Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Altārzēna sapņi

Katrs mākslas darbs, kas tiks radīts šodien un pārskatāmā nākotnē, neatkarīgi no žanra un stila tiks skatīts kara kontekstā

Super iespaidīgi un grandiozi – ar aizrautību tikko atklātās Venēcijas biennāles skatītāji raksturo Anzelma Kīfera svaigāko megaprojektu, šoreiz pašā spārnotā lauvas sirdī – Dodžu pilī. Zeltīto ceremoniju zāli no grīdas līdz griestiem sedz pārcilvēciska izmēra gleznas ar dubļu biezumu un konsistenci atgādinošām eļļas krāsām, vietām klātas ar svinu un zeltu. Kīfers ir pazīstams ar savām refleksijām par kara tēmu, rakāšanos Vācijas traumās un drupu estētikas izkopšanu līdz maniakāli gigantiskam līmenim.

Smagajā Dodžu pils zālē ir satikušies vecās Eiropas spēki – neticami liela pagātnes un šodienas nauda – savienojumā ar noslēpumaino interesi par tumšo un drūmo, kam klāt pielikti muti atpletušu tūristu pūļi. Instagramam un feisītim tuvākajos mēnešos ir garantēti selfiji ar netīri sakaltušām kleitām un cinkā lietu Svētā Marka sarkofāgu fonā. Bērnībā mazais altārzēns Anzelms sapņoja kļūt par pāvestu, viņa spēja iespaidot cilvēku masas liecina, ka šī ideja it nemaz nav bijusi muļķīga, bet, sapratis, ka vācietim kļūt par pāvestu ir bezcerīgi, Kīfers ierakās citos darbos.

Ja līdz lauvas sirdij nesanāk aizkuģot vai arī pompozi ekstravagantie darbi jūs vēl nav nogāzuši no kājām, der apmeklēt Parīzi – tur patlaban vismaz divās vietās skatāmas līdzīgas Kīfera instalācijas. Piepilsētā esošā Tadeuša Ropaka galerija, kas iekārtota pārveidotā fabrikā, piedāvā darbus, kuru iedabūšanai kadrā ir jāatkāpjas par metriem divdesmit. Arī šeit redzami dubļu lauki, kuros iemīcītas notašķītas drēbes un, vietām apzināti atlipušas, raustās zelta lapiņas. Lielais darbu kopums ar izkaltušu pļavu laukiem un tādām kā padomju laika mājām bezmaz dabiskā izmērā, izsmērē skatītāju pa sienām un liek pārvērsties par putekli, līdzīgi kā Venēcijā, bet, ja skatītājs vēl nav nokautēts un spēj kustēties, tad Panteonā redzamais jūs noteikti izslēgs.

Būvēts kā tēvijas slavas templis, Panteons izrāda teikām apvītās uzvaras kaujas, kur, šķēpiem un cirvjiem zibot, tika kaldināts nācijas lepnums. Zem kājām apglabāto dižgaru kauli vietai piešķir īpaši svētsvinīgu noskaņu, un tieši šeit var sastapties ar pašām lielākajām Kīfera gleznām. Divdesmit metru atkāpjoties un atgāžot galvu, redzam dubļiem šļakstītas un apkaltušas drēbes, acīm paveras kilometriem tāla melnas zemes ainava, pa kuru nesen gājis karapulks. Veroties melnajās debesīs, redzama tāda kā karte ar ceļiem un apdzīvotām vietām, līdzīga tai, ko ik vakaru atvaļināts pulkvedis kara sakarā komentē TV ziņās. Atšķirībā no šīsdienas jaunumiem gleznotajās kartēs nav bultu ar jaunākajām karaspēku kustībām. Visi ir aizgājuši, pazuduši, un palikuši tikai melni stublāji. Ak jā, un no zemes ārā spraucas sarkanas magones. Dažviet Panteonā novietotajās istabas lieluma vitrīnās redzam māju vai baznīcu drupas. Raugoties uz to šobrīd, man jādomā, ka ikkatrs mākslas darbs, kas tiks radīts šodien un pārskatāmā nākotnē, neatkarīgi no žanra un stila tiks skatīts kara kontekstā. Izturīgākie Venēcijā vēl var apmeklēt grandiozas asiņu un gaļas dzīres Aniša Kapūra piedāvājumā, bet tie, kurus par pāvestu nekļuvušais ir piespiedis pie zemes, var mēģināt atdzīvināt sevi, vērojot Fuko svārsta šūpošanos. Zeme joprojām griežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja