Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kilblokas nebija mājās...

..., kad dalīja kaunu. Pēc Kilblokas pašapbērojošajiem izteicieniem, ka latviešu literatūrā nav potences, labu autoru un labu tekstu, un nav jābrīnās, ka tos nepērk, pēc šiem burvīgajiem komplimentiem, ko viņa adresē, cik noprotu, arī man, šodien saņemu ziņu no Apgāda Zvaigzne ABC, ka mans stāsts tikšot iekļauts sērijas Skolas bibliotēka krājumā Jaunākā latviešu īsproza. Baigi forši! Bet:

1) Man neviens nav jautājis, vai es vēlos, lai mans stāsts tiktu iekļauts. Mani pat neviens nav informējis par to. Un jautājums, vai ir ētiski man sūtīt šādu e-pastu pēc tam, kad Sātans Pradas brunčos ir mani aplējis ar vircu? Man tam visam jāstāv pāri, jo es esmu kāds Übermensch*?

2) Nav nekāda līguma, ne arī informācijas, cik lielu honorāru es saņemšu par šo izdevumu. Nav tāpēc, ka izglītības vajadzībām drukājot tekstus, autori pat neesot jāinformē un nav arī viņiem jāmaksā. Es atvainojos!? Kā??? V. K. kantoris izdod šo laikmetīgās literatūras grāmatu, saņem par to peļņu, bet es neko? Kāpēc? Pasakiet man, kāpēc?

3) E-pastam bija pievienots mans stāsts, kas 2010. gadā ir publicēts Dienas Grāmatas izdotajā manā stāstu krājumā Mierinājums Ādama kokam. Šo stāstu Zvaigznes ABC darba rūķi ir "izlabojuši", un pavadvēstulē es lasu: "Tekstā ar zilu krāsu ir atzīmēti labojumi, ko es gribētu ieviest tekstā: tos var noraidīt vai apstiprināt, var rakstīt piezīmes, kāpēc vēlaties atstāt šo vietu bez izmaiņām. Ar sarkanu krāsu atzīmēju tekstā vietas, kuras koriģēju vai kuras vēlētos mainīt, bet bez Jūsu ziņas vēl neizvēlējos labāko variantu." [izcēlums mans] Pagaidiet. Es atvainojos. Man ir jāpaskaidro, kāpēc es nevēlos mainīt vietas savā tekstā??? Šonakt ir pārstājusi eksistēt gravitācija, veselais saprāts utt.? Man nevienam nekas nav jāpaskaidro! Esmu uzrakstījusi savu variantu, vienīgo, un es neesmu agrāk dzirdējusi, ka man jādod kādai nepiederošai personai labāki varianti, no kā izvēlēties.

Es vēlos vērst AKKA/ LAA un citu institūciju, kas izstrādā nepilnīgus noteikumus un likumus, uzmanību uz šo gadījumu jautājumos, kas saistāmi ar autorību, autortiesībām un autoratlīdzību, jo šajā konkrētajā gadījumā šķiet, ka šādi jēdzieni nepastāv, tos var vienkārši ignorēt.

*Pārcilvēks

Top komentāri

kaupo
k
Tiešām kāds tur Ubermensch, vienkārši histēriķe. Apvainojas, ka redaktors atrod interpunkcijas kļūdas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja