Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Foto: Noslēdzies Starptautiskais baleta festivāls Baleta zvaigznes Jūrmalā

Dzintaru koncertzālē 5. augustā un 6. augustā norisinājās 22.Starptautiskais baleta festivāls Baleta zvaigznes Jūrmalā. Ierastā vienas dienas formāta vietā festivāla mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis šogad bija sarīkojis tikšanos ar baleta zvaigznēm divus vakarus pēc kārtas.

Piektdien, 5. augustā, koncertzāles Mazajā zālē norisinājās kamerformāta izrāžu vakars, kura pirmajā daļā bija skatāma Edvina Revazova horeogrāfija ar Johana Sebastiana Baha mūziku Baltais troksnis, kuru izdejoja latviešu balerīna Anna Laudere.

Turpinājumā uzstājās duets Elza Leimane un Antons Freimans horeogrāfa Marko Gekes darbā Ugunsputns. Vakarā otrajā daļā Edvins Revazovs aicināja apmeklētājus Augusta Strinberga tēlu un Pētera Vaska mūzikas pasaulē ar 2021. gadā Lībekā pirmizrādīto baletu Jūlijas jaunkundze, kuru izpildīja Anna Laudere, Leimane un Edvins Revazovs.

Sestdien, 6. augustā, festivāls norisinājās uz Dzintaru koncertzāles lielās skatuves, aicinot uz tikšanos ar labi pazīstamām baleta personībām un piedāvājot iepazīt jaunus vārdus gan horeogrāfijā, gan izpildījumā. Varēja redzēt fragmentu no Džona Noimaijera baleta Kamēliju dāma Annas Lauderes un Revazova izpildījumā. Tas ir noslēdzošais duets no trim baleta divdejām, kas veido izrādes Kamēliju dāma centrālo darba centrālo asi. Hamburgas baleta vadošo solistu pāris izpildīja arī īpaši viņiem veidoto Noimaijera darbu Zēna brīnumrags ar Gustava Mālera mūziku.

Skatītājiem bija iespēja iepazīt arī Somijas Nacionālā baleta solistus. Rebeka Kinga baleta izglītību ieguvusi Merilendas Karaliskajā baleta institūtā, pirms karjeras Somijā dejojusi Doneckas nacionālajā baletā, Prāgas baleta teātrī un Čehijas Nacionālajā baletā.

Festivālā varēja redzēt arī Maurusu Gotjē, kurš ieveda skatītājus Marko Gekes mikrokustību pasaulē ar solo Affi. Darbs tapis 2005. gadā, iedvesmojoties no trim Džonija Keša dziesmām. Īpaša bija arī Kijivas modernā baleta pārstāvju Anastasijas Bairdas un Artjoma Šošina viesošanās. Viņi dejoja Latvijā labi pazīstamā Moldovā dzimušā ukraiņu horeogrāfa Radu Poklitaru horeogrāfijas Sarabanda un Mēs dejojam Pergolezi.

Fragmentu no baleta Gulbju ezers dejoja Sabīne Strokša un Darius Florians Katana, duetu no Marko Gekes baleta Ņižinskis izpildīja Leimane un Aidens Viljams Konefrijs.

Konefrijs pārī ar Jeti Laukuču izdejoja arī pas de deux no baleta Esmeralda. Annija Kopštāle un Kārlis Cīrulis satikās duetā Diāna un Akteons, savukārt Jūlija Brauere un Viktors Seiko izpildīja fragmentu no baleta Drakula Kšištofa Pastora horeogrāfijā. Vienu no jaunākajām Leimanes horeogrāfijām ar nosaukumu Mmhm... dejoja Justīne Teličena un Antons Freimans. Izskanot festivālam, notika arī tradicionālais Grand Finale Aivara Leimaņa horeogrāfijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja