Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Radošs pasākums un informācijas apmaiņa. Jaunrades deju konkursā Valmierā vērtēs 131 jaunu deju

Ar prieku un aizkustinājumu skatāmies Dziesmu un deju svētku ierakstus un fotogrāfijas. Sajūsma nav rimusi, kolektīvos uz entuziasma viļņa sanākuši jauni dalībnieki, un – sākas viss no gala. Lai būtu, ko dejot, Valmieras Kultūras centru 27. un 28. janvārī pierībinās kārtējais – nu jau 23. – Jaunrades deju konkurss.

"Tas ir ne tikai konkurss, bet arī informācijas apmaiņas platforma, radošs pasākums dejotājiem, horeogrāfiem, skatītājiem, kolektīvu vadītājiem," raksturo konkursa žūrijas priekšsēdētāja, pedagoģijas zinātņu doktore, horeogrāfe, Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku goda virsvadītāja Rita Spalva.

Viņa atgādina, ka līdzīgas formas tradīcija radās jau pagājušā gadsimta 60. gados. "Konkursiem vienmēr ir bijusi sava vērtība, un lai atceramies, ka konkursos piedalījies gan Harijs Sūna, gan Uldis Žagata," zina teikt R. Spalva, jo žūrijas darbā pati piedalījusies ļoti daudz reižu. "Konkurss ir veids, kā papildināt deju kolektīvu un arī Dziesmu un deju svētku repertuāru." Mākslinieciskie vadītāji, kas veido lielos Deju svētkus, vienmēr analizē pēdējo svētku pienesumu un jau domā par nākamajiem. Uz konkursu brauc kolektīvu vadītāji, lai izvēlētos dejas, kuras dejotājiem būtu interesanti dejot un skatītājiem – skatīties.

Konkursā horeogrāfi piedāvā jaunas dejas divās kategorijās – latviešu tautas deju un rotaļdeju apdares un latviešu skatuviskās dejas, kas veidotas, izmantojot folkloras horeogrāfisko un muzikālo materiālu vai tā elementus. Šīgada konkursā pieteikta 131 deja. Ļoti daudz! "Kādam tas var būt karjeras atspēriens. Bet faktiski nav tik svarīga pirmā vai otrā vieta, galvenais – parādīt un redzēt, kā deja izskatās uz skatuves," uzsver Rita Spalva. Arī žūrija šīs dejas vēros pirmo reizi. Konkursu forma mainās, meklēti arī dažādi veidi, kā vērtēt, jo bijušas reizes, kad horeogrāfi vispirms iesūtījuši deju aprakstus, video. Šīgada konkursa dejas radījuši 57 horeogrāfi. "Daudzi jaunie sevi piesaka ar savu pirmo deju. Tas ir brīnišķīgi, ka viņi nebaidās," piebilst Rita Spalva un atzīst, ka nav viegli sacensties jaunajiem, augstskolu nesen beigušajiem horeogrāfiem ar jau pieredzējušiem meistariem, kuriem ir savas priekšrocības.

Kas ir labas dejas pamatā? "Mums ir pieci kritēriji, pēc kuriem tiek liktas atzīmes – no nulles līdz pieci. Vērtē dejas ideju, oriģinalitāti, profesionālos izteiksmes līdzekļus, to pielietojumu laikā un telpā, kopiespaidu, māksliniecisko sniegumu," vērtēšanas sistēmu ieskicē Rita Spalva. Bez viņas žūrijā būs vēl četri dejas eksperti.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja