Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atļausimies nosvinēt

Ne tikai sliecos nepiekrist, bet pavisam konkrēti nepiekrītu pēc Latvijas Dizaina gada balvas pasniegšanas Satori publicētajai kritikai par pirmās vietas piešķiršanu "dizainam, kura mērķis ir popularizēt kultūras norises Latvijā vai pasaulē".

Runa ir par Riga IFF un #iamintrovert dizaina paku, ko attiecīgi pagājušajā gadā un šogad divas dažādas starptautiskās žūrijas nacionālas nozīmes un valsts finansētā konkursā atzina par labākajiem dizaina darbiem Latvijā.

Šie darbi ne vienā, ne otrā gadījumā netika izrauti vai kā citādi atdalīti no kopējā konkursa, kurā lielu publicitāti, sabiedrības uzmanību, starptautiski atzītu dizaina ekspertu novērtējumu un iespējas par savu darbu pastāstīt visplašākajai auditorijai, arī nokļūt balvas atbalstītāja, globālā multimiljonu uzņēmuma Accenture, tiešā uzmanības lokā bija visiem 20 finālistiem. Uzvarētāji ir visi trīs un visi divdesmit, un nekādā ziņā šis viens vienīgais pirmais, kas, kā raksts vedina domāt, ir bīstami, jo "uz spēles likta valsts dizaina industrijas nākotnes attīstība".

Lēmums apbalvot kinofestivāla dizainu un latviešu literatūras popularizēšanas kampaņu Latvijas dizainu neapdraud. Kā starptautiskās žūrijas locekle pagājušajā gadā un ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas dizaineru komandu finālista statusā šogad varu apgalvot, ka godīgu vērtējumu, uzmanību, empātiju, respektu un iedziļināšanos šīs balvas ietvarā saņem visi dalībnieki, bet jo īpaši finālisti, un šis saraksts kopā pa trim balvas gadiem veido 60 unikālu dizaina risinājumu, kuros ir tieši tas līdzsvars, ko redzam gan par dizainu, tehnoloģijām, UX, politiku, kultūru un dzīvi rakstošajos medijos, gan mājās, veikalā un ikdienā. Vienā rokā māla krūze ar ētiski iegūtu kafiju, ar otru mobilajā lietotnē iesniedzu deklarāciju nodokļu atgūšanai. Mani neapdraud pilnīgi nekas!

Kritizēt "dizainu svētkiem" ir viena dizaina pārākuma deklarēšana salīdzinājumā ar citu. Pagājušajā gadā UNESCO nemateriālā mantojuma garais saraksts tika papildināts ar 42 jauniem ierakstiem. Tajā ir, piemēram, Jamaikas regejs, Spānijā praktizēti tradicionālie bungu rituāli, Sīrijas leļļu ēnu teātris. Kopš 2008. gada šajā sarakstā ir arī mūsu Dziesmu un deju svētki – ultramēroga festivāls, kas savieno X, Y, Z un pārējās paaudzes, arī visa iespējamā dizaina lietotājus un radītājus. Svētki ir svinēti visos laikos visā pasaulē, tos deklarēt kā mazsvarīgus vai neatbilstošus "reālajai pasaulei" nozīmē nebūt reālajā pasaulē un par mazāk svarīgām deklarēt arī tādas radošo industriju jomas kā mūzika, deja, kino, scenogrāfija, kostīmu dizains, animācija, ilustrācija, literatūra, dzeja, turpiniet paši.

Ja Latvijas dizaina pirmo balvu saņem "svētku dizains", otro vietu – mobilā lietotne, trešo – izstāde, mūsu nākotne nav apdraudēta. Saraksts ir tieši tik reāls kā reālā dzīve un pasaule. Atļausimies nosvinēt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja