, apavus un apģērbu. Tikai – klīst baumas, ka tāpat kā par zemenītēm var būt jāmaksā nedaudz dārgāk.

Patriotiskāka rīcība ir iegādāties ne vien šeit ražotus, bet arī ar latvisku simboliku izdaiļotus apģērbus. Ikviens, kura darbadiena konsekventi neturpinās taisnā ceļā uz dīvāna, noteikti ir pamanījis latviešu jaunajiem un pusmūža hipsteriem mugurā krekliņus ar divās rindās izkārtoto uzrakstu «Rīga». Veicinot aktuālā decentralizācijas jautājuma attīstību, kāds pat bija parūpējies par alternatīvu un radījis līdzīga dizaina kreklu ar uzrakstu «Lauki». Tikko nākusi klajā arī Latvijas dziedošās pastalu mātes Lindas Leen jaunākā apģērbu kolekcija Etnografizēts, kas piedāvā ar latviešu etnogrāfiskajām zīmēm rotātus kreklus un kleitas. Ne vien skaistāko, bet arī enerģiski bagātāko zīmju izvēlē viņai palīdzējis latvju simbolu eksperts Valdis Celms. Protams, jebkurš apģērbs var izskatīties latvisks, ja vien gatavots no lina vai izgreznots ar dzimtenē darinātām senajām rotām.

Sekojot pieprasījumam, parādījusies tendence latviešu dizaineriem apvienoties, lai piedāvātu savus produktus vienkopus. Viena no šādām aktivitātēm ir kopīga interneta iepirkšanās portāla izveidošana –  Creativelatvia.com, kurā konsolidējušies aptuveni 40 zīmolu. Radošās Latvijas portāls, līdzīgi kā mūsdienīgie interneta iepirkšanās centri, piedāvā sieviešu, vīriešu un bērnu apģērbus, kā arī aksesuārus. Izvēle gan varētu būt plašāka, varētu arī mainīties piedāvātās krāsas, bet kaut kādu priekšstatu var gūt, turklāt milzīgās cenas tiešām ir tikai veikls mīts, ja patur prātā, ka tie ir oriģināli dizaineru veidoti darbi.

Tie, kuriem noteikti vajag pataustīt audumu un salīdzināt tā krāsu ar savu acu toni, derēs vairāki «ne tikai veikali», kas sevi pozicionē kā veseli satikšanās punkti: Taste Latvia Calerijā Centrs un Klase Berga bazārā. Otrajā pat iespējams Latvijas zīmolus iemācīties atpazīt, novērtēt, nēsāt un gan jau arī – apbrīnot. Taču līdzās dizaineru apvienībām sastopami arī individuālie entuziasti, piemēram, Agnese no Siguldas, kura izveidojusi vienkāršu blogu, kurā tirgo šovasar joprojām aktuālās bikses ar zemo stakli jeb Bikses priekam!. Tā ka – nost ar importa zīmoliem, būsim lepni par savām saktām un pastalām!

Pašmāju modes lepnums:
priekabikses.blogspot.com
www.creativelatvia.com
www.lindaleenshop.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja